Els homes clàssics

Música

Pedro Pardo i Albert Galceran ens apropen la música clàssica a "Els homes clàssics".

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/els-homes-classics/
Tema del dia: El llibre Els homes clàssics

Tema del dia: El llibre "Instrumental" de James Rhodes

L'escriptor i pianista James Rhodes va publicar el llibre "Instrumental" amb dures confessions sobre els abusos sexuals que va patir de petit, però també és un itinerari per la música que l'inspira. Els Homes clàssics s'han fixat en les moltes...

Quina música inspira James Rhodes? Els homes clàssics

Quina música inspira James Rhodes?

El proper 22 de març actuarà al Palau de la Música Catalana, i per això els "Homes clàssics" han analitzat les referències musicals del seu llibre "Instrumental".

La Sonata en do m de Fanny Mendelssohn Els homes clàssics

La Sonata en do m de Fanny Mendelssohn

Acabem el programa dedicat a les dones, escoltant la sonata en do menor de Fanny Mendelssohn, interpretada al piano per la pianista i compositora Heather Schmidt.

La dona en el món de la clàssica Els homes clàssics

La dona en el món de la clàssica

Aquesta setmana a "Els homes clàssics" han volgut posar en relleu la dona en el món de la clàssica, i per això han repassat la biografia d'algunes compositores, com Clara Schumann, i també s'han fixat en com l'òpera ha tractat la figura de la...

L'obertura Els homes clàssics

L'obertura "Carnaval" de Dvorák

Acabem el programa dedicat al Carnaval, amb aquesta obra de Dvorák dirigida per Vladímir Ashkenazi amb la Filharmònica Txeca.

Celebrem el Carnestoltes! Els homes clàssics

Celebrem el Carnestoltes!

Aquesta setmana "Els homes clàssics" parlen de compositors que es vesteixen amb l'estil d'altres compositors, i també del Carnaval com a font d'inspiració.

Carnaval! Els homes clàssics

Carnaval!

En el cap de setmana del Carnestoltes, Els homes clàssics es fixen en compositors que, en ocasions, s'han vestit amb l'estil d'un altre compositor. Els vols descobrir?

El Rèquiem de Mozart Els homes clàssics

El Rèquiem de Mozart

El Rèquiem és una de les obres més conegudes de W.A. Mozart, però també és una composició plena de secrets. Aquesta setmana, "Els homes clàssics" te'ls volen descobrir.

Els homes clàssics

"Lacrimosa", del Rèquiem de Mozart

Acabem el programa dedicat al Rèquiem de Mozart escoltant el "Lacrimosa", però en una versió completada per Robert D. Levin i interpretada pel Bach Collegium Suttgart, dirigit per Helmuth Rilling.

Les simfonies de Haydn, Mozart i Beethoven Els homes clàssics

Les simfonies de Haydn, Mozart i Beethoven

Aquesta setmana "Els homes clàssics" comparen les simfonies de la coneguda com a Primera Escola de Viena, però no les compararan totes, sinó les que van compondre, més o menys, a la meitat de la seva carrera. Així, si Haydn va escriure 104...

La Simfonia n. 52 en do menor de Franz Joseph Haydn Els homes clàssics

La Simfonia n. 52 en do menor de Franz Joseph Haydn

Acabem el programa dedicat a les simfonies 52 de Haydn, 20 de Mozart i 4a de Beethoven, escoltant el 3r i 4t moviment de la simfonia número 52 en do menor de Franz Joseph Haydn, en la versió dirigida per Antal Dorati amb la Philarmonica Hungarica.

Gaetano Donizetti Els homes clàssics

Gaetano Donizetti

Els "Homes clàssics" se centren en l'obra de Gaetano Donizetti, el primer compositor que va escriure una òpera que contenia "dos de pit" que s'havien de cantar amb veu plena, i no en falset. Vols descobrir com va canviar el món del cant gràcies a...

Tema del dia: les òperes de Gaetano Donizetti Els homes clàssics

Tema del dia: les òperes de Gaetano Donizetti

Gaetano Donizetti és un dels tres principals compositors de l'anomenat "bel canto", juntament amb Bellini i Rossini. Aquesta setmana els "Homes clàssics" es fixen en el compositor d'òperes com "La fille du régiment" o "La favorite", i van més...

