A les portes de Troia

Cultura

Presentat per Albert Sánchez Carmona, amb les col·laboracions d'Oliver Vergés Pons i Alberto Reche Ontillera, A les portes de Troia tractarà cada setmana un tema, esdeveniment o personatge rellevant per tal d'explicar-ho de forma entenedora a l'audiència. A l'espai hi tindran cabuda els temes de la història catalana, però també de la història universal i els grans personatges oblidats.

http://www.portesdetroia.cat/
259 - L'Orfeó Català A les portes de Troia

259 - L'Orfeó Català

Aquesta setmana A les portes de Troia coneixerem la història de l’Orfeó Català. Convidada: Manoli Narváez.

258 - Catalunya, any 0 (1939) A les portes de Troia

258 - Catalunya, any 0 (1939)

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de la destrucció provocada per l’entrada a Catalunya de l’exèrcit franquista. Amb en David Gesalí i en David Íñiguez.

257 - Els orígens dels videojocs A les portes de Troia

257 - Els orígens dels videojocs

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem dels orígens dels videojocs als anys 40, 50, 60 i 70 i de William Higginbotham, Ralf Baer o Nolan Bushnell, personatges clau per entendre perquè els videojocs són avui en dia, una de les primeres...

255 - El Kalevala A les portes de Troia

255 - El Kalevala

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, esbrinarem què és el Kalevala, el poema èpic finès per excel·lència.

253 - El consultorio sentimental de Elena Francis A les portes de Troia

253 - El consultorio sentimental de Elena Francis

Aquesta setmana A les portes de Troia parlarem de com era la situació de la dona durant el franquisme. Ho farem a través de testimonis directes: cartes a “El consultorio sentimental de Elena Francis”. Amb Laura Rozalen.

249 - La batalla d’El Álamo (1836) A les portes de Troia

249 - La batalla d’El Álamo (1836)

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de la batalla d’El Àlamo, fundamental per entendre el procés d’independència de Texas respecte a Mèxic.

248 - La revolució sandinista A les portes de Troia

248 - La revolució sandinista

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la revolució sandinista, que va governar Nicaragua mitjançant l’FSLN de 1979 a 1990. Amb Aníbal Garzón.

247 - János Hunyadi A les portes de Troia

247 - János Hunyadi

Aquesta setmana, a la Portes de Troia, parlarem de la figura de János Hunyadi, un militar i polític hongarès que va tenir un paper destacat en els convulsos anys de mitjans del segle XV.

246 - La conquesta carolíngia de Barcelona A les portes de Troia

246 - La conquesta carolíngia de Barcelona

Aquesta setmana A les portes de Troia parlarem de la conquesta carolingia de Barcelona i els seus efectes en la formació dels comtats catalans. Convidat: Albert Abril.

245 - La revolució cubana A les portes de Troia

245 - La revolució cubana

Aquesta setmana coneixerem com es gesta l’arribada d’un grup de guerrillers comanats per Fidel al govern de l’illa de Cuba, quines polítiques implementarà la revolució i quin paper va jugar internacionalment, tot plegat per entendre l’enorme...

244 - El món antic i les novel·les històriques A les portes de Troia

244 - El món antic i les novel·les històriques

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de les novel·les històriques ambientades a l’Antiguitat. Per fer-ho, comptarem amb l’ajuda del doctor en història antiga Roger Riera.

243 - El Gran Capitán A les portes de Troia

243 - El Gran Capitán

Aquesta setmana parlem de la vida de Gonzalo Fernández de Córdoba "el Gran Capitán", des de la seva formació i la seva participació a la Guerra de Granada fins a les seves espectaculars victòries a Itàlia i el seu enfrontament amb Ferran el...

242 - Les ciutats medievals A les portes de Troia

242 - Les ciutats medievals

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de les ciutats medievals tot fent una passejada per les seves característiques principals.

239 - Walter Scott i l’Ivanhoe A les portes de Troia

239 - Walter Scott i l’Ivanhoe

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de Sir Walter Scott i de la seva novel·la, Ivanhoe, responsables de fixar bona part de les nostres idees sobre la novel·la història i l’Edat Mitjana

238 - Carlemany i les guerres saxones A les portes de Troia

238 - Carlemany i les guerres saxones

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de Carlemany i les guerres saxones, la llarga campanya oriental que va ocupar bona part del seu regnat.

237 - Neus Català (2a part) A les portes de Troia

237 - Neus Català (2a part)

Aquesta setmana A les Portes de Troia seguim coneixent la vida de Neus Català després del seu pas pels camps d’extermini nazis. Amb la biògrafa i amiga Elisenda Belenguer i el professor Ferran Sànchez.

236 - Neus Català A les portes de Troia

236 - Neus Català

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la vida de Neus Català, dels seus inicis a Guiamets fins a la seva deportació al camp de la mort de Ravensbrück. Amb Elisenda Belenguer, biògrafa i amiga de Neus Català, i en Ferran Sànchez.

