MeteoMauri

Natura

Per endinsar-nos al món de la meteorologia, des del punt de vista professional i també des del punt de vista dels aficionats, de la ma de Francesc Mauri.

308 – Com l'home s'ha adaptat als canvis de clima del passat MeteoMauri

308 – Com l'home s'ha adaptat als canvis de clima del passat

El canvi climàtic no és pas una cosa nova, ni tampoc és la primera vegada que ha evolucionat tan ràpid com ara. El repte de l'home és adaptar-se. Francesc Burjachs, investigador a l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució...

307 – El pop de roca o pop roquer MeteoMauri

307 – El pop de roca o pop roquer

Anem cap als fons rocosos per saber més coses d'una espècie solitària, el pop de roca. Ara és temporada del pop i Mario Vizcarro ens ensenya els secrets i les qualitats d'aquest cefalòpode. Pregunta: Quina és la talla mínima per al pop roquer?...

307 – El glifosat afecta, també, les abelles MeteoMauri

307 – El glifosat afecta, també, les abelles

Per si no teníem prou proves en contra del glifosat, l'herbicida més utilitzat al món, aquesta setmana hem sabut que, a més de la seva relació amb determinats tipus de càncer en les persones i els animals domèstics, aquest producte altament...

La mobilitat des de tots els punts de vista MeteoMauri

La mobilitat des de tots els punts de vista

Amb en José Luis Gallego desgranarem cada setmana tots els elements que giren al voltant de la mobilitat: els diferents mitjans de transport però també el disseny dels municipis.

Quin temps farà? És temps de refredats MeteoMauri

Quin temps farà? És temps de refredats

Foto: Eduard Pujals Pregunta: L'observatori de Pujalt està situat en un terme on s'aprofita una font d'energia neta i renovable. Quina? Premi: Una llauna d'oli d'oliva Verge Extra Kids 500 ml, gentilesa de PriorDei. >>Envia la resposta a...

MeteoTaula 306 – Formatges de pagès Reixagó MeteoMauri

MeteoTaula 306 – Formatges de pagès Reixagó

Situada al Lluçanès, des de fa dècades hi ha una granja que es dedica a l'elaboració de formatges, és Reixagó. Joan Ignasi Majó i Cristina Majó, propietaris, ens expliquen el funcionament de la granja i mostren sense embuts el cicle de vida de...

MeteoEscapades 305 – Ses Garites, comoditat i història MeteoMauri

MeteoEscapades 305 – Ses Garites, comoditat i història

Anem a un indret que us encisarà: ses Garites. Un allotjament que us traslladarà al passat dels seus murs carregats d'història, però amb les comoditats més actuals. Gemma Carbó, promotora de la casa rural, i Maria Coll, community manager de Ses...

MeteoTerra 305 - L'ametlla, la fruita seca de finals d'estiu MeteoMauri

MeteoTerra 305 - L'ametlla, la fruita seca de finals d'estiu

L'ametlla torna a ser rendible. Jordi Puig ens explica què fa que actualment sigui un producte que està en alça, com s'ha produït i de quina manera. En alguns casos els rendiments s'han multiplicat per deu. Pregunta: Per què es tornen a plantar...

MeteoTemps 303 – Resum de l'onada de calor de principis d'agost MeteoMauri

MeteoTemps 303 – Resum de l'onada de calor de principis d'agost

Què recordeu del temps d'aquest estiu? Ben segur que, si éreu a Catalunya, teniu al cap la gran calorada de finals de juliol i primera quinzena d'agost. Tractem aquesta onada de calor amb Aleix Serra, cap de l'equip de control de qualitat de dades...

MeteoTaula 303 – Celler Castell d'Encús MeteoMauri

MeteoTaula 303 – Celler Castell d'Encús

Situat al cor del Pallars Jussà troben aquest celler amb el tret característic de disposar de vinyes fins als 1.300 metres d'alçada i comptar amb 23 varietats. Raül Bobet, propietari i enòleg del celler, ens explica la feina que hi ha darrera per...

MeteoEscapades + MeteoAmbient 302 – Llibre MeteoMauri

MeteoEscapades + MeteoAmbient 302 – Llibre "Masos del Montseny"

La transformació del paisatge i l'evolució de les formes de vida a través d'una trentena de masos del Montseny. Martí Boada, ambientòleg, i Sònia Sánchez, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la UAB, autors del llibre, ens...

MeteoMar 302 – La sardina, recta final de la temporada MeteoMauri

MeteoMar 302 – La sardina, recta final de la temporada

La sardina és dels pocs peixos que arreu del país rep el mateix nom. Mario Vizcarro ens explica com ha anat la temporada, quina evolució s'espera amb l'escalfament del planeta i l'impacte de l'home. També sabrem com es pesca i com menjar-les

MeteoTaula 302 – Restaurant Villa Retiro, Xerta MeteoMauri

MeteoTaula 302 – Restaurant Villa Retiro, Xerta

Situat a l'extrem sud del país, trobem un lloc idíl·lic per allotjar-se i menjar, Villa Retiro. Franc López, xef del Restaurant, amb una estrella Michelin, crea amb productes frescos i de temporada una cuina d'autor per assaborir uns plats que et...

MeteoMar 295 – La moixarra o dorada MeteoMauri

MeteoMar 295 – La moixarra o dorada

Amb quin nom coneixes aquest peix? Hi ha diferents noms segons l'indret del país. Maria Vizcarro ens en diu altres noms i també ens mostra on viu, curiositats i les millors maneres de cuinar-lo per gaudir-ne plenament. Pregunta: Per què és diu...

MeteoAmbient 295 – Màster de vehicle elèctric MeteoMauri

MeteoAmbient 295 – Màster de vehicle elèctric

L'evolució i la tecnologia del cotxe elèctric van a gran velocitat. Davant l'interès creixent per aquesta mobilitat, la Universitat Rovira i Virgili impartirà el pròxim curs el Màster Universitari en Tecnologies del Vehicle Elèctric, el primer...

MeteoAmbient 294 – Pagar pels residus que generem MeteoMauri

MeteoAmbient 294 – Pagar pels residus que generem

Qui genera més residus més paga. Un sistema de recollida d'escombraries personalitzat que funciona en alguns municipis de Catalunya, com Argentona, Miravet i Rasclera. Com més recicli el poble, més baix és l'impost que ha de pagar el municipi, i...

MeteoTerra 293 – El meló, ànima de les postres d'estiu MeteoMauri

MeteoTerra 293 – El meló, ànima de les postres d'estiu

Aquí tenim una fruita clàssica de les taules de casa, el meló. Però, què ens saps realment? Les zones del país on més ens conreen, el seu origen, varietat i altres curiositats amb Jordi Puig. Pregunta: Quin meló ens guardava fins al Nadal?...