A les portes de Troia

Cultura

Presentat per Albert Sánchez Carmona, amb les col·laboracions d'Oliver Vergés Pons i Alberto Reche Ontillera, A les portes de Troia tractarà cada setmana un tema, esdeveniment o personatge rellevant per tal d'explicar-ho de forma entenedora a l'audiència. A l'espai hi tindran cabuda els temes de la història catalana, però també de la història universal i els grans personatges oblidats.

http://www.portesdetroia.cat/
331 - La malenconia: una malaltia amb història A les portes de Troia

331 - La malenconia: una malaltia amb història

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem la història de la malenconia i posarem especial atenció en el cas de Maria Teresa Fontova i Gros: una dona que va ser tractada a l’antic Hospital de la Santa Creu a la primera meitat del segle...

330 - Porcioles A les portes de Troia

330 - Porcioles

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de l’alcalde franquista de Barcelona per excel·lència, Josep Maria de Porcioles. Amb Josep Lluís Martín Berbois

328 - El cant de l’exèrcit d’Ígor A les portes de Troia

328 - El cant de l’exèrcit d’Ígor

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, visitarem el text més antic de l’èpica medieval russa: el cant de l’exèrcit d’Igor. Per fer-ho, parlarem amb el professor Antonio Contreras, autor d’una nova edició del text, de la mà...

328 - El cant de l’exèrcit d’Ígor A les portes de Troia

328 - El cant de l’exèrcit d’Ígor

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, visitarem el text més antic de l’èpica medieval russa: el cant de l’exèrcit d’Igor. Per fer-ho, parlarem amb el professor Antonio Contreras, autor d’una nova edició del text, de la mà d’Anem Editors.

327 - Illes vivents A les portes de Troia

327 - Illes vivents

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem d’un fenomen ben curiós: el de les illes vivents. Les històries sobre illes animades circulen per totes les èpoques de la Història.

327 - Illes vivents A les portes de Troia

327 - Illes vivents

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem d’un fenomen ben curiós: el de les illes vivents. Les històries sobre illes animades circulen per totes les èpoques de la Història.

326 - L'any dels quatre emperadors A les portes de Troia

326 - L'any dels quatre emperadors

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, tractarem el combuls any 69 dC, el conegut Any dels quatre emperadors. Repassarem els principats dels emperadors Galba, Otó, Vitel·li i Vespasià i analitzarem la memòria que ens ha arribat sobre ells.

325 - Riure a l’edat mitjana A les portes de Troia

325 - Riure a l’edat mitjana

Comencem nova temprada d'A les portes de Troia! Aquesta setmana parlarem sobre el riure a l’edat mitjana. Qui, com quan, sobre què i de quina manera es reia a l’Europa medieval?

324 - La Batalla d’Azincourt A les portes de Troia

324 - La Batalla d’Azincourt

La Batalla d’Azincourt del 1415 és un dels grans enfrontaments armats, com Crécy i Poitiers, que va marcar la Guerra dels Cent Anys: un conflicte a cavall dels segles XIV i XV que va enfrontar les corones Anglesa i Francesa.

322 - El setge de Szigetvár A les portes de Troia

322 - El setge de Szigetvár

Aquesta setmana, a les portes de Troia, parlarem sobre un episodi bèl·lic generalment desconegut del segle XVI: el setge de Szigetvár, “les Termòpiles del segle XVI”. Amb David Ferré.

321 - La primera guerra carlina (1833-1840) A les portes de Troia

321 - La primera guerra carlina (1833-1840)

Aquesta setmana A les portes de Troia parlarem de la Primera Guerra Carlina, de quines van ser les seves causes, els seus protagonistes i el transcurs del conflicte enmig del naixement de l’Estat Liberal a Espanya. Amb Héctor Rodríguez Grimau.

320 - Hollywood i LGTBI A les portes de Troia

320 - Hollywood i LGTBI

Aquesta setmana A les portes de Troia, amb motiu del dia internacional de l’orgull LGTBI, parlem de la relació de Hollywood amb la diversitat sexual i de gènere durant el segle XX. Amb Aida Lázaro.

318 - L’Equador de Rafael Correa A les portes de Troia

318 - L’Equador de Rafael Correa

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la història de l’Equador posant el focus als govern de Rafael Correa (2007-2017). Amb Aníbal Garzón.

317 - Les guerres de Schleswig i Holstein A les portes de Troia

317 - Les guerres de Schleswig i Holstein

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem sobre les guerres de Schleswig i Holstein: dos conflictes armats de la segona meitat del segle XIX que van enfrontar el Regne de Dinamarca amb el Regne de Prússia.