236 - Neus Català A les portes de Troia

236 - Neus Català

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la vida de Neus Català, dels seus inicis a Guiamets fins a la seva deportació al camp de la mort de Ravensbrück.

235 - La història de l’Univers A les portes de Troia

235 - La història de l’Univers

Aquesta setmana A les Portes de Troia ens allunyem una mica de la Història per anar molt més enrere i conèixer les fases de la història de l’Univers.

234 - La història de la cosmologia A les portes de Troia

234 - La història de la cosmologia

Aquesta setmana A les Portes de Troia ens endinsarem al Cosmos per tractar de posar llum a un dels temes que més han mogut als escriptors de llibres de ciència ficció i als guionistes i productes de grans films cinematogràfics. Conèixer les...

233 - Especial Joc de Trons II A les portes de Troia

233 - Especial Joc de Trons II

Aquesta setmana parlarem al portes de Troia d’un dels fenòmens televisius i literaris dels darrers anys i de la seva relació amb la història i la política: Joc de Trons.

232 - Especial Joc de Trons I A les portes de Troia

232 - Especial Joc de Trons I

Aquesta setmana parlarem al portes de Troia d’un dels fenòmens televisius i literaris dels darrers anys i de la seva relació amb la història i la política: Joc de Trons. Ho farem amb 3 convidats de luxe: l'Aina Sanosa, l'Albert Abril i el David...

230 - Els orígens del PSC A les portes de Troia

230 - Els orígens del PSC

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem dels orígens i la història del Partit Socialista de Catalunya (PSC).

229 - La Celestina i el seu món A les portes de Troia

229 - La Celestina i el seu món

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la Celestina de Fernando de Rojas i del món que dibuixa al llarg de les seves pàgines. Amb el professor Antonio Contreras.

228 - Alguns tòpics de l'Edat Mitjana A les portes de Troia

228 - Alguns tòpics de l'Edat Mitjana

Aquesta setmana A les Portes de Troia reflexionarem sobre la mala premsa que té, encara avui, l’Edat Mitjana i parlarem d’alguns dels tòpics més freqüents sobre aquesta època.

227 - El putsch de la cerveseria (1923) A les portes de Troia

227 - El putsch de la cerveseria (1923)

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem del cop d’Estat fallit conegut com el Putsch de la Cerveseria o Putsch de Munich, que el novembre de 1923 va portar un grup comanat per Hitler a una intent colpista per acabar amb la República de Weimar.

226 - Napoleó A les portes de Troia

226 - Napoleó

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la figura de Napoleó.

225 - La Revolució Francesa A les portes de Troia

225 - La Revolució Francesa

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la Revolució Francesa, una sèrie d’esdeveniments que van canviar la història d’Europa. Amb en Ferran Sánchez.

223 - Flamenca A les portes de Troia

223 - Flamenca

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de Flamenca, la novel·la occitana del segle XIII que torna a estar d’actualitat gràcies a la reinterpretació musical que n’ha fet la cantant Rosalía

222 - L'Imperi Otomà A les portes de Troia

222 - L'Imperi Otomà

Aquesta setmana A les Portes de Troia coneixerem els otomans i el seu Imperi Otomà que es va allargar des del segle XIII fins la I Guerra Mundial ja al segle XX.

221 - La revolució anglesa II A les portes de Troia

221 - La revolució anglesa II

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la revolució anglesa del segle XVII, un període històric clau per entendre l’evolució de Gran Bretanya durant els segles posteriors.

220 - La revolució anglesa A les portes de Troia

220 - La revolució anglesa

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la revolució anglesa del segle XVII, un període històric clau per entendre l’evolució de Gran Bretanya durant els segles posteriors.

219 - El retorn de Martin Guèrra A les portes de Troia

219 - El retorn de Martin Guèrra

Aquesta setmana coneixerem el cas de Martin Guèrra, un cas de suplantació d'identitat a la França del segle XVI.

218 - L'Albània socialista A les portes de Troia

218 - L'Albània socialista

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la història de la República Socialista Popular d’Albània. Convidat: Xavier Baró.

216 - La història d’Albània (fins a 1939) A les portes de Troia

216 - La història d’Albània (fins a 1939)

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la història d’Albània. Cruïlla entre l’Occident i l’Orient europeus, veurem passar per les seves terres a grecs, romans, turcs i italians. Convidat: Xavier Baró.

215 - La batalla de Little Bighorn (1876) A les portes de Troia

215 - La batalla de Little Bighorn (1876)

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la batalla de Little Bighorn, una de les batalles del Llunyà Oest que més han perdurat en la memòria dels amants del western.

214 - Les primeres mesures del govern bolxevic A les portes de Troia

214 - Les primeres mesures del govern bolxevic

Aquesta setmana A les portes de Troia acabem el cicle de programes dedicats a la revolució russa coneixent què van fer els bolxevics un cop van arribar al poder. Ho fem amb l'historiador César Ballarín.