Javier Vercher: un "jazzmen" que pensa en el passat i en el futur
Dimecres, 05 de Gener de 2022
Als programes 469 i 470 varem poder revisar dos dels darrers discos del Javier Vercher, publicats arran del seu aterratge a València i després de la seua aventura a Nova York i la gira amb Alejandro Sanz (!). La conseqüència va ser múltiples influències, destacant les avantguardes contactades a la ciutat dels gratacels i la seua línia radicalment "free jazz" clarament perceptible al primer dels discos i ja un poc matisada al segon, gravats els anys 2018 i 2019.
El disc que anem a comentar en aquest programa és del 2021, és dir, dos anys després del "First Takes" i rodejat ara, amb músics "del terreny". Músics que no tenen massa envejar ja, a hores d'ara, a qualsevol de l'elit mundial car, els darrers deu o quinze anys, la nova generació de músics criats o recriats a València han assolit uns nivells excel·lents, afavorits també per l'enorme mobilitat de les gent d'aquest món jazzístic, que afavoreixen els contactes amb altres músics de latituds diverses i nivell internacional. A més del treball de gent com la del del "Jimmy Glass", temple actual del jazz a València, que ha fet l'esforç de portar per ací a tocar a algunes lluminàries consagrades com Benny Golson, Lee Konitz, Lou Donaldson, Pat Martino, Uri Caine, Larry Grenadier, Ravi Coltrane o Enrico Rava, entre molts altres, a més de ser un espai habitual del nostre més internacional músic actual, Perico Sambeat.
La música del "Agricultural Wisdom" , que anem a escoltar al programa, beu de totes les fonts del jazz més actual i, sense renunciar a una certa preferència pel "free", ha sabut acostar-se a eixe jazz que ara circula majoritàriament al món, malgrat l'enorme diversitat de matisos -un per cada músic, pràcticament- i resulta una perfecta immersió al jazz més actual, un enorme puzle d'influències que ban, des del jazz modal al "free", passant per totes les variants. Potser caldria destacar la seua evolució cap a unes línies melòdiques senzilles, suficients, però, per donar peu a que, tant el propi Vercher com els seus acompanyants, estimulen la improvisació amb espai suficient per expressar-se.
De tota manera, jo destacaria le peça amb la què obrim el programa, un preciós i suggerent solo del Javier Vercher, amb un inquietant títol, "Lobo y luna".
Esperem que el Vercher no s'ature -no sembla probable- i continue amb la seua contínua recerca sonora i estilística, per a gaudi dels bons afeccionats al jazz de la terra que, de segur i gràcies a ell, continuarem "al dia" d'allò que es cou per l'univers del jazz mundial.
Per cert, és un producte més de SEDAJAZZ RECORDS, clar!
Fe de errades: A la locució del programa dic que el disc amb Ferenc Nemeth era, probablement del 2020. En realitat, he comprovat després que és del 2006, quan estava encara amb la gent de Nova York. Disculpeu.
Veure més episodis del programa Camins de la Música
http://caminsdelamusica.blogspot.com/2022/01/javier-vercher-un-jazzmen-que-pensa-en.html