Els homes clàssics

Música

Pedro Pardo i Albert Galceran ens apropen la música clàssica a "Els homes clàssics".

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/els-homes-classics/
La música de Chopin i Liszt i la seva relació amb la dansa Els homes clàssics

La música de Chopin i Liszt i la seva relació amb la dansa

"Els homes clàssics" estrenen temporada a Catalunya Ràdio parlant sobre com la música de Chopin i Liszt pot tenir relació amb el món de la dansa. I és que aquest estiu acompanyaran el Festival de Peralada, on començaran la seva temporada...

Repassem la història del Liceu Els homes clàssics

Repassem la història del Liceu

El proper 15 de juny el programa "El suplement" de Catalunya Ràdio es farà des de l'escenari del Gran Teatre del Liceu amb la col·laboració d'"Els homes clàssics", és per això que rebem al programa el director d'"El suplement", Roger Escapa, i...

Johann Strauss II Els homes clàssics

Johann Strauss II

El 3 de juny del 1899 moria un dels compositors més populars de tots els temps, Johann Strauss II. Autor d'alguns dels valsos més populars de la història, era fill d'un altre compositor austríac, però pel que sembla al pare mai va agradar-li que...

Leos Janacek Els homes clàssics

Leos Janacek

Per tancar el cicle de capítols dedicats a Praga i la música txeca, "Els homes clàssics" dediquen el programa d'aquesta setmana al compositor Leos Janacek.

Els homes clàssics

"La Sinfonietta" de Leos Janacek

La música Janacek està molt condicionada per la melodia que la parla txeca té de forma natural, i això també ho podem detectar a la seva "Sinfonietta", una obra de maduresa del compositor.

Tema del dia: La música de Janacek Els homes clàssics

Tema del dia: La música de Janacek

Mozart, Smetana, Dvořák i Janáček, els Homes clàssics tanquen el cicle dedicat a la música composta a Praga amb el darrer gran compositor del nacionalisme txec.

Els homes clàssics

"Jenufa" de Leos Janacek

Acabem el programa dedicat a Janacek amb la gran escena de "Jenufa" del segon acte. La interpreta la soprano Elisabeth Söderström dirigida per Charles Mackerras amb la Filharmònica de Berlín.

Els homes clàssics

"Canto di Virgina", de Giuseppe Verdi

Acabem el programa dedicat al Verdi no operístic escoltant l'obra "Canto di Virgina" amb variacions per a oboè i orquestra. L'escoltarem interpretada per Alessandro Potenza a l'oboè i Riccardo Chailly dirigint l'Orquestra Simfònica de Milà...

Els homes clàssics

"Falstaff" de Giuseppe Verdi

La darrera òpera de Verdi, "Falstaff", significa un canvi radical en l'estil del compositor italià, i els Homes clàssics s'han fixat en el final, una fuga. L'analitzem amb l'ajuda del piano.

La música de Giuseppe Verdi Els homes clàssics

La música de Giuseppe Verdi

A Giuseppe Verdi, el coneixem com a gran compositor d'òperes; però, a més, va ser un músic en constant evolució. Aquesta setmana els "Homes clàssics" es fixen en com la seva música va guanyant complexitat a mesura que el músic madura.

El poema simfònic Els homes clàssics

El poema simfònic "El Moldava"

Al programa dedicat a Smetana analitzem la seva obra més popular, el poema simfònic "El Moldava", que forma part dels sis poemes de "La meva pàtria".

Els homes clàssics

"El Moldau" de Bedrich Smetana

Acabem el programa dedicat a Smetana escoltant sencer el "Moldau" el segon dels sis poemes simfònics que formen "La meva pàtria" de Smetana. Si et sembla, l'escoltem dirigit per Herbert von Karajan amb la Filharmònica de Viena.

Smetana i el nacionalisme musical txec Els homes clàssics

Smetana i el nacionalisme musical txec

Bedrich Smetana es considera el pare del nacionalisme musical txec i va ser de gran influència per a compositors com Dvorák o Janácek. Però, quin procés el va portar a voler reivindicar la seva identitat nacional a través de la música?

Antonín Dvorák Els homes clàssics

Antonín Dvorák

Dvořák és un dels grans referents de la música txeca. Influït per l'obra de Smetana i Brahms, va saber crear una música amb una gran identitat nacional. Aquesta setmana els Homes clàssics s'hi aproximen.

Com és la música de Dvorák per ser cantada? Els homes clàssics

Com és la música de Dvorák per ser cantada?

Quines particularitats té el txec a l'hora de cantar la seva música? Ho preguntem a la mezzosoprano Marta Infante, nascuda a Lleida, però molt vinculada amb la República Txeca i la música d'Antonín Dvorák.

La Simfonia n. 38 en re m Els homes clàssics

La Simfonia n. 38 en re m "Praga"

Com a mostra d'agraïment per la bona acollida de "Le nozze di Figaro" a Praga, Mozart hi va estrenar la seva simfonia número 38 en re menor "Praga". El mestre Pardo s'asseu al piano per tal d'analitzar-la.

Mozart i la ciutat de Praga Els homes clàssics

Mozart i la ciutat de Praga

Els propers dies 4 i 5 de maig l'OBC interpretarà la Simfonia "Praga" de Mozart a L'Auditori de Barcelona. Per això els Homes clàssics analitzen la relació de la ciutat amb el compositor.

El violinista Yehudi Menuhin Els homes clàssics

El violinista Yehudi Menuhin

Als 7 anys ja va fer el seu concert amb públic, i als 13 ja tocava els concerts per a violí de Beethoven, Txaikovski i Brahms en gires internacionals. Aquesta setmana els Homes clàssics es fixen en el gran violinista Yehudi Menuhin, nascut a Nova...

