L'innovador de la guitarra elèctrica al jazz: Wes Montgomery-II

Diumenge, 26 de Desembre de 2021

 Programa 575


I anem a completar la ressenya que sobre Wes Montgomery i la música que s'escolta al programa anterior i a aquest, gravada el 1965 amb el trio de Wynton Kelly queVerve va publicar en dues tongades en dos LP.

Com deiem,  el 1964, Riverside Records es va enfonsar i Wes va fitxar per Verve on el van envoltar d'arranjaments orquestrals i de cordes a càrrec de Don Sebesky i el productor Creed Taylor . La seva credibilitat entre el món més purista del jazz va quedar afectada però les seves finances van millorar ostensiblement, amb els seus discos entrant regularment a les llistes de venda de Billboard. El seu to distintiu, les octaves i el gust per la melodia continuaven sent-hi, malgrat el canvi d'acompanyament. A més va seguir alternant els discos orquestrals amb altres més jazzis com els excel·lents Smokin' at the Half Note , del qual Pat Metheny va dir que era el millor disc de guitarra jazz de la història, o el The Dynamic Duo , al costat de l'organista Jimmy Smith

Però el seu acostament al pop en discos com California Dreaming o A Day In The Life, amb coses properes a la música d'ascensor, van fer que molts el qualifiquessin com un "venut". El mateix Wes mai no ho va veure així, ell donava a la gent el que volia i seguia demostrant en els seus concerts que era inigualable a l'hora de tocar jazz. Però en el moment de més popularitat de la seva carrera, el 15 de juny de 1968, un atac de cor va acabar amb la seva vida.  

Igual que ell va aprendre a tocar copiant a Charlie Christian tota una nova generació de nous guitarristes de jazz va créixer copiant-li a ell, entre els seus deixebles es troben George Benson, Pat Martino o Pat Metheny, que va arribar a reconèixer que en començar a tocar hi va haver un moment al que tocava exactament com Wes, amb polze i octaves incloses

La seva influència, però, no es va limitar al món del jazz, la dècada dels 60 va convertir la guitarra elèctrica en el més popular dels instruments i podríem dir que Wes Montgomery va ser la principal figura de l'instrument al jazz, mentre que BB King i Jimi Hendrix ho van ser per al blues i el rock respectivament. Doncs bé, Wes Montgomery va tenir l'estima dels altres dos gegants i si no escoltin el Villanova Junction d'Hendrix a Woodstock, o vegin les paraules que li va dedicar BB King abans d'un concert a Indianapolis: “ no hi va haver mai un millor guitarrista que Wes Montgomery ”.  

Com ja hem esmentat, tant Charlie Christian com Wes Montgomery varen morir massa joves. Malgrat això, ambdós resulten imprescindibles referents a la història del jazz per la seua potenciació de la guitara al món jazzístic, amb innovacions tècniques i musicals que varen deixar extensa petjada.
 



Reproduir episodi

Veure més episodis del programa Camins de la Música

http://caminsdelamusica.blogspot.com/2021/12/linnovador-de-la-guitarra-electrica-al_0736409911.html

RSS feed