Els homes clàssics

Música

Pedro Pardo i Albert Galceran ens apropen la música clàssica a "Els homes clàssics".

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/els-homes-classics/
El món de l'orgue Els homes clàssics

El món de l'orgue

Aquesta setmana, "Els homes clàssics" fan una aproximació a un instrument monumental, l'orgue. I ho fan de la mà del jove organista Joan Seguí, que el dia 21 de novembre actuarà al Palau de la Música Catalana.

Heitor Villa-Lobos Els homes clàssics

Heitor Villa-Lobos

"Els homes clàssics" recorden Heitor Villa-Lobos en el 60è aniversari de la seva mort, i ho aprofiten per repassar la seva extensa obra, molt marcada per la tradició europea, però amb una clara influència dels ritmes del seu país, el Brasil.

George Gershwin Els homes clàssics

George Gershwin

Pot un compositor nascut en un barri humil i amb poca formació musical esdevenir una referència mundial? George Gershwin ho va aconseguir, i aquesta setmana ens volem acostar a la seva obra, però també volem conèixer algunes de les seves cançons...

Christoph Willibald Gluck Els homes clàssics

Christoph Willibald Gluck

Aquest 2019 es commemoren els 305 anys del naixement de Christoph Willibald Gluck, compositor que amb la seva reforma va canviar l'espectacle operístic. Però què va fer? "Els homes clàssics" t'ho expliquen.

Pablo Heras-Casado amb Els homes clàssics

Pablo Heras-Casado amb "Els homes clàssics"

El director Pablo Heras-Casado acaba de publicar un disc amb les gravacions d'"El sombrero de tres picos" i "El amor brujo" de Manuel de Falla, amb la Mahler Chamber Orchestra. "Els homes clàssics" el reben a Catalunya Música i analitzen aquesta...

Els incendis del Liceu Els homes clàssics

Els incendis del Liceu

El 7 d'octubre del 1999 es va reobrir el Liceu després de l'incendi del 1994. Avui "Els homes clàssics" volen recordar els incendis del Liceu, però també els d'altres teatres europeus.

L'any 1888 i Gustav Mahler Els homes clàssics

L'any 1888 i Gustav Mahler

Després de l'aturada estival, tornen "Els homes clàssics" i ho fan per unir dues referències: l'any 1888 i el compositor Gustav Mahler.

Música clàssica i jazz Els homes clàssics

Música clàssica i jazz

La música clàssica ha servit d'inspiració per a molts gèneres. El jazz n'és un. Acabem la temporada d'estiu a ritme de jazz amb "Els homes clàssics"!

Gustav Mahler Els homes clàssics

Gustav Mahler

Tot i ser un dels grans compositors de la història, Gustav Mahler no va tenir un camí fàcil per arribar a la composició. Avui "Els homes clàssics" et proposen una aproximació a la seva vida i obra.

Música clàssica i vi Els homes clàssics

Música clàssica i vi

El món del vi ha servit d'inspiració per a molts compositors, però el vi es pot inspirar en la música clàssica? Avui "Els homes clàssics" aproximen la música clàssica i el vi, i ho fan amb la col·laboració del Delfí Sanahuja, l'enòleg del...

El circ i la clàssica Els homes clàssics

El circ i la clàssica

Aquesta setmana "Els homes clàssics" s'amaguen sota una carpa de cric, ja que moltes de les músiques que relacionem amb el món del circ són en realitat peces clàssiques! Ho sabies? No et perdis el programa d'aquesta setmana!

Gustavo Dudamel Els homes clàssics

Gustavo Dudamel

El 10 d'agost el director Gustavo Dudamel debutarà al Festival Castell de Peralada. Per això que "Els homes clàssics" s'aproximen a la figura del jove director veneçolà i repassen la seva breu, però intensa, biografia!

Les dones en l'òpera Els homes clàssics

Les dones en l'òpera

Com s'han tractat les dones al llarg de la història de la música? "Els homes clàssics" et proposen un viatge en el temps per veure com s'ha tractat la figura de la dona, i reben el director Paco Azorín, que els dies 5 i 7 d'agost presentarà la...

