L'altra ràdio - CoCrea "Ciència Oberta i Comunitària"

Dimecres, 15 de Maig de 2019

Luismi Castillo de Colectic, la cooperativa del Raval sense ànim de lucre que desenvolupa projectes educatius i comunitaris on la tecnologia hi té un paper important, presenta el projecte CoCrea “Ciència oberta i comunitària”, que compta amb la participació de Colectic i Nusos cooperativa.

Afirma Luismi del Castillo que “la tecnologia no és neutra, per tant no tota ens val per aconseguir els nostres objectius. Creiem que podem fer servir una tecnologia desenvolupada sota criteris comunitaris i no capitalistes, que respecti la privacitat de les seves usuàries, que ens permeti ser més que consumidores. Principalment fem servir programari lliure que tingui en compte aquests elements”.

“El leitmotiv de Nusos és promoure la cultura científica i la competència científica en la ciutadania. Arrel d’això Nusos planteja CoCrea com una co-creació on diferents actors socials, científics i educatius poden sumar la seva expertesa en determinats temes i ajudar a fer accessible la ciència a la ciutadania, i que la ciutadania hi participi activament en la recollida de dades i la seva anàlisi posterior. Per fer-ho Nusos proposa com a eixos tres grans temes: la gentrificació verda, la salut mental (entesa des d’un punt de vista ampli), i les cobertes verdes”.

Colectic té el paper d’ajudar a aterrar les propostes que se’n deriven de les primeres accions de situar i prototipar vers els tres eixos temàtics, orientar des d’un punt de vista pedagògic la creació d’una guia metodològica i proposar una eina, un instrument per a la recollida i avaluació de dades que faciliti dues coses: la participació de la ciutadania en els processos d’anàlisi de la realitat a partir dels indicadors que aquests actors socials, científics i educatius ens han aportat a la fase prèvia; i també que aquest model sigui obert i replicable en el futur amb altres temes que es poden proposar. A més, un altre element destacable és que les dades les emmagatzemem en servidors propis i això permet gestionar-les sense la intervenció de tercers.

Reproduir episodi

Veure més episodis del programa L'altra ràdio

http://www.rtve.es/alacarta/audios/laltra-radio/laltra-radio-cocrea-ciencia-oberta-comunitaria/5208243/

RSS feed