A les portes de Troia

Cultura

Presentat per Albert Sánchez Carmona, amb les col·laboracions d'Oliver Vergés Pons i Alberto Reche Ontillera, A les portes de Troia tractarà cada setmana un tema, esdeveniment o personatge rellevant per tal d'explicar-ho de forma entenedora a l'audiència. A l'espai hi tindran cabuda els temes de la història catalana, però també de la història universal i els grans personatges oblidats.

http://www.portesdetroia.cat/
302 - Ferdousí i la Pèrsia del segle XI A les portes de Troia

302 - Ferdousí i la Pèrsia del segle XI

Aquesta setmana repassarem el context històric d’aquest personatge, la seva vida i la seva obra, una de les més suggerents de la llarga tradició literària persa. Amb Antonio Contreras.

301 - Erasme de Rotterdam i l’educació A les portes de Troia

301 - Erasme de Rotterdam i l’educació

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem sobre la figura d’Erasme de Rotterdam. Repassarem el context de l’Europa de l’Humanisme i del Renaixement, explicarem breument la seva biografia i, sobretot, ens centrarem en les idees...

300 - La llarga ombra de les Termòpiles A les portes de Troia

300 - La llarga ombra de les Termòpiles

Celebrem el programa 300 i com no podia ser d'altra manera el dedicarem als 300 espartans que, durant tres dies, defensaren el pas de les Termòpiles davant l'exèrcit Persa. Amb Roger Riera.

299 - Els aquemènides: Cir i Darios A les portes de Troia

299 - Els aquemènides: Cir i Darios

Aquesta setmana parlarem dels orígens i construcció del primer imperi Persa i veurem alguna de les seves figures principals com Cir o Darios.

297 - La batalla d'Arausio (105 a.C.) A les portes de Troia

297 - La batalla d'Arausio (105 a.C.)

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem de la batalla d’Arausio, en el context de la Guerra Címbria, quan una aliança entre celtes i germànics va derrotar les legions romanes a Arausio, a la província romana de la Galia Narbonensis....

294 - Una de nàufrags: Robinson Crusoe i Gulliver A les portes de Troia

294 - Una de nàufrags: Robinson Crusoe i Gulliver

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem les dues històries de nàufrags per excel·lència, la del Robinson Crusoe, de Daniel Defoe, i la de Gulliver, de Jonathan Swift.

293 - Friedrich Engels: 200 anys del seu naixement A les portes de Troia

293 - Friedrich Engels: 200 anys del seu naixement

Aquesta setmana coneixerem qui era Friedrich Engels, quines van ser les seves aportacions més importants i com serà la seva relació amb Marx. A 200 anys del seu naixement revisem la figura d’un dels pares del socialisme científic. Amb Joan...

292 - La catedral habitada A les portes de Troia

292 - La catedral habitada

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem amb Eduardo Carrero sobre els usos de les catedrals medievals.

290 - La Segona Guerra de l'Opi (1857-1860) A les portes de Troia

290 - La Segona Guerra de l'Opi (1857-1860)

Aquesta setmana A les portes de Troia explicarem què va ser la Segona Guerra de l’Opi (1857-1860), el conflicte armat que va enfrontar Xina i Gran Bretanya amb el comerç de l’opi al centre de la problemàtica. Amb Adrià Hernando.

289 - La Primera Guerra de l'Opi (1839-1842) A les portes de Troia

289 - La Primera Guerra de l'Opi (1839-1842)

Aquesta setmana A les portes de Troia explicarem què va ser la Primera Guerra de l’Opi (1839-1842), el conflicte armat que va enfrontar Xina i Gran Bretanya amb el comerç de l’opi al centre de la problemàtica. Amb Adrià Hernando.

288 - Barcelona i l'aigua: cinc indrets a la ciutat A les portes de Troia

288 - Barcelona i l'aigua: cinc indrets a la ciutat

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem de la història de l’aigua a la ciutat de Barcelona mitjançant 5 llocs i infraestructures, visitables i perfectes per fer una petita excursió, i com serà l’evolució amb els pas del temps....