Tema del dia: Yehudi Menuhin Els homes clàssics

Tema del dia: Yehudi Menuhin

"Els homes clàssics" s'avancen a l'aniversari del violinista Yehudi Menuhin, el genial músic que també va ser un gran lluitador per la pau.

La composició al nostre país Els homes clàssics

La composició al nostre país

En el marc de l'aniversari del compositor Eduard Toldrà, "Els homes clàssics" es plantegen fer una radiografia de la composició a Catalunya, i per això reben a l'estudi un dels més exitosos, i alhora jove, Joan Magrané.

Celebrem el programa número 100! Els homes clàssics

Celebrem el programa número 100!

Els Homes clàssics, Pedro Pardo i Albert Galceran, celebren l'edició número 100 del programa a Catalunya Música amb la presència del padrí del programa, Albert Guinovart, i la col·laboració dels oients.

El Verdi no-operístic Els homes clàssics

El Verdi no-operístic

Aquesta setmana "Els homes clàssics" s'han plantejat un repte: parlar de Verdi, però sense fer referència a les seves òperes. Coneixes les obres no-operístiques del genial compositor italià?

Arturo Toscanini, un dels grans noms de la clàssica d'Itàlia Els homes clàssics

Arturo Toscanini, un dels grans noms de la clàssica d'Itàlia

El 25 de març del 1867 va néixer el director Arturo Toscanini, un dels grans noms de la clàssica d'Itàlia i del món. És per això que aquesta setmana "Els homes clàssics" s'aproximen a la figura del director que va estrenar "Turandot" o "Tosca",...

Arturo Toscanini Els homes clàssics

Arturo Toscanini

Arturo Toscanini va dirigir l'estrena d'òperes com "Turandot" o "Tosca", per això els Homes clàssics es fixen en una de les figures més mítiques de la música a Itàlia i al món.

Tema del dia: El llibre Els homes clàssics

Tema del dia: El llibre "Instrumental" de James Rhodes

L'escriptor i pianista James Rhodes va publicar el llibre "Instrumental" amb dures confessions sobre els abusos sexuals que va patir de petit, però també és un itinerari per la música que l'inspira. Els Homes clàssics s'han fixat en les moltes...

Quina música inspira James Rhodes? Els homes clàssics

Quina música inspira James Rhodes?

El proper 22 de març actuarà al Palau de la Música Catalana, i per això els "Homes clàssics" han analitzat les referències musicals del seu llibre "Instrumental".

La Sonata en do m de Fanny Mendelssohn Els homes clàssics

La Sonata en do m de Fanny Mendelssohn

Acabem el programa dedicat a les dones, escoltant la sonata en do menor de Fanny Mendelssohn, interpretada al piano per la pianista i compositora Heather Schmidt.

La dona en el món de la clàssica Els homes clàssics

La dona en el món de la clàssica

Aquesta setmana a "Els homes clàssics" han volgut posar en relleu la dona en el món de la clàssica, i per això han repassat la biografia d'algunes compositores, com Clara Schumann, i també s'han fixat en com l'òpera ha tractat la figura de la...

L'obertura Els homes clàssics

L'obertura "Carnaval" de Dvorák

Acabem el programa dedicat al Carnaval, amb aquesta obra de Dvorák dirigida per Vladímir Ashkenazi amb la Filharmònica Txeca.

Celebrem el Carnestoltes! Els homes clàssics

Celebrem el Carnestoltes!

Aquesta setmana "Els homes clàssics" parlen de compositors que es vesteixen amb l'estil d'altres compositors, i també del Carnaval com a font d'inspiració.

Carnaval! Els homes clàssics

Carnaval!

En el cap de setmana del Carnestoltes, Els homes clàssics es fixen en compositors que, en ocasions, s'han vestit amb l'estil d'un altre compositor. Els vols descobrir?

El Rèquiem de Mozart Els homes clàssics

El Rèquiem de Mozart

El Rèquiem és una de les obres més conegudes de W.A. Mozart, però també és una composició plena de secrets. Aquesta setmana, "Els homes clàssics" te'ls volen descobrir.

Els homes clàssics

"Lacrimosa", del Rèquiem de Mozart

Acabem el programa dedicat al Rèquiem de Mozart escoltant el "Lacrimosa", però en una versió completada per Robert D. Levin i interpretada pel Bach Collegium Suttgart, dirigit per Helmuth Rilling.

Les simfonies de Haydn, Mozart i Beethoven Els homes clàssics

Les simfonies de Haydn, Mozart i Beethoven

Aquesta setmana "Els homes clàssics" comparen les simfonies de la coneguda com a Primera Escola de Viena, però no les compararan totes, sinó les que van compondre, més o menys, a la meitat de la seva carrera. Així, si Haydn va escriure 104...

La Simfonia n. 52 en do menor de Franz Joseph Haydn Els homes clàssics

La Simfonia n. 52 en do menor de Franz Joseph Haydn

Acabem el programa dedicat a les simfonies 52 de Haydn, 20 de Mozart i 4a de Beethoven, escoltant el 3r i 4t moviment de la simfonia número 52 en do menor de Franz Joseph Haydn, en la versió dirigida per Antal Dorati amb la Philarmonica Hungarica.

Gaetano Donizetti Els homes clàssics

Gaetano Donizetti

Els "Homes clàssics" se centren en l'obra de Gaetano Donizetti, el primer compositor que va escriure una òpera que contenia "dos de pit" que s'havien de cantar amb veu plena, i no en falset. Vols descobrir com va canviar el món del cant gràcies a...