Els homes clàssics

Música

Pedro Pardo i Albert Galceran ens apropen la música clàssica a "Els homes clàssics".

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/els-homes-classics/
La música de cambra (II) Els homes clàssics

La música de cambra (II)

Els "Homes clàssics" acaben temporada seguint el fil del programa anterior, per tant amb música de cambra. Aquesta setmana seguiran restant instruments partint del quartet. Descobreix les combinacions instrumentals amb Pedro Pardo i Albert Galceran.

Les formacions de cambra Els homes clàssics

Les formacions de cambra

Aquesta setmana els "Homes clàssics" proposen un recorregut per les formacions de cambra, començaran amb vuit instruments i aniran restant, a veure fins on arriben! Ho pots descobrir amb Pedro Pardo i Albert Galceran, a Catalunya Música.

El Els homes clàssics

El "Glòria" de Vivaldi

Els "Homes clàssics" aquesta setmana es fixen en una gran obra d'Antonio Vivaldi, el seu "Glòria". Es tracta d'una obra religiosa fascinant. Descobreix-la amb Pedro Pardo i Albert Galceran.

Bach, un dels més grans compositors de tots els temps Els homes clàssics

Bach, un dels més grans compositors de tots els temps

Aquest 2020 ha estat un any molt especial i no se'ns pot passar per alt una important efemèride: el 335è aniversari del naixement de J. S. Bach. Els "Homes clàssics" proposen una aproximació a un dels més grans compositors de tots els temps,...

Com va tractar Beethoven la veu? Els homes clàssics

Com va tractar Beethoven la veu?

Els "Homes clàssics" fan una aproximació a l'obra vocal del geni alemany, i en particular a través de dues obres: "Fidelio" i la "Missa Solemnis". Gaudeix de Beethoven amb Pedro Pardo i Albert Galceran.

Aniversari Schumann Els homes clàssics

Aniversari Schumann

"Els homes clàssics" s'avancen un dia al 210 aniversari de Robert Schumann, un dels més grans compositors del Romanticisme alemany, autor d'algunes de les obres més importants del gènere. Però com va ser la seva vida i quines influències va...

Quartets, de Haydn a Toldrà Els homes clàssics

Quartets, de Haydn a Toldrà

Haydn i Toldrà van morir un 31 de maig, però d'anys diferents. Aquesta setmana, els "Homes clàssics" us proposen un recorregut per la història dels Quartets, de Haydn a Toldrà.

Celebrem el Dia Mundial de la Diversitat Cultural Els homes clàssics

Celebrem el Dia Mundial de la Diversitat Cultural

Aquesta setmana s'ha celebrat el Dia Mundial de la Diversitat Cultural, i per això els "Homes clàssics" s'han fixat en compositors que s'han deixat influenciar per cultures diferents a les seves. T'imagines una jota aragonesa amb regust rus, o una...

Aniversari Dukas Els homes clàssics

Aniversari Dukas

"Els homes clàssics" dediquen el programa al compositor francès Paul Dukas, coincidint amb el 85è aniversari de la seva mort. Dukas és conegut, sobretot, per una obra, "L'aprenent de bruixot", però en el programa d'aquesta setmana farem una...

Europa i les novenes Els homes clàssics

Europa i les novenes

Aquest cap de setmana s'ha commemorat el Dia d'Europa, com cada 9 de maig, i per als amants de la música clàssica Europa és sinònim de Beethoven i la seva 9a simfonia. Aquesta setmana els "Homes clàssics" s'aproximen a l'himne europeu, però...

Descoberta de la música de Txaikovski Els homes clàssics

Descoberta de la música de Txaikovski

Els "Homes clàssics" s'avancen a la celebració del 180è aniversari del naixement de Txaikovski fent-se una pregunta: com era la seva música? Per això analitzaran les seves influències i algunes de les seves obres més cèlebres.

Inspirats en William Shakespeare Els homes clàssics

Inspirats en William Shakespeare

Els "Homes clàssics" completen el programa de la setmana passada amb un nou capítol dedicat a les obres que grans compositors han creat inspirats en William Shakespeare, en la setmana de Sant Jordi. Aquesta setmana van de finals des del segle XIX i...

Els Els homes clàssics

Els "Homes clàssics" celebren Sant Jordi des de casa

Tot i que a causa de la pandèmia aquest any no podrem celebrar la festa dels llibres de Sant Jordi, els "Homes clàssics" dediquen el programa a un escriptor que ha estat molt influent en el terreny musical, William Shakespeare. I de la mà del...

Celebrem el dia mundial de la veu Els homes clàssics

Celebrem el dia mundial de la veu

El 16 d'abril es commemora el Dia Mundial de la Veu, i ja sabeu que la veu és un instrument que tots compartim. Per això, els "Homes clàssics" dediquen el programa d'aquesta setmana a saber com s'ha utilitzat la veu en la música al llarg del temps.

