A les portes de Troia

Cultura

Presentat per Albert Sánchez Carmona, amb les col·laboracions d'Oliver Vergés Pons i Alberto Reche Ontillera, A les portes de Troia tractarà cada setmana un tema, esdeveniment o personatge rellevant per tal d'explicar-ho de forma entenedora a l'audiència. A l'espai hi tindran cabuda els temes de la història catalana, però també de la història universal i els grans personatges oblidats.

http://www.portesdetroia.cat/
360 - Els evangelis apòcrifs A les portes de Troia

360 - Els evangelis apòcrifs

Aquesta setmana, a les portes de Troia, parlarem dels evangelis apòcrifs i coneixerem detalls d’alguns dels més significatius.

359 - Utopia A les portes de Troia

359 - Utopia

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem sobre Utopia: una illa fictícia inventada per Thomas More habitada per una societat perfecta. Situarem l’autor i l’obra al seu context històric, descriurem l’Illa...

358 - Almansor saqueja Barcelona, 985 A les portes de Troia

358 - Almansor saqueja Barcelona, 985

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem sobre el saqueig que Almansor va dur a terme contra la ciutat de Barcelona l’any 985.

357 - Els temples grecs A les portes de Troia

357 - Els temples grecs

Aquesta setmana, A les portes de Troia, parlarem de la història dels temples grecs.

356 - Almansor A les portes de Troia

356 - Almansor

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem sobre Almansor: un general andalusí que va ostentar el poder màxim de Còrdova sense arribar a ser califa i que va ser el terror dels regnes cristians a finals del segle X. Coneixerem...

354 - Dones espies a la Segona Guerra Mundial A les portes de Troia

354 - Dones espies a la Segona Guerra Mundial

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, tractarem sobre la implicació de les dones al front occidental de la Segona Guerra Mundial i repassarem la biografia de diferents espies que van treballar al servei de la SOE. Amb Maria Martínez.

353 - La SOE A les portes de Troia

353 - La SOE

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem sobre la SOE: La Direcció d’Operacions Especials del Regne Unit que va estar executiva durant la Segona Guerra Mundial, una de les organitzacions de serveis secrets més influents del...

352 - Roger de Llúria (II) A les portes de Troia

352 - Roger de Llúria (II)

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, sobre un personatge importantíssim per la política mediterrània de finals del segle XIII i per la història medieval de Catalunya: Roger de Llúria. Segona part.

350 - Roger de Llúria (I) A les portes de Troia

350 - Roger de Llúria (I)

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem sobre un personatge importantíssim tant per la política mediterrània de finals del segle XIII i com per la història medieval de Catalunya: Roger de Llúria.

349 - La batalla de Baecula, 208 a.C. A les portes de Troia

349 - La batalla de Baecula, 208 a.C.

Aquesta setmana, A les portes de Troia, parlarem de la batalla de Baecula de l’any 208 a.C., un enfrontament clau per entendre la disputa d’Hispania durant la II Guerra Púnica entre dos importants personatges com són Asdrúbal Barca i...

348 - L'intent d'assassinat contra Ferran el Catòlic (II) A les portes de Troia

348 - L'intent d'assassinat contra Ferran el Catòlic (II)

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem de l’intent d’assassinat contra Ferran el Catòlic que va tenir lloc el 7 de desembre de l’any 1492 a la Plaça del Rei de Barcelona. En aquesta segona part, ens centrarem en quines...

347 - L'intent d'assassinat contra Ferran el Catòlic I A les portes de Troia

347 - L'intent d'assassinat contra Ferran el Catòlic I

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem de l’intent d’assassinat contra Ferran el Catòlic que va tenir lloc el 7 de desembre de l’any 1492 a la Plaça del Rei de Barcelona. En aquesta primera part, parlarem sobre el context,...

346 - Marko Kraljevic, rei de Sèrbia A les portes de Troia

346 - Marko Kraljevic, rei de Sèrbia

Aquesta setmana coneixerem la vida i la història literària d’en Marko Kraljevic, rei dels serbis a finals del segle XIV, en el moment en que l’arribada dels otomans sacsejarà tota la regió. Amb Antonio Contreras.

