A les portes de Troia

Cultura

Presentat per Albert Sánchez Carmona, amb les col·laboracions d'Oliver Vergés Pons i Alberto Reche Ontillera, A les portes de Troia tractarà cada setmana un tema, esdeveniment o personatge rellevant per tal d'explicar-ho de forma entenedora a l'audiència. A l'espai hi tindran cabuda els temes de la història catalana, però també de la història universal i els grans personatges oblidats.

http://www.portesdetroia.cat/
223 - Flamenca A les portes de Troia

223 - Flamenca

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de Flamenca, la novel·la occitana del segle XIII que torna a estar d’actualitat gràcies a la reinterpretació musical que n’ha fet la cantant Rosalía

222 - L'Imperi Otomà A les portes de Troia

222 - L'Imperi Otomà

Aquesta setmana A les Portes de Troia coneixerem els otomans i el seu Imperi Otomà que es va allargar des del segle XIII fins la I Guerra Mundial ja al segle XX.

221 - La revolució anglesa II A les portes de Troia

221 - La revolució anglesa II

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la revolució anglesa del segle XVII, un període històric clau per entendre l’evolució de Gran Bretanya durant els segles posteriors.

220 - La revolució anglesa A les portes de Troia

220 - La revolució anglesa

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la revolució anglesa del segle XVII, un període històric clau per entendre l’evolució de Gran Bretanya durant els segles posteriors.

219 - El retorn de Martin Guèrra A les portes de Troia

219 - El retorn de Martin Guèrra

Aquesta setmana coneixerem el cas de Martin Guèrra, un cas de suplantació d'identitat a la França del segle XVI.

218 - L'Albània socialista A les portes de Troia

218 - L'Albània socialista

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la història de la República Socialista Popular d’Albània. Convidat: Xavier Baró.

216 - La història d’Albània (fins a 1939) A les portes de Troia

216 - La història d’Albània (fins a 1939)

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la història d’Albània. Cruïlla entre l’Occident i l’Orient europeus, veurem passar per les seves terres a grecs, romans, turcs i italians. Convidat: Xavier Baró.

215 - La batalla de Little Bighorn (1876) A les portes de Troia

215 - La batalla de Little Bighorn (1876)

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la batalla de Little Bighorn, una de les batalles del Llunyà Oest que més han perdurat en la memòria dels amants del western.

214 - Les primeres mesures del govern bolxevic A les portes de Troia

214 - Les primeres mesures del govern bolxevic

Aquesta setmana A les portes de Troia acabem el cicle de programes dedicats a la revolució russa coneixent què van fer els bolxevics un cop van arribar al poder. Ho fem amb l'historiador César Ballarín.

212 - El Concili de Clermont (1095) A les portes de Troia

212 - El Concili de Clermont (1095)

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem del Concili de Clermont, on el papa Urbà II va fer, presumptament, el sermó de la croada.

211 - Maquiavel i Joc de Trons A les portes de Troia

211 - Maquiavel i Joc de Trons

Aquesta setmana A les portes de Troia parlarem de Maquiavel, uns dels pares de la política moderna, i traçarem paral·lelismes amb el recorregut dels personatges de la sèrie Joc de Trons.

210 - Beowulf A les portes de Troia

210 - Beowulf

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem del poema èpic del Beowulf, una extensa epopeia heroica escrita en anglès antic.

209 - La batalla de Magnèsia (190 a.C) A les portes de Troia

209 - La batalla de Magnèsia (190 a.C)

Avui A les portes de Troia parlem de la batalla de Magnèsia, enfrontament que va tenir lloc entre Roma i l’Imperi Selèucida i que va tenir importants conseqüències per a l’expansió del que més endavant seria l’Imperi Romà.

207 - La Il·lustració A les portes de Troia

207 - La Il·lustració

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la il·lustració i del pensament il·lustrat a l’Europa del segle XVIII.

206 - La nit dels ganivets llargs (1934) A les portes de Troia

206 - La nit dels ganivets llargs (1934)

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de l’ascens al poder de Hitler i com va aconseguir consolidar el seu poder al capdavant d’Alemanya gràcies als fets de “la nit dels ganivets llargs”, el 30 de juny de 1934.

