Un restaurant caníbal a Berlín

Cuina

Paula Molés reivindica que la gastronomia és cultura i que va molt més enllà del simple fet d'alimentar-se.

www.ccma.cat

RSS feed

Pàgina 2
Menjar ramen dins d'un manga: restaurants amb interiorismes molt bojos Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 29 de Gener

Menjar ramen dins d'un manga: restaurants amb interiorismes molt bojos

Amb el dissenyador Oscar Guayabero visitem un restaurant de ramen ambientat en la cultura k-pop i el manga per comprovar com l'interiorisme d'un restaurant té la capacitat de transportar-nos en l'espai, i predisposar-nos a menjar una determinada cosa....

Carn de cavall: un tresor injustament ignorat Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 22 de Gener

Carn de cavall: un tresor injustament ignorat

A Catalunya, es produeixen vora els 1.600 poltres l'any, majoritàriament al Pirineu, i no hi ha cap granja en règim intensiu. Descobrim les propietats nutricionals d'aquesta carn, i analitzem els prejudicis que desperta el seu consum amb el...

Raül Balam: Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 15 de Gener

Raül Balam: "Pensava que sense drogues no seria creatiu a la cuina"

Anem fins a Sant Pol de Mar, al Maresme, per visitar Raül Balam Ruscalleda. Ens rep al seu restaurant Cuina Sant Pau, on antigament havia estat el mític Sant Pau de la seva mare, Carme Ruscalleda. Aprofitem que acaba de publicar el llibre "Enganxat"...

Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 25 de Desembre

"L'escudella et pot fer català!"

L'Hispània és la resistència. És dels pocs restaurants catalans que han crescut aliens a les modes i que avui, 70 anys després de la seva inauguració, continua practicant la mateixa cuina de sempre: la cuina familiar. Visitem l'Hispània, a...

Per què l'alimentació és crucial per a la nostra salut cardiovascular? Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 18 de Desembre

Per què l'alimentació és crucial per a la nostra salut cardiovascular?

Hipertensió, obesitat, diabetis i colesterol són factors de risc per desenvolupar alguna malaltia cardiovascular, i en tots ells l'alimentació hi juga un paper importantíssim. Coneixem el cas de la Ramona Blanch, que té 71 anys i viu a Tarragona,...

Llibres i begudes sense alcohol per a aquest Nadal Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 11 de Desembre

Llibres i begudes sense alcohol per a aquest Nadal

Anem fins a la llibreria La Central de Barcelona per fer la tria dels millors llibres sobre gastronomia publicats aquest any. El nostre llibreter de referència, Nacho Borraz, ens fa 10 recomanacions per regalar aquestes festes. Visita el restaurant...

Setge al foie-gras: la seva producció té els dies comptats? Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 04 de Desembre

Setge al foie-gras: la seva producció té els dies comptats?

Es pot considerar l'embocament d'ànecs i oques per produir foie una forma de maltractament animal? Ho debatem amb Montse Àlamos, cap del Servei d'Ordenació Ramadera del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural; i amb Carles...

Mercats, restaurants i a casa. Com assegurar que la gent gran mengi bé? Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 27 de Novembre

Mercats, restaurants i a casa. Com assegurar que la gent gran mengi bé?

A Catalunya, hi ha 175.000 persones que viuen en situació de solitud no desitjada, la majoria són persones grans. Quan es parla d'amigabilitat a ciutats i pobles, no es té en compte l'alimentació. Com es pot garantir que les persones grans mengin,...

Els periodistes gastronòmics es passen el dia menjant i bevent gratis? Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 20 de Novembre

Els periodistes gastronòmics es passen el dia menjant i bevent gratis?

Fa unes setmanes es va celebrar a Menorca el I Congrés de Periodisme Gastronòmic, organitzat per l'Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears. Els periodistes gastronòmics estan venuts als grans cuiners i als seus restaurants?...

Per què el menjar és tan important en tots els rituals funeraris del món? Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 30 d'Octubre

Per què el menjar és tan important en tots els rituals funeraris del món?

