A les portes de Troia

Cultura

Presentat per Albert Sánchez Carmona, amb les col·laboracions d'Oliver Vergés Pons i Alberto Reche Ontillera, A les portes de Troia tractarà cada setmana un tema, esdeveniment o personatge rellevant per tal d'explicar-ho de forma entenedora a l'audiència. A l'espai hi tindran cabuda els temes de la història catalana, però també de la història universal i els grans personatges oblidats.

http://www.portesdetroia.cat/
249 - La batalla d’El Álamo (1836) A les portes de Troia

249 - La batalla d’El Álamo (1836)

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de la batalla d’El Àlamo, fundamental per entendre el procés d’independència de Texas respecte a Mèxic.

248 - La revolució sandinista A les portes de Troia

248 - La revolució sandinista

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la revolució sandinista, que va governar Nicaragua mitjançant l’FSLN de 1979 a 1990. Amb Aníbal Garzón.

247 - János Hunyadi A les portes de Troia

247 - János Hunyadi

Aquesta setmana, a la Portes de Troia, parlarem de la figura de János Hunyadi, un militar i polític hongarès que va tenir un paper destacat en els convulsos anys de mitjans del segle XV.

246 - La conquesta carolíngia de Barcelona A les portes de Troia

246 - La conquesta carolíngia de Barcelona

Aquesta setmana A les portes de Troia parlarem de la conquesta carolingia de Barcelona i els seus efectes en la formació dels comtats catalans. Convidat: Albert Abril.

245 - La revolució cubana A les portes de Troia

245 - La revolució cubana

Aquesta setmana coneixerem com es gesta l’arribada d’un grup de guerrillers comanats per Fidel al govern de l’illa de Cuba, quines polítiques implementarà la revolució i quin paper va jugar internacionalment, tot plegat per entendre l’enorme...

244 - El món antic i les novel·les històriques A les portes de Troia

244 - El món antic i les novel·les històriques

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de les novel·les històriques ambientades a l’Antiguitat. Per fer-ho, comptarem amb l’ajuda del doctor en història antiga Roger Riera.

243 - El Gran Capitán A les portes de Troia

243 - El Gran Capitán

Aquesta setmana parlem de la vida de Gonzalo Fernández de Córdoba "el Gran Capitán", des de la seva formació i la seva participació a la Guerra de Granada fins a les seves espectaculars victòries a Itàlia i el seu enfrontament amb Ferran el...

242 - Les ciutats medievals A les portes de Troia

242 - Les ciutats medievals

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de les ciutats medievals tot fent una passejada per les seves característiques principals.

239 - Walter Scott i l’Ivanhoe A les portes de Troia

239 - Walter Scott i l’Ivanhoe

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de Sir Walter Scott i de la seva novel·la, Ivanhoe, responsables de fixar bona part de les nostres idees sobre la novel·la història i l’Edat Mitjana

238 - Carlemany i les guerres saxones A les portes de Troia

238 - Carlemany i les guerres saxones

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de Carlemany i les guerres saxones, la llarga campanya oriental que va ocupar bona part del seu regnat.

237 - Neus Català (2a part) A les portes de Troia

237 - Neus Català (2a part)

Aquesta setmana A les Portes de Troia seguim coneixent la vida de Neus Català després del seu pas pels camps d’extermini nazis. Amb la biògrafa i amiga Elisenda Belenguer i el professor Ferran Sànchez.

236 - Neus Català A les portes de Troia

236 - Neus Català

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la vida de Neus Català, dels seus inicis a Guiamets fins a la seva deportació al camp de la mort de Ravensbrück. Amb Elisenda Belenguer, biògrafa i amiga de Neus Català, i en Ferran Sànchez.

236 - Neus Català A les portes de Troia

236 - Neus Català

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la vida de Neus Català, dels seus inicis a Guiamets fins a la seva deportació al camp de la mort de Ravensbrück.

235 - La història de l’Univers A les portes de Troia

235 - La història de l’Univers

Aquesta setmana A les Portes de Troia ens allunyem una mica de la Història per anar molt més enrere i conèixer les fases de la història de l’Univers.

234 - La història de la cosmologia A les portes de Troia

234 - La història de la cosmologia

Aquesta setmana A les Portes de Troia ens endinsarem al Cosmos per tractar de posar llum a un dels temes que més han mogut als escriptors de llibres de ciència ficció i als guionistes i productes de grans films cinematogràfics. Conèixer les...

233 - Especial Joc de Trons II A les portes de Troia

233 - Especial Joc de Trons II

Aquesta setmana parlarem al portes de Troia d’un dels fenòmens televisius i literaris dels darrers anys i de la seva relació amb la història i la política: Joc de Trons.

232 - Especial Joc de Trons I A les portes de Troia

232 - Especial Joc de Trons I

Aquesta setmana parlarem al portes de Troia d’un dels fenòmens televisius i literaris dels darrers anys i de la seva relació amb la història i la política: Joc de Trons. Ho farem amb 3 convidats de luxe: l'Aina Sanosa, l'Albert Abril i el David...

230 - Els orígens del PSC A les portes de Troia

230 - Els orígens del PSC

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem dels orígens i la història del Partit Socialista de Catalunya (PSC).

229 - La Celestina i el seu món A les portes de Troia

229 - La Celestina i el seu món

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la Celestina de Fernando de Rojas i del món que dibuixa al llarg de les seves pàgines. Amb el professor Antonio Contreras.