Aniversari Karajan des de casa Els homes clàssics

Aniversari Karajan des de casa

El 5 d'abril de 1908 va néixer el director Herbert von Karajan. Tot i tenir una vida plena de polèmiques, ens ha llegat gravacions històriques. Els "Homes clàssics" us proposen una aproximació a la seva vida i obra, en una altra edició del...

Compositors contemporanis que miren cap al passat Els homes clàssics

Compositors contemporanis que miren cap al passat

Aquesta setmana "Els homes clàssics" et proposen un recorregut a través d'obres i compositors que van emmirallar-se en el passat a l'hora de compondre les seves obres. El passat vist des del present.

Conxita Badia Els homes clàssics

Conxita Badia

Conxita Badia va ser una de les dones més talentoses de l'àmbit musical de principis del segle XX, i en el Dia Mundial de la Dona volem recordar el seu llegat i la seva influència.

Celebrem l'aniversari de Rossini Els homes clàssics

Celebrem l'aniversari de Rossini

Rossini va néixer el 29 de febrer del 1792, per això només celebra el seu aniversari cada 4 anys, i aquest any toca! Per això "Els homes clàssics" et proposen un recorregut per algunes de les anècdotes i obres no operístiques del "Cigne de Pesaro".

L'aniversari de Georg Friedrich Händel Els homes clàssics

L'aniversari de Georg Friedrich Händel

"Els homes clàssics" celebren el 335è aniversari del naixement de Händel en un programa pensat per entendre les influències que van fer-lo un dels més grans compositors de la seva generació.

Compositors i censura Els homes clàssics

Compositors i censura

Just dilluns és l'aniversari de l'estrena d'"Un ballo in maschera", una òpera de Verdi que va tenir molts problemes a causa de la censura, que fins i tot en va alterar l'argument. És per això que "Els homes clàssics" aquesta setmana volen...

Richard Wagner Els homes clàssics

Richard Wagner

El 13 de març de 1883 moria a Venècia el compositor Richard Wagner, i aquesta setmana "Els homes clàssics" s'han proposat descobrir la vessant no operística del gegant alemany.

Hans von Bülow Els homes clàssics

Hans von Bülow

Aquesta setmana, "Els homes clàssics" se centren en Hans von Bülow, compositor, director i pianista que va conviure amb Liszt i Wagner, i que va dedicar bona part de la seva vida a difondre la "Nova escola alemanya". No et perdis la vida i obra...

Rareses de Mozart Els homes clàssics

Rareses de Mozart

Ens avancem un dia a l'aniversari de Mozart per dedicar-li un programa centrat en algunes de les seves obres menys conegudes.

Luciano Pavarotti Els homes clàssics

Luciano Pavarotti

Aprofitant l'estrena del documental de Ron Howard sobre el tenor Luciano Pavarotti, els "Homes clàssics" fan un repàs de la vida artística del cèlebre tenor italià.

Joseph Joachim Els homes clàssics

Joseph Joachim

"Els homes clàssics" dediquen el programa de la setmana a un dels violinistes més influents del segle XIX, Joseph Joachim. Descobreix qui va ser i el seu immens talent de la mà de Pedro Pardo i Albert Galceran.

Música de reis Els homes clàssics

Música de reis

En el dia de la cavalcada de reis, "Els homes clàssics" et proposen un programa molt monàrquic: composicions relacionades amb monarquies!

Resum de l'any Els homes clàssics

Resum de l'any

Quins han estat els moments més destacats de l'any 2019 per als "Homes clàssics"? És el moment de mirar enrere i fer una mica de memòria.

L'aniversari de Beethoven Els homes clàssics

L'aniversari de Beethoven

Els homes clàssics s'avancen a l'aniversari de Beethoven amb un joc: han de proposar obres del compositor alemany que no siguin populars, o que tinguin un sentit especial per a ells. Vols saber què han triat?

Els Els homes clàssics

Els "one-hit wonder"

Els "one-hit wonder" són aquells cantants que se'ls coneix només per una cançó. Però hi ha compositors coneguts per una sola obra? "Els homes clàssics" creuen que sí, i un bon exemple són les òperes "Cavalleria rusticana" (Mascagni) i...

El pianista Wladislaw Szpilman Els homes clàssics

El pianista Wladislaw Szpilman

El dia 5 de desembre el pianista Wladislaw Szpilman hauria celebrat el seu 118è aniversari, Szpilman va inspirar la pel·lícula "El pianista", i "Els homes clàssics" et proposen un recorregut per la seva vida.

Alfredo Kraus Els homes clàssics

Alfredo Kraus

El tenor canari Alfredo Kraus va néixer just fa 92 anys, per això "Els homes clàssics" li dediquen el programa per conèixer què va fer de Kraus un dels millors cantants de la història. Alhora ho aprofiten per dedicar la classe a les veus...