Totes les cultures tenen rituals relacionats amb la mort, i el menjar sempre hi és present. Ho analitzem amb l'antropòloga Agnès Villamor, guia del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona, davant els nínxols d'una necròpolis romana....

Tanca Zuberoa, la casa del cuiner més estimat del món Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 23 d'Octubre

Tanca Zuberoa, la casa del cuiner més estimat del món

Tanca el restaurant basc Zuberoa, considerat un dels millors i més estimats del món. Al poble d'Oiartzun, a Guipúscoa, a tocar de Sant Sebastià. Zuberoa sempre ha treballat des de la discreció. Hilario Arbelaitz ha estat al capdavant dels fogons...

Guerra d'Ucraïna i inflació: el sistema alimentari pels aires Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 25 de Setembre

Guerra d'Ucraïna i inflació: el sistema alimentari pels aires

Com afectarà la guerra d'Ucraïna el comerç mundial d'aliments? És possible una crisi alimentària global? Serà realment aquest 2022 un any de fam catastròfica? Ho analitzem amb Johanna Mendelson, experta en política internacional i resolució de...

Vins lliures: antisistema i anticapitalistes Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 18 de Setembre

Vins lliures: antisistema i anticapitalistes

Els vins lliures són inclassificables, però tenen una cosa en comú: no són vins industrials. Anem fins al Penedès a passejar per les vinyes de Parés Baltà, un celler que s'enorgulleix de fer vi biodinàmic. Marta Casas és enòloga i explica com...

Dinar de família: cuinem a la Fundació Alícia Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 17 de Juliol

Dinar de família: cuinem a la Fundació Alícia

Anem fins a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages. La Fundació Alícia ens obre les seves portes i ens deixa la seva fantàstica cuina per cuinar el dinar de l'últim programa de la temporada del restaurant Caníbal. Aprofitarem la visita per...

L'home amb la millor feina del món: viatjar i menjar bé Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 10 de Juliol

L'home amb la millor feina del món: viatjar i menjar bé

Parlem amb l'home que segurament té una de les professions més envejades: es dedica a viatjar pel món i menjar als millors restaurants. És l'isrelià David Califa, més conegut com "The Hungry Tourist". El Japó, la Xina, Escandinàvia, Dubai,...

La galeta que surt d'una frustació i el iogurt de la bogeria Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 03 de Juliol

La galeta que surt d'una frustació i el iogurt de la bogeria

Descobrim dos projectes d'èxit vinculats a l'alimentació i amb projecte social al darrere: La Fageda, a la Garrotxa, i El Rosal, a Tàrrega. Anem a la Fundació La Fageda, que aquest any compleix 40 anys amb el bon propòsit de continuar fent bons...

Microbiota: més olives i menys kimchi Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 26 de Juny

Microbiota: més olives i menys kimchi

Sabem que l'alimentació és el factor que més influeix en la microbiota intestinal, fins i tot la ciència obre les portes a noves teràpies contra la depressió i l'ansietat basades en la microbiota. Anem al Museu de la Ciència de Barcelona amb...

L'aigua a l'agricultura: el bé més escàs i més preuat Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 19 de Juny

L'aigua a l'agricultura: el bé més escàs i més preuat

El 80 per cent de l'aigua dolça del Mediterrani es fa servir en l'agricultura. El gran estrès hídric d'aquesta regió no farà sinó exacerbar-se en les properes dècades a causa del canvi climàtic i l'explosió demogràfica. Parlem d'aquest repte...

Food Relations: el menjar uneix la gent Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 29 de Maig

Food Relations: el menjar uneix la gent

Entrem a la cuina de Food Relations, un projecte europeu que fa servir el menjar i la cuina com a eina d'inclusió i contacte entre persones de diferents cultures. El programa va néixer el 2018 i ja ha arribat a 4 ciutats europees, entre les quals hi...

Tonyina vermella: evitar el frau i menjar-la barata és possible Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 22 de Maig

Tonyina vermella: evitar el frau i menjar-la barata és possible

La primavera és la millor època de l'any per menjar tonyina vermella. Expliquem com evitar el frau, quines parts són més econòmiques i algunes receptes per gaudir-la al màxim. També intentarem entendre com un peix que va estar en perill fa...