228 - Alguns tòpics de l'Edat Mitjana A les portes de Troia

228 - Alguns tòpics de l'Edat Mitjana

Aquesta setmana A les Portes de Troia reflexionarem sobre la mala premsa que té, encara avui, l’Edat Mitjana i parlarem d’alguns dels tòpics més freqüents sobre aquesta època.

227 - El putsch de la cerveseria (1923) A les portes de Troia

227 - El putsch de la cerveseria (1923)

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem del cop d’Estat fallit conegut com el Putsch de la Cerveseria o Putsch de Munich, que el novembre de 1923 va portar un grup comanat per Hitler a una intent colpista per acabar amb la República de Weimar.

226 - Napoleó A les portes de Troia

226 - Napoleó

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la figura de Napoleó.

225 - La Revolució Francesa A les portes de Troia

225 - La Revolució Francesa

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la Revolució Francesa, una sèrie d’esdeveniments que van canviar la història d’Europa. Amb en Ferran Sánchez.

223 - Flamenca A les portes de Troia

223 - Flamenca

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de Flamenca, la novel·la occitana del segle XIII que torna a estar d’actualitat gràcies a la reinterpretació musical que n’ha fet la cantant Rosalía

222 - L'Imperi Otomà A les portes de Troia

222 - L'Imperi Otomà

Aquesta setmana A les Portes de Troia coneixerem els otomans i el seu Imperi Otomà que es va allargar des del segle XIII fins la I Guerra Mundial ja al segle XX.

221 - La revolució anglesa II A les portes de Troia

221 - La revolució anglesa II

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la revolució anglesa del segle XVII, un període històric clau per entendre l’evolució de Gran Bretanya durant els segles posteriors.

220 - La revolució anglesa A les portes de Troia

220 - La revolució anglesa

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la revolució anglesa del segle XVII, un període històric clau per entendre l’evolució de Gran Bretanya durant els segles posteriors.

219 - El retorn de Martin Guèrra A les portes de Troia

219 - El retorn de Martin Guèrra

Aquesta setmana coneixerem el cas de Martin Guèrra, un cas de suplantació d'identitat a la França del segle XVI.

218 - L'Albània socialista A les portes de Troia

218 - L'Albània socialista

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la història de la República Socialista Popular d’Albània. Convidat: Xavier Baró.

216 - La història d’Albània (fins a 1939) A les portes de Troia

216 - La història d’Albània (fins a 1939)

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la història d’Albània. Cruïlla entre l’Occident i l’Orient europeus, veurem passar per les seves terres a grecs, romans, turcs i italians. Convidat: Xavier Baró.

215 - La batalla de Little Bighorn (1876) A les portes de Troia

215 - La batalla de Little Bighorn (1876)

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la batalla de Little Bighorn, una de les batalles del Llunyà Oest que més han perdurat en la memòria dels amants del western.

214 - Les primeres mesures del govern bolxevic A les portes de Troia

214 - Les primeres mesures del govern bolxevic

Aquesta setmana A les portes de Troia acabem el cicle de programes dedicats a la revolució russa coneixent què van fer els bolxevics un cop van arribar al poder. Ho fem amb l'historiador César Ballarín.

212 - El Concili de Clermont (1095) A les portes de Troia

212 - El Concili de Clermont (1095)

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem del Concili de Clermont, on el papa Urbà II va fer, presumptament, el sermó de la croada.

211 - Maquiavel i Joc de Trons A les portes de Troia

211 - Maquiavel i Joc de Trons

Aquesta setmana A les portes de Troia parlarem de Maquiavel, uns dels pares de la política moderna, i traçarem paral·lelismes amb el recorregut dels personatges de la sèrie Joc de Trons.

210 - Beowulf A les portes de Troia

210 - Beowulf

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem del poema èpic del Beowulf, una extensa epopeia heroica escrita en anglès antic.

209 - La batalla de Magnèsia (190 a.C) A les portes de Troia

209 - La batalla de Magnèsia (190 a.C)

Avui A les portes de Troia parlem de la batalla de Magnèsia, enfrontament que va tenir lloc entre Roma i l’Imperi Selèucida i que va tenir importants conseqüències per a l’expansió del que més endavant seria l’Imperi Romà.

207 - La Il·lustració A les portes de Troia

207 - La Il·lustració

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de la il·lustració i del pensament il·lustrat a l’Europa del segle XVIII.

206 - La nit dels ganivets llargs (1934) A les portes de Troia

206 - La nit dels ganivets llargs (1934)

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de l’ascens al poder de Hitler i com va aconseguir consolidar el seu poder al capdavant d’Alemanya gràcies als fets de “la nit dels ganivets llargs”, el 30 de juny de 1934.

205 - Albrecht von Wallenstein A les portes de Troia

205 - Albrecht von Wallenstein

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem d’Albrecht von Wallenstein, militar, banquer i polític de principis del segle XVII, clau per entendre la Guerra dels Trenta Anys

Albrecht von Wallenstein A les portes de Troia

Albrecht von Wallenstein

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem d’Albrecht von Wallenstein, militar, banquer i polític de principis del segle XVII, clau per entendre la Guerra dels Trenta Anys

204 - El Libro de Buen Amor A les portes de Troia

204 - El Libro de Buen Amor

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem del Libro del Buen Amor, una de les grans obres de literatura medieval castellana. Aprofitarem l’avinentesa per parlar dels diferents tipus d’amor al llarg de l’Edat Mitjana.