Pàgina 6
310 - El mal del dièsel, envasos ecològics, oli de primera qualitat i excursions inèdites
Parlem del frau dels diesel però també de bones pràctiques d'un nou envàs per als productes ecològics que elimina el plàstic de la mà de Bon Preu i la cooperativa Mans. Coneixem l'observatori de Terrassa i tastem el primer oli d'oliva de les...
309 - Impostos de CO2 als vehicles, noves dades del clima del futur i un observador de prestigi
Us volem agrair la confiança, amb més de 43.000 seguidors a Twitter. La meteo ens portarà cap als 50 anys de mesures de la pluja a l'observatori de la pluja i cap al resum del darrer informe IPCC sobre el clima. La cuina a Mataró de la Marineta,...
308 Com l'home s'ha adaptat als canvis de clima del passat
El canvi climàtic no és pas una cosa nova, ni tampoc és la primera vegada que ha evolucionat tan ràpid com ara. El repte de l'home és adaptar-se. Francesc Burjachs, investigador a l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució...
Les marques aposten per l'hidrogen al Saló de l'Automòbil de París
El Saló de París, amb 120 anys d'història, va tancar portes diumenge passat amb una nova evolució, les marques aposten per l'hidrogen dels vehicles. José Luis Gallego ens presenta els vehicles d'hidrogen i els nous models elèctrics.
307 El glifosat afecta, també, les abelles
Per si no teníem prou proves en contra del glifosat, l'herbicida més utilitzat al món, aquesta setmana hem sabut que, a més de la seva relació amb determinats tipus de càncer en les persones i els animals domèstics, aquest producte altament...
307 El pop de roca o pop roquer
Anem cap als fons rocosos per saber més coses d'una espècie solitària, el pop de roca. Ara és temporada del pop i Mario Vizcarro ens ensenya els secrets i les qualitats d'aquest cefalòpode.
Pregunta: Quina és la talla mínima per al pop roquer?...
L'economia circular, eficiència i sostenibilitat a l'empresa i al comerç
Des de l'empresa i el comerç s'ha avançat molt en els nous edificis, però els antics, en alguns casos, es continuen modificant i rehabilitant amb maneres de fer que formen part del passat. Amb en Gallego en parlarem cada setmana.
La mobilitat des de tots els punts de vista
Amb en José Luis Gallego desgranarem cada setmana tots els elements que giren al voltant de la mobilitat: els diferents mitjans de transport però també el disseny dels municipis.
Quin temps farà? És temps de refredats
Foto: Eduard Pujals
Pregunta: L'observatori de Pujalt està situat en un terme on s'aprofita una font d'energia neta i renovable. Quina?
Premi: Una llauna d'oli d'oliva Verge Extra Kids 500 ml, gentilesa de PriorDei.
>>Envia la resposta a...
MeteoMauri 306 L'energia mareomotriu, dos dies en bici, formatges de pagès i el sorell
Ens acostem a l'observatori meteorològic de Pujalt. Correrem al costat del mar amb el Sealight, i coneixerem la revolució de l'energia mareomotriu. Per dinar menjarem sorell, un peix blau econòmic, i finalment farem un tastet de formatge Reixagó....
MeteoEscapades 306 Sealighy, ruta en bici per gaudir de tots els sentits
Una manera diferent de conèixer i recórrer l'extrem nord de la Costa Brava, en bicicleta i sense presses. No és cap competició, son dies per disfrutar del paisatge, del menjar, de la companyia a cop de pedal. Ramon Prat, responsable tècnic de...
MeteoTaula 306 Formatges de pagès Reixagó
Situada al Lluçanès, des de fa dècades hi ha una granja que es dedica a l'elaboració de formatges, és Reixagó. Joan Ignasi Majó i Cristina Majó, propietaris, ens expliquen el funcionament de la granja i mostren sense embuts el cicle de vida de...
MeteoMauri 305 Gaudir de la natura, és temps d'ametlla i els tornados a Catalunya
Els tornados d'aquí i d'allà, estada de luxe a ses Garites, teca a El Cinco, i ens acostem a les ametlles. El llibre, més aviat, diari íntim d'en Gallego, "Disfruta en la naturaleza", tancarà edició.
MeteoEscapades 305 Ses Garites, comoditat i història
Anem a un indret que us encisarà: ses Garites. Un allotjament que us traslladarà al passat dels seus murs carregats d'història, però amb les comoditats més actuals. Gemma Carbó, promotora de la casa rural, i Maria Coll, community manager de Ses...
MeteoTerra 305 - L'ametlla, la fruita seca de finals d'estiu
L'ametlla torna a ser rendible. Jordi Puig ens explica què fa que actualment sigui un producte que està en alça, com s'ha produït i de quina manera. En alguns casos els rendiments s'han multiplicat per deu.
Pregunta: Per què es tornen a plantar...