Juli Soler, l'home que va fer possible la revolució d'elBulli Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 15 de Maig

Juli Soler, l'home que va fer possible la revolució d'elBulli

Juli Soler va arribar a elBulli l'any 1981 i va fitxar un Ferran Adrià que acabava de fer el servei militar. Amb ell va propiciar una revolució mundial a la cuina, però també fora de la cuina, a la sala, fent el que la Nouvelle Cuisine no es va...

Com explicaries la cuina catalana a un estranger? Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 08 de Maig

Com explicaries la cuina catalana a un estranger?

Fem un esmorzar de forquilla a la Fonda Europa, a Granollers, amb dos dels nostres col·laboradors: el cuiner italià Nicola Poltronieri i la sommelier Clara Antúnez. Sobre la taula: xató, capipota, truita de samfaina, mandonguilles amb sípia¿ i un...

Bars i restaurants: allà on ningú vol treballar Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 01 de Maig

Bars i restaurants: allà on ningú vol treballar

Cada vegada els restauradors tenen més problemes per trobar personal que vulgui treballar en el seu bar o restaurant. Al restaurant caníbal hem volgut escoltar diferents veus per saber que s'ha fet malament i per on passen les solucions: Oriol Ivern,...

Còctels: molt més que fer una copa Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 24 d'Abril

Còctels: molt més que fer una copa

Barcelona està d'enhorabona perquè acull dues de les millors cocteleries del món: Paradiso i Two Schmucks. Fem un recorregut per tastar-ne les creacions i descobrir quin és el secret del seu èxit. Amb Jordi Luque Sanz i Cira López, experts del...

Llibres sobre gastronomia: te'ls podries menjar! Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 17 d'Abril

Llibres sobre gastronomia: te'ls podries menjar!

Al restaurant caníbal volem recomanar-vos els millors llibres sobre gastronomia i cuina per a aquest Sant Jordi, per això visitem el nostre llibreter de referència, Nacho Borraz, a la llibreria La Central del Raval de Barcelona. Entre les seves...

Taurons: quins podem menjar i com cuinar-los Un restaurant caníbal a Berlín
Dissabte, 09 d'Abril

Taurons: quins podem menjar i com cuinar-los

A Catalunya tenim més de 40 espècies diferents de taurons, encara que les més consumides son el gatet i la moixina. Amb la pescadora i antropòloga Àgueda Vitòria reivindiquem aquests peixos una mica oblidats, agafarem altres idees per cuinar-los...

David de Jorge, cuiner basc: Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 03 d'Abril

David de Jorge, cuiner basc: "Un gras sempre tindrà un gras a dins"

Convidem al restaurant caníbal David de Jorge, el cuiner basc que potser us sona pel seu programa de televisió "Robin Food". Amb grans dots comunicatius i mà dreta de Martín Berasategui, de qui és amic, soci i col·laborador. Conversem de cuina...

Us imagineu un món ple de Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 27 de Març

Us imagineu un món ple de "coqueries"?

Visita el restaurant caníbal el nostre conseller d'Afers Gastronòmics, el cuiner italià Nicola Poltronieri, que ens revela les claus per fer una bona pizza i una bona coca. Ens proposa una versió que fusiona el millor d'aquestes dues elaboracions...

Pot la Thermomix cuinar els macarrons de l'àvia? Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 06 de Març

Pot la Thermomix cuinar els macarrons de l'àvia?

Thermomix és un dels robots de cuina més prestigiosos del món. En parlem amb Albert Murillo, expert en cultura digital i tecnologia a Catalunya Ràdio, que ens obre les portes de casa seva per explicar-nos que és molt fan de la Thermomix. També...

Nèstor Luján: Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 27 de Febrer

Nèstor Luján: "L'única mesura de viure és viure sense mesura"

Celebrem el centenari del naixement de Nèstor Luján. El seu llegat més important és la quantitat inabastable d'escrits: més d'una setantena de llibres i uns 25.000 articles periodístics. Un enorme intel·lectual que va escriure de tot, però que...