287 - Història de les borratxeres (part 2) A les portes de Troia

287 - Història de les borratxeres (part 2)

Aquesta setmana a les Portes de Troia continuarem el nostre viatge per les tasques, tavernes i festes de l’Antiguitat i l’edat mitjana, per tal de conèixer millor la relació d’aquestes cultures amb el món del consum de begudes...

286 - Història de les borratxeres A les portes de Troia

286 - Història de les borratxeres

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem el paper de les begudes alcohòliques i el seu consum a les primeres societats històriques. Convidat: Albert Abril.

285 - Els mapes i la visió del món a l’edat mitjana A les portes de Troia

285 - Els mapes i la visió del món a l’edat mitjana

Els mapes i la visió del món a l’edat mitjana: Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem els diferents tipus de visions del món presents a l’edat mitjana i els diversos tipus de mapa que conservem de temps medievals.

284 - Autarquia a Espanya (1939-1951) A les portes de Troia

284 - Autarquia a Espanya (1939-1951)

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem de la Autarquia a Espanya, el règim econòmic escollit pel règim franquista. En què va consistir, com va afectar a l’estructura econòmica del país i quines conseqüències va tenir per a la...

283 - La Guerra d’Espanya a ulls de Hollywood A les portes de Troia

283 - La Guerra d’Espanya a ulls de Hollywood

Aquesta setmana A les portes de Troia coneixerem com va ser el posicionament de Hollywood davant el conflicte a Espanya, com va evolucionar la indústria del cinema amb els següents successos internacionals i analitzarem el paper de moltes...

282 - El plet sobre el castell de Castellbisbal (1440-1443) A les portes de Troia

282 - El plet sobre el castell de Castellbisbal (1440-1443)

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem el judici que, a mitjans del segle XV, va enfrontar als hereus de Dalmau de Castellbisbal i al bisbe de Barcelona per la possessió del castell i terme de Castellbisbal.

280 - Les fortificacions a l’edat moderna A les portes de Troia

280 - Les fortificacions a l’edat moderna

Aquesta setmana a Les Portes de Troia parlarem del canvi en les fortificacions defensives entre la fi de l'Edat Mitjana i l'inici de l'Edat Moderna. Amb Albert Abril.

279 - La batalla de Sentinum (295 a.C.) A les portes de Troia

279 - La batalla de Sentinum (295 a.C.)

Aquesta semana parlarem de la decisiva batalladle Sentinum (295 a.C) en el marc de la Tercera Guerra Samnita, clau per entendre l’evolució de Roma i la península itálica. 📌 Amb Jorge Haro.

278 - La querella de les investidures A les portes de Troia

278 - La querella de les investidures

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem les claus per entendre la “querella de les investidures”, és a dir, la lluita pel control dels càrrecs eclesiàstics que van protagonitzar papes i emperadors a finals del segle XI i...

277 - La Bolivia d’Evo Morales A les portes de Troia

277 - La Bolivia d’Evo Morales

Aquesta setmana A les Portes de Troia us parlarem d’una part de la història de Bolivia a partir de l’arribada al poder d’Evo Morales. Aprofitarem la visita de l’analista internacional Aníbal Garzón per parlar de Bolivia en el...

276 - Gerónimo i la fi de les guerres índies A les portes de Troia

276 - Gerónimo i la fi de les guerres índies

Aquesta setmana, a les portes de Troia, parlarem de Gerónimo, l’apatxe que va convertir-se en una llegenda de la resistència davant de l’avenç estatunidenc contra els territoris indis. Amb Antonio Contreras.

275 - Ivan el Terrible A les portes de Troia

275 - Ivan el Terrible

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem la vida i regnat del tsar Ivan IV, el Terrible, cabdals per entendre l’entrada de Rússi a l’època moderna. Amb Antonio Contreras.

274 - Barcelona 1888: L’exposició universal A les portes de Troia

274 - Barcelona 1888: L’exposició universal

Aquesta setmana repassarem els efectes de l'Exposició Universal de 1888 organitzada a Barcelona i els motius que van portar a desenvolupar un projecte iconogràfic de ciutat que encara dura. Amb Gina Driéguez.

273 - Xina. De la República Popular als nostres dies A les portes de Troia

273 - Xina. De la República Popular als nostres dies

Aquesta setmana A les Portes de Troia us parlarem d’una part de la història de Xina a partir de l’arribada de Mao Tse Tung al poder. Aprofitarem la visita de l’analista internacional Aníbal Garzón per parlar de la Xina a l’actualitat.