El món de l'orgue Els homes clàssics

El món de l'orgue

Aquesta setmana, "Els homes clàssics" fan una aproximació a un instrument monumental, l'orgue. I ho fan de la mà del jove organista Joan Seguí, que el dia 21 de novembre actuarà al Palau de la Música Catalana.

Heitor Villa-Lobos Els homes clàssics

Heitor Villa-Lobos

"Els homes clàssics" recorden Heitor Villa-Lobos en el 60è aniversari de la seva mort, i ho aprofiten per repassar la seva extensa obra, molt marcada per la tradició europea, però amb una clara influència dels ritmes del seu país, el Brasil.

George Gershwin Els homes clàssics

George Gershwin

Pot un compositor nascut en un barri humil i amb poca formació musical esdevenir una referència mundial? George Gershwin ho va aconseguir, i aquesta setmana ens volem acostar a la seva obra, però també volem conèixer algunes de les seves cançons...

Christoph Willibald Gluck Els homes clàssics

Christoph Willibald Gluck

Aquest 2019 es commemoren els 305 anys del naixement de Christoph Willibald Gluck, compositor que amb la seva reforma va canviar l'espectacle operístic. Però què va fer? "Els homes clàssics" t'ho expliquen.

Pablo Heras-Casado amb Els homes clàssics

Pablo Heras-Casado amb "Els homes clàssics"

El director Pablo Heras-Casado acaba de publicar un disc amb les gravacions d'"El sombrero de tres picos" i "El amor brujo" de Manuel de Falla, amb la Mahler Chamber Orchestra. "Els homes clàssics" el reben a Catalunya Música i analitzen aquesta...

Els incendis del Liceu Els homes clàssics

Els incendis del Liceu

El 7 d'octubre del 1999 es va reobrir el Liceu després de l'incendi del 1994. Avui "Els homes clàssics" volen recordar els incendis del Liceu, però també els d'altres teatres europeus.

L'any 1888 i Gustav Mahler Els homes clàssics

L'any 1888 i Gustav Mahler

Després de l'aturada estival, tornen "Els homes clàssics" i ho fan per unir dues referències: l'any 1888 i el compositor Gustav Mahler.

Música clàssica i jazz Els homes clàssics

Música clàssica i jazz

La música clàssica ha servit d'inspiració per a molts gèneres. El jazz n'és un. Acabem la temporada d'estiu a ritme de jazz amb "Els homes clàssics"!

Gustav Mahler Els homes clàssics

Gustav Mahler

Tot i ser un dels grans compositors de la història, Gustav Mahler no va tenir un camí fàcil per arribar a la composició. Avui "Els homes clàssics" et proposen una aproximació a la seva vida i obra.

Música clàssica i vi Els homes clàssics

Música clàssica i vi

El món del vi ha servit d'inspiració per a molts compositors, però el vi es pot inspirar en la música clàssica? Avui "Els homes clàssics" aproximen la música clàssica i el vi, i ho fan amb la col·laboració del Delfí Sanahuja, l'enòleg del...

El circ i la clàssica Els homes clàssics

El circ i la clàssica

Aquesta setmana "Els homes clàssics" s'amaguen sota una carpa de cric, ja que moltes de les músiques que relacionem amb el món del circ són en realitat peces clàssiques! Ho sabies? No et perdis el programa d'aquesta setmana!

Gustavo Dudamel Els homes clàssics

Gustavo Dudamel

El 10 d'agost el director Gustavo Dudamel debutarà al Festival Castell de Peralada. Per això que "Els homes clàssics" s'aproximen a la figura del jove director veneçolà i repassen la seva breu, però intensa, biografia!

Les dones en l'òpera Els homes clàssics

Les dones en l'òpera

Com s'han tractat les dones al llarg de la història de la música? "Els homes clàssics" et proposen un viatge en el temps per veure com s'ha tractat la figura de la dona, i reben el director Paco Azorín, que els dies 5 i 7 d'agost presentarà la...

Giuseppe Verdi Els homes clàssics

Giuseppe Verdi

Qui va ser Giuseppe Verdi i per què se'l considera un dels més grans compositors d'òpera de tots els temps? "Els homes clàssics" s'aproximen a la vida i obra del compositor italià.

El lied Els homes clàssics

El lied

Sabies que el concepte de 'cançó' té l'origen en el lied alemany? "Els homes clàssics" se centren en el lied i la cançó, i reben una cantautora que fa cançons amb molt d'èxit, la Judit Neddermann.

Els homes clàssics

"La història d'un soldat" al Festival de Peralada

"La història d'un soldat" és una de les obres més colpidores creades pel compositor rus Igor Stravinski, un títol que es podrà veure al Festival Castell de Peralada en l'aplaudida producció d'Àlex Ollé (La Fura dels Baus). Aquesta setmana "Els...