345 - Les guerres dàcies de Trajà A les portes de Troia

345 - Les guerres dàcies de Trajà

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem sobre les guerres Dàcies de Trajà: dos conflictes armats que van enfrontar l’Imperi Romà i el Regne de Dàcia a inicis del segle II dC.

345 - Les guerres dàcies de Trajà A les portes de Troia

345 - Les guerres dàcies de Trajà

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem sobre les guerres Dàcies de Trajà: dos conflictes armats que van enfrontar l’Imperi Romà i el Regne de Dàcia a inicis del segle II dC.

345 - Les guerres dàcies de Trajà A les portes de Troia

345 - Les guerres dàcies de Trajà

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem sobre les guerres Dàcies de Trajà: dos conflictes armats que van enfrontar l’Imperi Romà amb el Regne de Dàcia a inicis del segle II dC.

344 - L’expedició de Coronado A les portes de Troia

344 - L’expedició de Coronado

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de l’expedició realitzada, entre 1540 i 1542 per Francisco Vázquez de Coronado i els seus homes que els va portar més enllà dels territoris mexicans acabats de conquerir.

343 - L’últim duel: el judici per combat A les portes de Troia

343 - L’últim duel: el judici per combat

El 29 de desembre de 1386 va tenir lloc a París el darrer judici per combat autoritzat sota domini directe del rei de França. Avui coneixerem com va anar tot el procés judicial fins arribar al combat i el seu resultat.

342 - L'últim duel: els protagonistes A les portes de Troia

342 - L'últim duel: els protagonistes

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, coneixerem als protagonistes d’un dels judicis més famosos de la França medieval, el que va motivar el darrer judici per combat dins de la jurisdicció del rei de França.

341 - Dionís: teatre, disbauxa i vi A les portes de Troia

341 - Dionís: teatre, disbauxa i vi

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, repassarem la història d’una de les divinitats gregues més fascinant: Dionís, el déu del vi.

338 - Gustau II Adolf: el lleó del nord A les portes de Troia

338 - Gustau II Adolf: el lleó del nord

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem sobre Gustau II Adolf: un rei suec d’inicis del segle XVII que va canviar la manera de fer la guerra de l’edat moderna i que es va guanyar el sobrenom de “el lleó del nord” amb...

337 - Vinland A les portes de Troia

337 - Vinland

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem sobre Vinland: el nom que els vikings van posar a la terra que descobriren a l’oest de Groenlàndia, l’actual Canadà. Posarem ordre a la informació que tenim sobre la seva arribada al...

336 - Cavallers medievals, entre la realitat i la ficció A les portes de Troia

336 - Cavallers medievals, entre la realitat i la ficció

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem sobre cavallers medievals. Repassarem quatre figures clau per comprendre com aquests protagonistes del nostre imaginari han estat construïts entre la realitat i la literatura.

335 - Josep Aragay A les portes de Troia

335 - Josep Aragay

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem sobre Josep Aragay: un artista molt vinculat a Breda que va encarnar el noucentisme fins al final de la seva vida. Amb Pol Albanell.

334 - Els vescomtes de Cabrera a la baixa edat mitjana A les portes de Troia

334 - Els vescomtes de Cabrera a la baixa edat mitjana

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem la història i funcionament del vescomtat de Cabrera a la baixa edat mitjana, així com la història d’aquesta nissaga. Amb Alejandro Martínez Giralt

333 - Julià l'Apòstata, l'últim emperador pagà A les portes de Troia

333 - Julià l'Apòstata, l'últim emperador pagà

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, centrem la nostra mirada a l’Imperi Romà del segle IV per parlar sobre un personatge a cavall de dos mons: Julià l’Apòstata, l’últim emperador pagà.

332 - El sindicat de metges de Catalunya A les portes de Troia

332 - El sindicat de metges de Catalunya

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de la història del Sindicat de Metges de Catalunya, una institució centenària, lligada a la història recent del país. Amb Josep Lluís Martín Berbois.

331 - La malenconia: una malaltia amb història A les portes de Troia

331 - La malenconia: una malaltia amb història

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem la història de la malenconia i posarem especial atenció en el cas de Maria Teresa Fontova i Gros: una dona que va ser tractada a l’antic Hospital de la Santa Creu a la primera meitat del segle...