Giuseppe Verdi Els homes clàssics

Giuseppe Verdi

Qui va ser Giuseppe Verdi i per què se'l considera un dels més grans compositors d'òpera de tots els temps? "Els homes clàssics" s'aproximen a la vida i obra del compositor italià.

El lied Els homes clàssics

El lied

Sabies que el concepte de 'cançó' té l'origen en el lied alemany? "Els homes clàssics" se centren en el lied i la cançó, i reben una cantautora que fa cançons amb molt d'èxit, la Judit Neddermann.

Els homes clàssics

"La història d'un soldat" al Festival de Peralada

"La història d'un soldat" és una de les obres més colpidores creades pel compositor rus Igor Stravinski, un títol que es podrà veure al Festival Castell de Peralada en l'aplaudida producció d'Àlex Ollé (La Fura dels Baus). Aquesta setmana "Els...

Qui no ha tingut somnis durant l'estiu? Els homes clàssics

Qui no ha tingut somnis durant l'estiu?

Hi ha músiques de somni? "Els homes clàssics" asseguren que sí, i per això aquesta setmana ens acosten al "Somni d'una nit d'estiu", al de Shakespeare, però també al món oníric de compositors com Mendelssohn, Britten, Liszt o Debussy. Tot...

La música de Chopin i Liszt i la seva relació amb la dansa Els homes clàssics

La música de Chopin i Liszt i la seva relació amb la dansa

"Els homes clàssics" estrenen temporada a Catalunya Ràdio parlant sobre com la música de Chopin i Liszt pot tenir relació amb el món de la dansa. I és que aquest estiu acompanyaran el Festival de Peralada, on començaran la seva temporada...

Repassem la història del Liceu Els homes clàssics

Repassem la història del Liceu

El proper 15 de juny el programa "El suplement" de Catalunya Ràdio es farà des de l'escenari del Gran Teatre del Liceu amb la col·laboració d'"Els homes clàssics", és per això que rebem al programa el director d'"El suplement", Roger Escapa, i...

Johann Strauss II Els homes clàssics

Johann Strauss II

El 3 de juny del 1899 moria un dels compositors més populars de tots els temps, Johann Strauss II. Autor d'alguns dels valsos més populars de la història, era fill d'un altre compositor austríac, però pel que sembla al pare mai va agradar-li que...

Leos Janacek Els homes clàssics

Leos Janacek

Per tancar el cicle de capítols dedicats a Praga i la música txeca, "Els homes clàssics" dediquen el programa d'aquesta setmana al compositor Leos Janacek.

Els homes clàssics

"La Sinfonietta" de Leos Janacek

La música Janacek està molt condicionada per la melodia que la parla txeca té de forma natural, i això també ho podem detectar a la seva "Sinfonietta", una obra de maduresa del compositor.

Tema del dia: La música de Janacek Els homes clàssics

Tema del dia: La música de Janacek

Mozart, Smetana, Dvořák i Janáček, els Homes clàssics tanquen el cicle dedicat a la música composta a Praga amb el darrer gran compositor del nacionalisme txec.

Els homes clàssics

"Jenufa" de Leos Janacek

Acabem el programa dedicat a Janacek amb la gran escena de "Jenufa" del segon acte. La interpreta la soprano Elisabeth Söderström dirigida per Charles Mackerras amb la Filharmònica de Berlín.

Els homes clàssics

"Canto di Virgina", de Giuseppe Verdi

Acabem el programa dedicat al Verdi no operístic escoltant l'obra "Canto di Virgina" amb variacions per a oboè i orquestra. L'escoltarem interpretada per Alessandro Potenza a l'oboè i Riccardo Chailly dirigint l'Orquestra Simfònica de Milà...

Els homes clàssics

"Falstaff" de Giuseppe Verdi

La darrera òpera de Verdi, "Falstaff", significa un canvi radical en l'estil del compositor italià, i els Homes clàssics s'han fixat en el final, una fuga. L'analitzem amb l'ajuda del piano.