De 200 euros el cobert a 30 euros. De l'alta cuina a una bodega de barri Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 20 de Febrer

De 200 euros el cobert a 30 euros. De l'alta cuina a una bodega de barri

En Xavi Alba va ser durant més de deu anys la mà dreta d'Albert Adrià, mestre de cerimònies del restaurant Tickets i un dels caps pensants d'elBarri. Ara, obre una taberna on serveix cuina tradicional catalana. Visitem el seu restaurant, Bodega...

Cuina en perill d'extinció: apadrina un plat! Un restaurant caníbal a Berlín
Dissabte, 12 de Febrer

Cuina en perill d'extinció: apadrina un plat!

El morter, la truita amb suc, els tramussos, les sopes als restaurants, anar a plaça¿ Deixar per escrit tot aquest patrimoni és el que ha volgut fer el Xesco Bueno en el seu llibre "Cuina catalana oblidada" (Ed. Larousse), un compendi de plats,...

L'anguila, el peix misteriós del qual ningú es recorda Un restaurant caníbal a Berlín
Dissabte, 05 de Febrer

L'anguila, el peix misteriós del qual ningú es recorda

Quant fa que no mengeu anguila? Amb la pescadora i antropòloga Àgueda Vitòria parlem d'aquest peix blau d'aigua dolça misteriós i fascinant que està amenaçat. També coneixerem el projecte Rooftop Smokehouse, que elabora anguila fumada. Visita...

Quin model de ramaderia volem? Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 30 de Gener

Quin model de ramaderia volem?

Per respondre a aquesta qüestió ens aturem en la petjada ecològica de la carn que mengem, en quanta en consumim, en les exportacions, en les polítiques públiques que afecten petits productors, en el preu de la carn i en el benestar animal....

Oli de palma: per què la indústria n'abusa i com podem boicotejar-lo? Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 16 de Gener

Oli de palma: per què la indústria n'abusa i com podem boicotejar-lo?

Un estudi recent liderat per l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona conclou que una dieta rica en oli de palma fa que els tumors siguin més agressius i amb més capacitat de fer metàstasi. Convidem el periodista Marc Casanovas, que ho ha...

Ricard Camarena, el cuiner obsessionat a no assemblar-se a ningú Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 09 de Gener

Ricard Camarena, el cuiner obsessionat a no assemblar-se a ningú

Ricard Camera té cinc restaurants a València, un dels quals reconegut amb dues estrelles Michelin, i acaba d'anunciar que el tancarà els caps de setmana perquè els seus treballadors puguin descansar. Premi Nacional de Gastronomia i fill adoptiu de...

A qui li donem carbó, del món de la gastronomia? Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 02 de Gener

A qui li donem carbó, del món de la gastronomia?

Els tres Reis d'Orient han reservat taula al restaurant caníbal: Carme Gasull, Jordi Luque Sanz i Oscar Guayabero. Dos periodistes i un dissenyador amb qui compartim taula. Què és el que més els ha demanat la gent aquest any? A quin personatge del...

El fenomen més imbatible de Nadal: el panettone Un restaurant caníbal a Berlín
Dissabte, 25 de Desembre

El fenomen més imbatible de Nadal: el panettone

En aquest menú especial del dia de Nadal, convidem el cantautor Quico Pi de la Serra al Restaurant Caníbal. Ha vingut acompanyat d'una de les seves guitarres per tocar-nos alguna cosa "nadalenca". Li fem tastar un dels panettones més famosos del...

Cervell i estómac, una relació amor-odi Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 19 de Desembre

Cervell i estómac, una relació amor-odi

A l'Hospital Psiquiàtric Mare de Déu de la Mercè de Barcelona fa gairebé 10 anys que fan un taller de cuina per ajudar en la recuperació les persones que tenen trastorns mentals greus. Parlem amb Anna Serra, psicòloga de l'hospital; amb Emma...

El costat fosc de la xocolata que mengem Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 12 de Desembre

El costat fosc de la xocolata que mengem

Segurament el Nadal és l'època de l'any en què mengem més xocolata, i més peix i marisc! D'on ve la xocolata que mengem? I com afecta el canvi climàtic el seu conreu? Ho descobrim amb el Marc Casanovas, que ho sap tot d'alimentació i escalfament...