El Concert per a violí i orquestra de Felix Mendelssohn Els homes clàssics

El Concert per a violí i orquestra de Felix Mendelssohn

Acabem el programa dedicat al 210 aniversari del naixement de Felix Mendelssohn escoltant el seu Concert per a violí i orquestra, dirigit per Riccardo Chailly amb la Gewandhaus de Leipzig, i la violinista Janine Jansen.

Celebrem el 210 aniversari de Mendelssohn! Els homes clàssics

Celebrem el 210 aniversari de Mendelssohn!

El compositor Felix Mendelssohn va néixer fa 210 anys, i per això els Homes clàssics li dediquen el programa. D'aquesta manera proposen una aproximació al compositor alemany i a algunes de les seves obres més conegudes.

L'aniversari de Mozart! Els homes clàssics

L'aniversari de Mozart!

Wolfgang Amadeus Mozart va néixer un 27 de gener del 1756, per això aquesta setmana "Els homes clàssics" li dediquen el programa, i ho fan d'una manera molt especial: són els oients els que han triat quines obres cal destacar.

Els homes clàssics 88: Giacomo Puccini Els homes clàssics

Els homes clàssics 88: Giacomo Puccini

Des de dissabte, al Liceu s'hi pot veure una de les òperes més famoses de tot el repertori, "Madama Butterfly", de Puccini. Per això, els homes clàssics aquesta setmana volen fer una aproximació al genial compositor italià i mirar d'entendre què...

Obres clàssiques pensades per a nens Els homes clàssics

Obres clàssiques pensades per a nens

Els homes clàssics comencen l'any pensant en els més petits de casa, per això repassen algunes de les obres clàssiques pensades per als nens i nenes, i reben a l'estudi Eulàlia Antonés, autora del llibre "Peta pof!", en què ha participat la...

Tema del dia: Els millors moments del 2018 Els homes clàssics

Tema del dia: Els millors moments del 2018

Quan acaba l'any és el moment de valorar com ha anat, i per això "Els homes clàssics" aquesta setmana miren enrere i recorden els moments més destacats de tot l'any 2018.

Els homes clàssics 85: el mambo Els homes clàssics

Els homes clàssics 85: el mambo

El mestre Pardo s'asseu al piano per a explicar, amb la col·laboració de l'Albert Galceran, un ritme molt present en les obres de Leonard Bernstein: el mambo.

Els homes clàssics 83: composicions dedicades a la Verge Maria Els homes clàssics

Els homes clàssics 83: composicions dedicades a la Verge Maria

Coincidint amb el pont de la Immaculada Concepció de Maria, Els homes clàssics dediquen el programa a buscar composicions dedicades, precisament, a la Verge Maria. Des de Vivaldi a Wagner, passant per Donizetti, Verdi, Schubert, Bach o Rossini han...

Els homes clàssics 83: composicions dedicades a la Verge Maria Els homes clàssics

Els homes clàssics 83: composicions dedicades a la Verge Maria

Vivaldi, Wagner, Donizetti, Bach, Verdi, Schubert… molts compositors s'han inspirat en la Verge Maria per a crear música, en el pont de la Immaculada Concepció de Maria, Els homes clàssics en repassen alguns dels exemples més coneguts.

Els homes clàssics 83: el Els homes clàssics

Els homes clàssics 83: el "Magnificat" de John Rutter

Acabem el programa dedicat a composicions inspirades en la Verge Maria, escoltant el "Magnificat" de John Rutter interpretat per l'orquestra Camera Musicae i el Cor Jove i de Noies de l'Orfeó Català.

Els homes clàssics 82: Maria Callas Els homes clàssics

Els homes clàssics 82: Maria Callas

El 2 de desembre la soprano Maria Callas hauria celebrat el seu 95è anivesari si no hagués mort a París el 16 de desembre de 1977, amb 53 anys d'edat. Aquesta setmana els Homes clàssics dediquen el programa a la Divina.

Els homes clàssics 82: La gran soprano Maria Callas Els homes clàssics

Els homes clàssics 82: La gran soprano Maria Callas

El 2 de desembre de 1923, fa 95 anys, va néixer a Nova York la gran soprano Maria Callas, és per això que els Homes clàssics li dediquen el programa d'aquesta setmana, repassant la seva biografia i intentant explicar què tenia la seva veu que la...