316 - Els Bardi: família, negoci i crim A les portes de Troia

316 - Els Bardi: família, negoci i crim

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem sobre una família de banquers i comerciants florentins de la baixa edat mitjana: Els Bardi. També resseguirem les històries extravagants d’alguns dels seus membres.

315 - Impremta i falsificacions a la Universitat de Cervera A les portes de Troia

315 - Impremta i falsificacions a la Universitat de Cervera

Aquesta setmana, a les portes de Troia, parlarem de la impremta de la Universitat de Cervera: com funcionava una impremta del segle XVIII, qui la feia funcionar, quin paper hi jugaven les dones, quins documents imprimia, com es distribuïen i, també,...

314 - Sealand A les portes de Troia

314 - Sealand

Aquesta setmana, a les portes de Troia, parlarem sobre un cas ben curiós: Sealand. És o no és un estat?

313 - Història de la Universitat de Cervera A les portes de Troia

313 - Història de la Universitat de Cervera

Aquesta setmana, a les portes de Troia, repassarem la història de la Universitat de Cervera. Analitzarem la visió que se n’ha tingut al llarg de la història i explicarem la seva relació amb la Guerra de Successió, el seu funcionament intern,...

312 - Els Balcans: Guerra freda i actualitat A les portes de Troia

312 - Els Balcans: Guerra freda i actualitat

Aquesta setmana, a les portes de Troia, descriurem l’evolució dels estats balcànics durant la Guerra Freda i contextualitzarem la seva situació a l’actualitat. Amb Dani Hernández.

310 - Kamehameha El Gran A les portes de Troia

310 - Kamehameha El Gran

Aquesta setmana a les portes de Troia repassarem un episodi de la història de les Illes de Hawaii a través d’un personatge que va marcar un abans i un després a l’arxipèlag: Kamehameha.

309 - Els dracs A les portes de Troia

309 - Els dracs

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de l’animal mitològic per excel·lència, el drac.

307 - La llarga ombra d'Ulisses A les portes de Troia

307 - La llarga ombra d'Ulisses

Aquesta setmana, a les portes de Troia, repassarem l’evolució de la figura d’Odisseu / Ulisses dins el món antic i medieval, fins arribar al segle XVI.

306 - Melusina i la papessa Joana A les portes de Troia

306 - Melusina i la papessa Joana

Avui, a les Portes de Troia, parlarem sobre dos personatges femenins molt presents en l'imaginari medieval europeu: Melusina i la papessa Joana.

305 - La batalla del riu Cefis A les portes de Troia

305 - La batalla del riu Cefis

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlem de la batalla del riu Cefis de l'any 1311, que va enfrontar als Almogàvers amb l'exèrcit francès d'Atenes. Una batalla clau per entendre les possessions de la Corona d'Aragó a Grècia.

304 - Les reformes de Gàius Màrius A les portes de Troia

304 - Les reformes de Gàius Màrius

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, coneixerem la figura de Gàius Màrius, anomenat el “Tercer Fundador de Roma”, i perquè és important per entendre el final de l’època republicana de Roma i l’inici de l’Imperi....

303 - Mircea I, el Vell, príncep de Valàquia A les portes de Troia

303 - Mircea I, el Vell, príncep de Valàquia

Aquesta setmana coneixerem la vida i la influència d’un personatge que, encara avui, és recordat com un dels personatges fonamentals de la història de l’actual Romania.

302 - Ferdousí i la Pèrsia del segle XI A les portes de Troia

302 - Ferdousí i la Pèrsia del segle XI

Aquesta setmana repassarem el context històric d’aquest personatge, la seva vida i la seva obra, una de les més suggerents de la llarga tradició literària persa. Amb Antonio Contreras.

301 - Erasme de Rotterdam i l’educació A les portes de Troia

301 - Erasme de Rotterdam i l’educació

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem sobre la figura d’Erasme de Rotterdam. Repassarem el context de l’Europa de l’Humanisme i del Renaixement, explicarem breument la seva biografia i, sobretot, ens centrarem en les idees...

300 - La llarga ombra de les Termòpiles A les portes de Troia

300 - La llarga ombra de les Termòpiles

Celebrem el programa 300 i com no podia ser d'altra manera el dedicarem als 300 espartans que, durant tres dies, defensaren el pas de les Termòpiles davant l'exèrcit Persa. Amb Roger Riera.