205 - Albrecht von Wallenstein A les portes de Troia

205 - Albrecht von Wallenstein

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem d’Albrecht von Wallenstein, militar, banquer i polític de principis del segle XVII, clau per entendre la Guerra dels Trenta Anys

Albrecht von Wallenstein A les portes de Troia

Albrecht von Wallenstein

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem d’Albrecht von Wallenstein, militar, banquer i polític de principis del segle XVII, clau per entendre la Guerra dels Trenta Anys

204 - El Libro de Buen Amor A les portes de Troia

204 - El Libro de Buen Amor

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem del Libro del Buen Amor, una de les grans obres de literatura medieval castellana. Aprofitarem l’avinentesa per parlar dels diferents tipus d’amor al llarg de l’Edat Mitjana.

203 - Els orígens de la Restauració Borbònica (1874) A les portes de Troia

203 - Els orígens de la Restauració Borbònica (1874)

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlem dels orígens de la Restauració borbònica a Espanya. Com pren forma i quines són les característiques principals d’aquesta nova etapa política ideada per Antonio Cánovas que restaurarà la...

202 - El Rei Artur, realitat o ficció? A les portes de Troia

202 - El Rei Artur, realitat o ficció?

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem d’un dels grans personatges de la literatura i l’imaginari medieval i modern: el rei Artur. Ens preguntarem sobre és possible que fos un personatge real o d’on neixen les llegendes sobre el seu origen.

201 - Carles, rei de Bohèmia i emperador d’Alemanya A les portes de Troia

201 - Carles, rei de Bohèmia i emperador d’Alemanya

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de l’emperador Carles IV, també rei de Bohèmia. Un personatge important per entendre l’Europa Central de finals de l’Edat Mitjana. Amb l'Antonio Contreras.

200 - La modernitat de la Ilíada A les portes de Troia

200 - La modernitat de la Ilíada

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la modernitat d’alguns temes tractats a l’Ilíada d’Homer.

199 - Què són els almogàvers? A les portes de Troia

199 - Què són els almogàvers?

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem dels almogàvers, un grup de guerrers medievals ben i mal coneguts alhora. Repassarem els seus orígens, les seves característiques més assenyalades i els seus fets d’armes.

198 - Pirrus, rei d'Epir A les portes de Troia

198 - Pirrus, rei d'Epir

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de Pirrus, rei d’Epir, un dels millors generals de la seva època, que va lluitar contra romans, cartaginesos, espartans i macedonis.

196 - Els templers a Catalunya A les portes de Troia

196 - Els templers a Catalunya

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la presència dels templers a la Catalunya medieval, des de els motius de la seva arribada a casa nostra fins la dissolució de l’orde a principis del segle XIV. Amb en Ramon Sarobe.

195 - L’epopeia de Gilgamesh A les portes de Troia

195 - L’epopeia de Gilgamesh

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la primera obra literària que conservem: l’Epopeia de Gilgamesh, una obra que tot i la distància, ens resulta encara avui captivadora i propera.

194 - Els ordes militars europeus A les portes de Troia

194 - Els ordes militars europeus

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de l’aparició dels ordes militars, especialment dels ordes del Temple, de l’Hospital i l’orde Teutònica.

193 - El pacte Molotov-Ribbentrop (1939) A les portes de Troia

193 - El pacte Molotov-Ribbentrop (1939)

El pacte de no agressió germano soviètic es va signat en algun moment de la nit entre el 23 i el 24 d’agost de 1939. Aquest pacte, més popularment conegut com a pacte Molotov-Ribbentrop o Ribbentrop-Molotov, certificava la no agressió entre la...

192 - La batalla de Liegnitz (1241) A les portes de Troia

192 - La batalla de Liegnitz (1241)

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la batalla de Liegnitz de 1241 que va enfrontar les forces d’Enric II de Silèsia contra l’exèrcit mongol de Batu Khan, el nét de Gengis Khan. La contesa va ser una de les més importants de...

191 - Dos espies catalans: Marianna de Copons i Joan Pujol (Garbo) A les portes de Troia

191 - Dos espies catalans: Marianna de Copons i Joan Pujol (Garbo)

Aquesta setmana, A les Portes de Troia parlarem de l’espionatge per saber a partir de quin moment podem considerar que van començar a prendre forma les xarxes permanents pensades per obtenir informació de l’enemic. També intentarem acostar-nos a...