272 - La batalla de Lechfeld (955) A les portes de Troia

272 - La batalla de Lechfeld (955)

Aquesta setmana a les Portes de Troia parlarem de la batalla del riu Lech que, l’any 955, va enfrontar les tropes del duc de Saxònia, Otó, amb la tribu dels magiars.

271 - Espartero A les portes de Troia

271 - Espartero

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem d’un dels personatges més importants de la primera part del segle XIX a Espanya, el general Baldomero Espartero.

270 - El Sínode del cadàver A les portes de Troia

270 - El Sínode del cadàver

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem d’un dels episodis més desconcertants del Papat medieval: el judici al cadàver del papa Formós I.

269 - Cinc dones del segle IV cristià A les portes de Troia

269 - Cinc dones del segle IV cristià

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, repassarem la trajectòria d’algunes dones fonamentals per entendre el cristianisme del segle IV.

268 - La batalla dels Plans del Bagradas (255 a. C.) A les portes de Troia

268 - La batalla dels Plans del Bagradas (255 a. C.)

Aquesta setmana, A les portes de Troia, ens endinsarem a la Primera Guerra Púnica, un dels conflictes bèl·lics més populars de l’antiguitat, que va enfrontar romans i cartaginesos. En concret amb la decisiva batalla dels plans del Bagradas de...

266 - Una tragèdia pintada: l’assassinat de Thomas Becket A les portes de Troia

266 - Una tragèdia pintada: l’assassinat de Thomas Becket

Aquesta setmana, A les portes de Troia, parlarem de l’assassinat de l’arquebisbe de Canterbury, Thomas Becket, i la seva vinculació amb Catalunya, més concretament amb l’església de Santa Maria d’Ègara, a Terrassa. Convidat: Carles Sánchez.

264 - Els pirates del Carib (s.XVI-XVII) A les portes de Troia

264 - Els pirates del Carib (s.XVI-XVII)

Aquesta setmana, A les portes de Troia, parlem dels Pirates del Carib (s.XVI-XVII). Parlarem de com sorgeix la pirateria en aquesta zona, qui eren els bucaners, filibusters i els corsaris i coneixerem alguns dels pirates més importants com en Sir...

262 - Els hitites (part 2) A les portes de Troia

262 - Els hitites (part 2)

Aquesta setmana A les Portes de Troia coneixerem la civilització antiga dels hitites, el país de Hatti, que va existir durant bona part del II mileni a.C a la península d’Anatòlia. Amb Adrià Hernando.

261 - Els hitites (part 1) A les portes de Troia

261 - Els hitites (part 1)

Aquesta setmana A les Portes de Troia coneixerem la civilització antiga dels hitites, el país de Hatti, que va existir durant bona part del II mileni a.C a la península d’Anatòlia. Amb Adrià Hernando.

259 - L'Orfeó Català A les portes de Troia

259 - L'Orfeó Català

Aquesta setmana A les portes de Troia coneixerem la història de l’Orfeó Català. Convidada: Manoli Narváez.

258 - Catalunya, any 0 (1939) A les portes de Troia

258 - Catalunya, any 0 (1939)

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de la destrucció provocada per l’entrada a Catalunya de l’exèrcit franquista. Amb en David Gesalí i en David Íñiguez.

257 - Els orígens dels videojocs A les portes de Troia

257 - Els orígens dels videojocs

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem dels orígens dels videojocs als anys 40, 50, 60 i 70 i de William Higginbotham, Ralf Baer o Nolan Bushnell, personatges clau per entendre perquè els videojocs són avui en dia, una de les primeres...

255 - El Kalevala A les portes de Troia

255 - El Kalevala

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, esbrinarem què és el Kalevala, el poema èpic finès per excel·lència.

253 - El consultorio sentimental de Elena Francis A les portes de Troia

253 - El consultorio sentimental de Elena Francis

Aquesta setmana A les portes de Troia parlarem de com era la situació de la dona durant el franquisme. Ho farem a través de testimonis directes: cartes a “El consultorio sentimental de Elena Francis”. Amb Laura Rozalen.