299 - Els aquemènides: Cir i Darios A les portes de Troia

299 - Els aquemènides: Cir i Darios

Aquesta setmana parlarem dels orígens i construcció del primer imperi Persa i veurem alguna de les seves figures principals com Cir o Darios.

297 - La batalla d'Arausio (105 a.C.) A les portes de Troia

297 - La batalla d'Arausio (105 a.C.)

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem de la batalla d’Arausio, en el context de la Guerra Címbria, quan una aliança entre celtes i germànics va derrotar les legions romanes a Arausio, a la província romana de la Galia Narbonensis....

294 - Una de nàufrags: Robinson Crusoe i Gulliver A les portes de Troia

294 - Una de nàufrags: Robinson Crusoe i Gulliver

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem les dues històries de nàufrags per excel·lència, la del Robinson Crusoe, de Daniel Defoe, i la de Gulliver, de Jonathan Swift.

293 - Friedrich Engels: 200 anys del seu naixement A les portes de Troia

293 - Friedrich Engels: 200 anys del seu naixement

Aquesta setmana coneixerem qui era Friedrich Engels, quines van ser les seves aportacions més importants i com serà la seva relació amb Marx. A 200 anys del seu naixement revisem la figura d’un dels pares del socialisme científic. Amb Joan...

292 - La catedral habitada A les portes de Troia

292 - La catedral habitada

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem amb Eduardo Carrero sobre els usos de les catedrals medievals.

290 - La Segona Guerra de l'Opi (1857-1860) A les portes de Troia

290 - La Segona Guerra de l'Opi (1857-1860)

Aquesta setmana A les portes de Troia explicarem què va ser la Segona Guerra de l’Opi (1857-1860), el conflicte armat que va enfrontar Xina i Gran Bretanya amb el comerç de l’opi al centre de la problemàtica. Amb Adrià Hernando.

289 - La Primera Guerra de l'Opi (1839-1842) A les portes de Troia

289 - La Primera Guerra de l'Opi (1839-1842)

Aquesta setmana A les portes de Troia explicarem què va ser la Primera Guerra de l’Opi (1839-1842), el conflicte armat que va enfrontar Xina i Gran Bretanya amb el comerç de l’opi al centre de la problemàtica. Amb Adrià Hernando.

288 - Barcelona i l'aigua: cinc indrets a la ciutat A les portes de Troia

288 - Barcelona i l'aigua: cinc indrets a la ciutat

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem de la història de l’aigua a la ciutat de Barcelona mitjançant 5 llocs i infraestructures, visitables i perfectes per fer una petita excursió, i com serà l’evolució amb els pas del temps....

287 - Història de les borratxeres (part 2) A les portes de Troia

287 - Història de les borratxeres (part 2)

Aquesta setmana a les Portes de Troia continuarem el nostre viatge per les tasques, tavernes i festes de l’Antiguitat i l’edat mitjana, per tal de conèixer millor la relació d’aquestes cultures amb el món del consum de begudes...

286 - Història de les borratxeres A les portes de Troia

286 - Història de les borratxeres

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem el paper de les begudes alcohòliques i el seu consum a les primeres societats històriques. Convidat: Albert Abril.

285 - Els mapes i la visió del món a l’edat mitjana A les portes de Troia

285 - Els mapes i la visió del món a l’edat mitjana

Els mapes i la visió del món a l’edat mitjana: Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem els diferents tipus de visions del món presents a l’edat mitjana i els diversos tipus de mapa que conservem de temps medievals.

284 - Autarquia a Espanya (1939-1951) A les portes de Troia

284 - Autarquia a Espanya (1939-1951)

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem de la Autarquia a Espanya, el règim econòmic escollit pel règim franquista. En què va consistir, com va afectar a l’estructura econòmica del país i quines conseqüències va tenir per a la...

283 - La Guerra d’Espanya a ulls de Hollywood A les portes de Troia

283 - La Guerra d’Espanya a ulls de Hollywood

Aquesta setmana A les portes de Troia coneixerem com va ser el posicionament de Hollywood davant el conflicte a Espanya, com va evolucionar la indústria del cinema amb els següents successos internacionals i analitzarem el paper de moltes...

282 - El plet sobre el castell de Castellbisbal (1440-1443) A les portes de Troia

282 - El plet sobre el castell de Castellbisbal (1440-1443)

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem el judici que, a mitjans del segle XV, va enfrontar als hereus de Dalmau de Castellbisbal i al bisbe de Barcelona per la possessió del castell i terme de Castellbisbal.