330 - Porcioles A les portes de Troia

330 - Porcioles

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de l’alcalde franquista de Barcelona per excel·lència, Josep Maria de Porcioles. Amb Josep Lluís Martín Berbois

328 - El cant de l’exèrcit d’Ígor A les portes de Troia

328 - El cant de l’exèrcit d’Ígor

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, visitarem el text més antic de l’èpica medieval russa: el cant de l’exèrcit d’Igor. Per fer-ho, parlarem amb el professor Antonio Contreras, autor d’una nova edició del text, de la mà...

328 - El cant de l’exèrcit d’Ígor A les portes de Troia

328 - El cant de l’exèrcit d’Ígor

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, visitarem el text més antic de l’èpica medieval russa: el cant de l’exèrcit d’Igor. Per fer-ho, parlarem amb el professor Antonio Contreras, autor d’una nova edició del text, de la mà d’Anem Editors.

327 - Illes vivents A les portes de Troia

327 - Illes vivents

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem d’un fenomen ben curiós: el de les illes vivents. Les històries sobre illes animades circulen per totes les èpoques de la Història.

327 - Illes vivents A les portes de Troia

327 - Illes vivents

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem d’un fenomen ben curiós: el de les illes vivents. Les històries sobre illes animades circulen per totes les èpoques de la Història.

326 - L'any dels quatre emperadors A les portes de Troia

326 - L'any dels quatre emperadors

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, tractarem el combuls any 69 dC, el conegut Any dels quatre emperadors. Repassarem els principats dels emperadors Galba, Otó, Vitel·li i Vespasià i analitzarem la memòria que ens ha arribat sobre ells.

325 - Riure a l’edat mitjana A les portes de Troia

325 - Riure a l’edat mitjana

Comencem nova temprada d'A les portes de Troia! Aquesta setmana parlarem sobre el riure a l’edat mitjana. Qui, com quan, sobre què i de quina manera es reia a l’Europa medieval?

324 - La Batalla d’Azincourt A les portes de Troia

324 - La Batalla d’Azincourt

La Batalla d’Azincourt del 1415 és un dels grans enfrontaments armats, com Crécy i Poitiers, que va marcar la Guerra dels Cent Anys: un conflicte a cavall dels segles XIV i XV que va enfrontar les corones Anglesa i Francesa.

322 - El setge de Szigetvár A les portes de Troia

322 - El setge de Szigetvár

Aquesta setmana, a les portes de Troia, parlarem sobre un episodi bèl·lic generalment desconegut del segle XVI: el setge de Szigetvár, “les Termòpiles del segle XVI”. Amb David Ferré.

321 - La primera guerra carlina (1833-1840) A les portes de Troia

321 - La primera guerra carlina (1833-1840)

Aquesta setmana A les portes de Troia parlarem de la Primera Guerra Carlina, de quines van ser les seves causes, els seus protagonistes i el transcurs del conflicte enmig del naixement de l’Estat Liberal a Espanya. Amb Héctor Rodríguez Grimau.

320 - Hollywood i LGTBI A les portes de Troia

320 - Hollywood i LGTBI

Aquesta setmana A les portes de Troia, amb motiu del dia internacional de l’orgull LGTBI, parlem de la relació de Hollywood amb la diversitat sexual i de gènere durant el segle XX. Amb Aida Lázaro.

318 - L’Equador de Rafael Correa A les portes de Troia

318 - L’Equador de Rafael Correa

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la història de l’Equador posant el focus als govern de Rafael Correa (2007-2017). Amb Aníbal Garzón.

317 - Les guerres de Schleswig i Holstein A les portes de Troia

317 - Les guerres de Schleswig i Holstein

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem sobre les guerres de Schleswig i Holstein: dos conflictes armats de la segona meitat del segle XIX que van enfrontar el Regne de Dinamarca amb el Regne de Prússia.

316 - Els Bardi: família, negoci i crim A les portes de Troia

316 - Els Bardi: família, negoci i crim

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem sobre una família de banquers i comerciants florentins de la baixa edat mitjana: Els Bardi. També resseguirem les històries extravagants d’alguns dels seus membres.