190 - La batalla de Pidna (168 aC) A les portes de Troia

190 - La batalla de Pidna (168 aC)

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlem de la batalla de Pidna (168 a. C.), on la República de Roma i el Regne de Macedònia van lliurar l’últim combat de tres guerres que havien sostingut durant els anteriors 50 anys, i és que aquell dia...

189 - Els historiadors catalans del segle XVII A les portes de Troia

189 - Els historiadors catalans del segle XVII

Aquesta setmana, A les Portes de Troia parlarem de com s’escrivia la història a la Catalunya del segle XVII. Per fer-ho mirarem de parlar dels temes predilectes de la historiografia del moment i dels autors més destacats.

188 - Pere Abelard i Heloïsa A les portes de Troia

188 - Pere Abelard i Heloïsa

Aquesta setmana, A les Portes de Troia parlarem de Pere Abelard i Heloïsa, dos amants ben coneguts al París dels primers anys del segle XII.

186 - Ermengol d’Urgell, història d’un bisbe sant del segle XI A les portes de Troia

186 - Ermengol d’Urgell, història d’un bisbe sant del segle XI

Aquesta setmana, A les Portes de Troia parlarem del bisbe Ermengol d’Urgell, un ambiciós personatge del segle XI protagonista d’una important etapa en la història de l’Església urgellenca. Ermengol fou capaç d’alliberar el bisbat de la...

185 - La Batalla de Crécy (1346) A les portes de Troia

185 - La Batalla de Crécy (1346)

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de la batalla de Crécy (1346), la primera de les grans victòries terrestres dels anglesos durant la Guerra dels Cent Anys.

183 - Els orígens de la llengua catalana A les portes de Troia

183 - Els orígens de la llengua catalana

Aquesta setmana, A les Portes de Troia parlarem dels orígens de la llengua catalana. Des de la decadència del llatí i el sorgiment de les llengües romàniques, passant per l’aparició dels primers textos en català en diversos àmbits de la...

182 - Cossos oblidats: les fosses comunes i El Valle de los Caídos A les portes de Troia

182 - Cossos oblidats: les fosses comunes i El Valle de los Caídos

Aquesta setmana, A les Portes de Troia parlarem de les fosses comunes de la guerra civil espanyola (1936-1939) i del Valle de los Caídos. Avui en dia encara són moltes les víctimes de la guerra civil que reposen sense un enterrament digne, colgades...

181 - 700 anys de l’Arxiu de la Corona d’Aragó A les portes de Troia

181 - 700 anys de l’Arxiu de la Corona d’Aragó

Aquesta setmana, A les Portes de Troia aprofitarem el seu 700 aniversari per endinsar-nos en la història de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, un dels arxius històrics més grans d’Europa i una de les principals fonts per fer història del nostre...

180 - L’última frontera: la creació del Far West A les portes de Troia

180 - L’última frontera: la creació del Far West

Aquesta setmana, A les Portes de Troia parlarem de la imatge del Salvatge Oest que van crear la literatura i el cinema, i com és de propera o llunyana a la realitat de la conquesta de l’Oest dels EUA.

179 - L’orde teutònica i les croades bàltiques A les portes de Troia

179 - L’orde teutònica i les croades bàltiques

Aquesta setmana, A les Portes de Troia parlarem de la història de l’ordre teutònica i del seu paper en el fascinant escenari de les croades bàltiques, que van estendre’s durant segles a l’Est d’Europa.

178 - Les ciutats del franquisme A les portes de Troia

178 - Les ciutats del franquisme

A l’Espanya franquista van sorgir molts casos de ciutats perifèriques que van conformar en el seu sí veritables comunitats socials marcades pel predomini de la classe obrera i les seves regles socials. Més tard seran coneguts com a “cinturons...

177 - Les Cantigues de Santa Maria A les portes de Troia

177 - Les Cantigues de Santa Maria

Aquesta setmana parlarem d’un dels repertoris de música medieval més famosos: les Cantigues de Santa Maria. Per fer-ho, comptarem amb la presència del professor Antoni Rossell, especialista en la matèria i Premi Enderrock 2018 al millor disc de...