MeteoTerra 303 L'agricultura regenera, una nova manera d'entendre el sòl
Què significa aquest tipus d'agricultura? Què implica i quin beneficis obtenim els consumidors? Jordi Puig ens descriu amb tot detall les característiques de l'agricultura regenerativa acompanyat de Francesc Font, agricultor i assessor en...
MeteoMauri 303 Descobrir Barcelona, què fer amb els envasos, l'agricultura regenerativa i la calor
A "MeteoMauri", les dades online del Meteocat milloren, vi del Castell d'Encús al Pallars, coneixem l'agricultura orgànica i aixafem envasos per facilitar-ne la recollida. I fem una volta pels 100 indrets més sorprenents de Barcelona per esbargir-nos.
MeteoTemps 303 Resum de l'onada de calor de principis d'agost
Què recordeu del temps d'aquest estiu? Ben segur que, si éreu a Catalunya, teniu al cap la gran calorada de finals de juliol i primera quinzena d'agost. Tractem aquesta onada de calor amb Aleix Serra, cap de l'equip de control de qualitat de dades...
MeteoTaula 303 Celler Castell d'Encús
Situat al cor del Pallars Jussà troben aquest celler amb el tret característic de disposar de vinyes fins als 1.300 metres d'alçada i comptar amb 23 varietats. Raül Bobet, propietari i enòleg del celler, ens explica la feina que hi ha darrera per...
MeteoMauri 302 La tecnologia de precisió en l'agricultura, la sardina i els Masos del Montseny
En el primer programa de setembre coneixem, de la mà de la tecnologia, les necessitats de l'agricultura. Ens acostem als Masos del Montseny i a un restaurant de Xerta. I posem el punt final amb sardines de la nostra costa.
Ah! Aquest any també ens...
MeteoEscapades + MeteoAmbient 302 Llibre "Masos del Montseny"
La transformació del paisatge i l'evolució de les formes de vida a través d'una trentena de masos del Montseny. Martí Boada, ambientòleg, i Sònia Sánchez, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la UAB, autors del llibre, ens...
MeteoMar 302 La sardina, recta final de la temporada
La sardina és dels pocs peixos que arreu del país rep el mateix nom. Mario Vizcarro ens explica com ha anat la temporada, quina evolució s'espera amb l'escalfament del planeta i l'impacte de l'home. També sabrem com es pesca i com menjar-les
MeteoTaula 302 Restaurant Villa Retiro, Xerta
Situat a l'extrem sud del país, trobem un lloc idíl·lic per allotjar-se i menjar, Villa Retiro. Franc López, xef del Restaurant, amb una estrella Michelin, crea amb productes frescos i de temporada una cuina d'autor per assaborir uns plats que et...
MeteoMauri 301 - Caminar per la Noguera, l'agricultura ecològica i menjar al restaurant Bonum
És temps d'excursions i anem a conèixer la Noguera amb les 17 propostes de caminada per la comarca. Coneixerem l'agricultura més sostenible i el rèmol, un peix ben singular. Ens entaulem al Bonum, de Lleida, i a meteoterra tractem una delícia,...
MeteoMauri 300 - Envejable llei ambiental a les Balears, i els pollastres i menjar ecològics
El programa 300 obre la recta final d'agost. Tractem la llei ambiental més potent de l'estat: la de les Balears. Parlem a fons amb el conseller del ram i el director general. Fusionem escapades, ambient i temps. Mengem ecològic i consumim gambes del...
MeteoMauri 299 - Avià, el poble més sostenible, i el canvi climàtic en l'agricultura del Pirineu
Som a la segona meitat d'agost. Saps quin és el municipi més sostenible i eficient del país? Avià. Ara en sabreu les raons. Agricultura i canvi climàtic al Pirineu de la mà de MeteoTerra. Parlem de teca amb calamarsons, calamarsets o sipionets...
MeteoMauri 298 - El grafè, el pop, el Priorat i el càmping Prades Park
Situats a mitjans d'agost, descobrim un càmping potent en serveis, situació, innovació i sostenibilitat: el Prades Park. Una nova revolució industrial amb el grafè. MeteoMar ens serveix el pop i coneixem el grup Bon Preu, líder en sostenibilitat...
MeteoMauri 297 - L'energia eòlica pot ser de tots i els menjars ecològics a l'escola
Som a començaments d'agost i dediquem aquest programa a les millors seccions de la temporada. Avui tractem el primer projecte comunitari d'energia eòlica, perquè tots en podem formar part. I seguirem amb molt de menjar: els menjars ecològics a les...
MeteoMauri 296 - Els efectes del canvi climatic a Barcelona, l'oli de palma i a la vaca de l'Albera
Ara que és estiu resumim el millor de l'any. Comencem amb una exposició que encara podeu veure, gaudir i experimentar, "The Zone of Hope". Tractem del polèmic oli de palma i els últims orangutans. Coneixerem la vaca de l'Albera, desconeguda per...
MeteoMauri 295 L'estiu a les pistes d'esquí, el vehicle elèctric, la dorada i les Moles
Ens escapem a les estacions d'esquí per gaudir de les múltiples activitats que ofereix Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, anem a la Universitat per conèixer el primer Màster de Vehicle Elèctric de cara al curs que ve, menjarem dorada i...