L'univers infinit del mar i muntanya Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 05 de Desembre

L'univers infinit del mar i muntanya

El mar i muntanya és un dels conceptes més genuïns de la cuina catalana. Ha perdurat amb desenes de formes i fórmules: pollastre amb escamarlans, sèpia amb mandonguilles, peus de porc amb gambes, guatlles amb fesols, cloïsses i peus de porc,...

Què vol dir que una carn tingui el segell de Benestar Animal? Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 28 de Novembre

Què vol dir que una carn tingui el segell de Benestar Animal?

Investiguem el significat d'una de les etiquetes més visibles ara mateix a les lleixes dels supermercats, la de "BENESTAR ANIMAL - ANIMAL WELFAIR". Parlem amb Carles Rosell, gestor de l'àrea de Producció Animal de l'IRTA, l'organisme al darrere...

Les raons que et faran menjar xai Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 21 de Novembre

Les raons que et faran menjar xai

La periodista Carme Gasull ens explica com es produeix la carn de xai. En parlarem amb Yas Recht, pastora d'ovelles a Sant Hilari Sacalm, a la Selva; amb Kiko Torrents, cuiner del restaurant P7s de l'Hotel Pessets de Sort, i amb la Maribel i el Jordi...

Què menjarem si desapareixen les abelles? Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 14 de Novembre

Què menjarem si desapareixen les abelles?

Es calcula que el 75% dels aliments que es produeixen arreu del món depenen de la pol·linització d'insectes. Les abelles són les principals pol·linitzadores però ja fa un temps que cada vegada n'hi ha menys. Ens ho expliquen els biòlegs Berta...

El pastís de formatge que tothom desitja! Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 07 de Novembre

El pastís de formatge que tothom desitja!

El pastís de formatge d'estil basc està conquerint el món. The New York Times el va escollir sabor de l'any per la seva textura i veritable gust de formatge. Parlem amb Jon Cake, un enginyer aeronàutic que va començar a fer pastissos de formatge...

3 claus per perdre la por a la pastisseria Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 31 d'Octubre

3 claus per perdre la por a la pastisseria

És castanyada i no hem tingut millor idea que fer tastar uns panellets de supermercat a Jordi Butrón, el pastisser més prestigiós del país. Seran nyap o top? Jordi Butrón, al capdavant de l'escola de pastisseria Espai Sucre, aprofita la seva...

L'alimentació sostenible no és una moda, és una emergència! Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 24 d'Octubre

L'alimentació sostenible no és una moda, és una emergència!

Sostenibilitat és la gran paraula protagonista del món de la gastronomia, que s'ha trobat aquesta setmana a Barcelona, on ha coincidit el Fòrum Gastronòmic de Barcelona i la Setmana Ciutadana de l'Alimentació Sostenible. Però, què vol dir que un...

Lava, cendra i altres amenaces menys visibles per al plàtan de La Palma Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 17 d'Octubre

Lava, cendra i altres amenaces menys visibles per al plàtan de La Palma

El plàtan és a l'ADN de l'illa de La Palma, la segona illa de les Canàries que més en produeix. Ara mateix un 5% dels conreus han quedat destrossats pel volcà Cumbre Vieja, encara que un dels problemes més greus és la cendra. Parlem amb Javier...

Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 10 d'Octubre

"Pares, vull deixar de menjar carn!"

Cada vegada hi ha més joves que decideixen deixar de menjar carn. Un moviment que reflecteix una societat preocupada pel benestar animal i pel medi ambient. En parlem amb una jove de 13 anys, la Ginebra. Preguntem a la seva mare, l'Empar Moliner, com...

Rossejat de fideus, el plat de pasta que els italians envejen Un restaurant caníbal a Berlín
Diumenge, 03 d'Octubre

Rossejat de fideus, el plat de pasta que els italians envejen

Per què el rossejat de fideus és un plat de pasta únic al món? El cuiner italià Nicola Poltronieri n'és un enamorat. Daurar els fideus abans de coure'ls amb el brou converteix aquest plat en una excel·lència culinària. Una tècnica que devem...

Veure més episodis