La música de Giuseppe Verdi Els homes clàssics

La música de Giuseppe Verdi

A Giuseppe Verdi, el coneixem com a gran compositor d'òperes; però, a més, va ser un músic en constant evolució. Aquesta setmana els "Homes clàssics" es fixen en com la seva música va guanyant complexitat a mesura que el músic madura.

El poema simfònic Els homes clàssics

El poema simfònic "El Moldava"

Al programa dedicat a Smetana analitzem la seva obra més popular, el poema simfònic "El Moldava", que forma part dels sis poemes de "La meva pàtria".

Els homes clàssics

"El Moldau" de Bedrich Smetana

Acabem el programa dedicat a Smetana escoltant sencer el "Moldau" el segon dels sis poemes simfònics que formen "La meva pàtria" de Smetana. Si et sembla, l'escoltem dirigit per Herbert von Karajan amb la Filharmònica de Viena.

Smetana i el nacionalisme musical txec Els homes clàssics

Smetana i el nacionalisme musical txec

Bedrich Smetana es considera el pare del nacionalisme musical txec i va ser de gran influència per a compositors com Dvorák o Janácek. Però, quin procés el va portar a voler reivindicar la seva identitat nacional a través de la música?

Antonín Dvorák Els homes clàssics

Antonín Dvorák

Dvořák és un dels grans referents de la música txeca. Influït per l'obra de Smetana i Brahms, va saber crear una música amb una gran identitat nacional. Aquesta setmana els Homes clàssics s'hi aproximen.

Com és la música de Dvorák per ser cantada? Els homes clàssics

Com és la música de Dvorák per ser cantada?

Quines particularitats té el txec a l'hora de cantar la seva música? Ho preguntem a la mezzosoprano Marta Infante, nascuda a Lleida, però molt vinculada amb la República Txeca i la música d'Antonín Dvorák.

La Simfonia n. 38 en re m Els homes clàssics

La Simfonia n. 38 en re m "Praga"

Com a mostra d'agraïment per la bona acollida de "Le nozze di Figaro" a Praga, Mozart hi va estrenar la seva simfonia número 38 en re menor "Praga". El mestre Pardo s'asseu al piano per tal d'analitzar-la.

Mozart i la ciutat de Praga Els homes clàssics

Mozart i la ciutat de Praga

Els propers dies 4 i 5 de maig l'OBC interpretarà la Simfonia "Praga" de Mozart a L'Auditori de Barcelona. Per això els Homes clàssics analitzen la relació de la ciutat amb el compositor.

El violinista Yehudi Menuhin Els homes clàssics

El violinista Yehudi Menuhin

Als 7 anys ja va fer el seu concert amb públic, i als 13 ja tocava els concerts per a violí de Beethoven, Txaikovski i Brahms en gires internacionals. Aquesta setmana els Homes clàssics es fixen en el gran violinista Yehudi Menuhin, nascut a Nova...

Tema del dia: Yehudi Menuhin Els homes clàssics

Tema del dia: Yehudi Menuhin

"Els homes clàssics" s'avancen a l'aniversari del violinista Yehudi Menuhin, el genial músic que també va ser un gran lluitador per la pau.

La composició al nostre país Els homes clàssics

La composició al nostre país

En el marc de l'aniversari del compositor Eduard Toldrà, "Els homes clàssics" es plantegen fer una radiografia de la composició a Catalunya, i per això reben a l'estudi un dels més exitosos, i alhora jove, Joan Magrané.

Celebrem el programa número 100! Els homes clàssics

Celebrem el programa número 100!

Els Homes clàssics, Pedro Pardo i Albert Galceran, celebren l'edició número 100 del programa a Catalunya Música amb la presència del padrí del programa, Albert Guinovart, i la col·laboració dels oients.

El Verdi no-operístic Els homes clàssics

El Verdi no-operístic

Aquesta setmana "Els homes clàssics" s'han plantejat un repte: parlar de Verdi, però sense fer referència a les seves òperes. Coneixes les obres no-operístiques del genial compositor italià?