MeteoMar 295 La moixarra o dorada
Amb quin nom coneixes aquest peix? Hi ha diferents noms segons l'indret del país. Maria Vizcarro ens en diu altres noms i també ens mostra on viu, curiositats i les millors maneres de cuinar-lo per gaudir-ne plenament.
Pregunta: Per què és diu...
MeteoAmbient 295 Màster de vehicle elèctric
L'evolució i la tecnologia del cotxe elèctric van a gran velocitat. Davant l'interès creixent per aquesta mobilitat, la Universitat Rovira i Virgili impartirà el pròxim curs el Màster Universitari en Tecnologies del Vehicle Elèctric, el primer...
MeteoMauri 294 Un sistema de pagar els residus, licor de llimona, el sòl i els llacs del Pirineu
Anem cap al Pirineu de la mà del projecte LiFE LimnoPirineus. Veiem Elixirs de Ponent i atenció a l'arribada progressiva del pagament per generació de residus. Contenidors amb targeta d'usuari i control de les deixalles -perquè tothom recicli....
MeteoAmbient 294 Pagar pels residus que generem
Qui genera més residus més paga. Un sistema de recollida d'escombraries personalitzat que funciona en alguns municipis de Catalunya, com Argentona, Miravet i Rasclera. Com més recicli el poble, més baix és l'impost que ha de pagar el municipi, i...
MeteoEscapades + MeteoTemps 294 El projecte LIFE LimnoPirineus al Parc Natural de l'Alt Pirineu
El Pirineu amaga una bellesa amagada en els estanys d'alta muntanya, un ecosistema que cal preservar. El projecte LIFE LimnoPirineus té com a objectiu la conservació d'espècies i hàbitats aquàtics dels llacs situats en cotes altes. Ens en parlen...
MeteoMauri 293 - Un edifici amb emissions zero, una app per veure el passat i el meló
Descobrim una nova aplicació per comparar el territori actual amb el del 1945. Coneixem el primer edifici de l'Estat situat a Olot amb consum zero. Escapada a l'hotel Cala Jóncols i teca a Cau Faluga.
MeteoEscapades 293 Hotel Cala Jóncols, un...
MeteoTerra 293 El meló, ànima de les postres d'estiu
Aquí tenim una fruita clàssica de les taules de casa, el meló. Però, què ens saps realment? Les zones del país on més ens conreen, el seu origen, varietat i altres curiositats amb Jordi Puig.
Pregunta: Quin meló ens guardava fins al Nadal?...
MeteoAmbient 293 Un edifici a Olot amb consum zero
L'EspaiZero és el primer centre 100% independent energèticament a tot l'Estat. És un exemple de per canviar el món i caminar cap a un nou model energètic si volem mantenir el nivell de qualitat de vida actual. Franc Comino, enginyer elèctric i...
MeteoTemps 292 - Nova app per comparar l'evolució del territori des de 1945 fins ara
Veure l'evolució del país i del paisatge és prendre mesura i consciència del que ens envolta. Us convidem a recórrer aquest darrers 70 anys amb Antoni Magariños, adjunt a direcció de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Una...
MeteoTaula 293 Restaurant Cau Faluga de Manlleu
Situada a la plana osonenca, Cau Faluga es troba en l'antiga Colònia Rusiñol dedicada al tèxtil. Un entorn únic que també és palès dins les els menjadors. Descobrim els plats, la carta i els productes amb Jacint Soler i Xaro López, propietaris...
MeteoMauri 292 - Pagar per preservar la natura, el carbassó i la memòria dels fenomens extrems
Fenòmens extrems del temps des del record de les persones més grans, intentem respondre a la pregunta si s'ha de pagar per visitar espais naturals i tastem les delícies d'un restaurant a Bolvir. Passegem pel Parc de la Serralada litoral i ens...
MeteoAmbient 292 Pagarem per visitar el Montseny i el Delta de l'Ebre?
Aquí tenim l'exemple de dos parcs natural molt carregat de turistes i amb un pressupost molt precari per garantir la conservació. Quines són les solucions a prendre? Som capaços de pagar en parcs d'altres racons del món però no en els de casa?...
MeteoEscapades 292 - Parc de la Serralada Litoral
Gaudim de la natura ben en un parc proper a les gran poblacions de Catalunya, el Parc de la Serralada Litoral. Tan proper com de vegades desconegut. Andreu Bosch, alcalde de Teià i Pt del consorci del Parc de la Serralada Litoral i Isabel Cabrera,...
MeteoMauri 291 - Voluntaris en els boscos del Pirineu, la tonyina Trini, Les Magnòlies i Cal Vidal
Ens centrem en el projecte boscos de muntanya i 350 voluntaris preparats per treballar-hi. Taula en un restaurant d'Arbúcies i allotjament en una casa rural de Mura. Una tonyina, la Trini, que cada any arriba a l'Escala, ens visita.