A les portes de Troia

Cultura

Presentat per Albert Sánchez Carmona, amb les col·laboracions d'Oliver Vergés Pons i Alberto Reche Ontillera, A les portes de Troia tractarà cada setmana un tema, esdeveniment o personatge rellevant per tal d'explicar-ho de forma entenedora a l'audiència. A l'espai hi tindran cabuda els temes de la història catalana, però també de la història universal i els grans personatges oblidats.

http://www.portesdetroia.cat/
280 - Les fortificacions a l’edat moderna A les portes de Troia

280 - Les fortificacions a l’edat moderna

Aquesta setmana a Les Portes de Troia parlarem del canvi en les fortificacions defensives entre la fi de l'Edat Mitjana i l'inici de l'Edat Moderna. Amb Albert Abril.

279 - La batalla de Sentinum (295 a.C.) A les portes de Troia

279 - La batalla de Sentinum (295 a.C.)

Aquesta semana parlarem de la decisiva batalladle Sentinum (295 a.C) en el marc de la Tercera Guerra Samnita, clau per entendre l’evolució de Roma i la península itálica. 📌 Amb Jorge Haro.

278 - La querella de les investidures A les portes de Troia

278 - La querella de les investidures

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem les claus per entendre la “querella de les investidures”, és a dir, la lluita pel control dels càrrecs eclesiàstics que van protagonitzar papes i emperadors a finals del segle XI i...

277 - La Bolivia d’Evo Morales A les portes de Troia

277 - La Bolivia d’Evo Morales

Aquesta setmana A les Portes de Troia us parlarem d’una part de la història de Bolivia a partir de l’arribada al poder d’Evo Morales. Aprofitarem la visita de l’analista internacional Aníbal Garzón per parlar de Bolivia en el...

276 - Gerónimo i la fi de les guerres índies A les portes de Troia

276 - Gerónimo i la fi de les guerres índies

Aquesta setmana, a les portes de Troia, parlarem de Gerónimo, l’apatxe que va convertir-se en una llegenda de la resistència davant de l’avenç estatunidenc contra els territoris indis. Amb Antonio Contreras.

275 - Ivan el Terrible A les portes de Troia

275 - Ivan el Terrible

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, repassarem la vida i regnat del tsar Ivan IV, el Terrible, cabdals per entendre l’entrada de Rússi a l’època moderna. Amb Antonio Contreras.

274 - Barcelona 1888: L’exposició universal A les portes de Troia

274 - Barcelona 1888: L’exposició universal

Aquesta setmana repassarem els efectes de l'Exposició Universal de 1888 organitzada a Barcelona i els motius que van portar a desenvolupar un projecte iconogràfic de ciutat que encara dura. Amb Gina Driéguez.

273 - Xina. De la República Popular als nostres dies A les portes de Troia

273 - Xina. De la República Popular als nostres dies

Aquesta setmana A les Portes de Troia us parlarem d’una part de la història de Xina a partir de l’arribada de Mao Tse Tung al poder. Aprofitarem la visita de l’analista internacional Aníbal Garzón per parlar de la Xina a l’actualitat.

272 - La batalla de Lechfeld (955) A les portes de Troia

272 - La batalla de Lechfeld (955)

Aquesta setmana a les Portes de Troia parlarem de la batalla del riu Lech que, l’any 955, va enfrontar les tropes del duc de Saxònia, Otó, amb la tribu dels magiars.

271 - Espartero A les portes de Troia

271 - Espartero

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem d’un dels personatges més importants de la primera part del segle XIX a Espanya, el general Baldomero Espartero.

270 - El Sínode del cadàver A les portes de Troia

270 - El Sínode del cadàver

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem d’un dels episodis més desconcertants del Papat medieval: el judici al cadàver del papa Formós I.

269 - Cinc dones del segle IV cristià A les portes de Troia

269 - Cinc dones del segle IV cristià

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, repassarem la trajectòria d’algunes dones fonamentals per entendre el cristianisme del segle IV.

268 - La batalla dels Plans del Bagradas (255 a. C.) A les portes de Troia

268 - La batalla dels Plans del Bagradas (255 a. C.)

Aquesta setmana, A les portes de Troia, ens endinsarem a la Primera Guerra Púnica, un dels conflictes bèl·lics més populars de l’antiguitat, que va enfrontar romans i cartaginesos. En concret amb la decisiva batalla dels plans del Bagradas de...

266 - Una tragèdia pintada: l’assassinat de Thomas Becket A les portes de Troia

266 - Una tragèdia pintada: l’assassinat de Thomas Becket

Aquesta setmana, A les portes de Troia, parlarem de l’assassinat de l’arquebisbe de Canterbury, Thomas Becket, i la seva vinculació amb Catalunya, més concretament amb l’església de Santa Maria d’Ègara, a Terrassa. Convidat: Carles Sánchez.

264 - Els pirates del Carib (s.XVI-XVII) A les portes de Troia

264 - Els pirates del Carib (s.XVI-XVII)

Aquesta setmana, A les portes de Troia, parlem dels Pirates del Carib (s.XVI-XVII). Parlarem de com sorgeix la pirateria en aquesta zona, qui eren els bucaners, filibusters i els corsaris i coneixerem alguns dels pirates més importants com en Sir...

262 - Els hitites (part 2) A les portes de Troia

262 - Els hitites (part 2)

Aquesta setmana A les Portes de Troia coneixerem la civilització antiga dels hitites, el país de Hatti, que va existir durant bona part del II mileni a.C a la península d’Anatòlia. Amb Adrià Hernando.

261 - Els hitites (part 1) A les portes de Troia

261 - Els hitites (part 1)

Aquesta setmana A les Portes de Troia coneixerem la civilització antiga dels hitites, el país de Hatti, que va existir durant bona part del II mileni a.C a la península d’Anatòlia. Amb Adrià Hernando.

259 - L'Orfeó Català A les portes de Troia

259 - L'Orfeó Català

Aquesta setmana A les portes de Troia coneixerem la història de l’Orfeó Català. Convidada: Manoli Narváez.

258 - Catalunya, any 0 (1939) A les portes de Troia

258 - Catalunya, any 0 (1939)

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de la destrucció provocada per l’entrada a Catalunya de l’exèrcit franquista. Amb en David Gesalí i en David Íñiguez.

257 - Els orígens dels videojocs A les portes de Troia

257 - Els orígens dels videojocs

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlarem dels orígens dels videojocs als anys 40, 50, 60 i 70 i de William Higginbotham, Ralf Baer o Nolan Bushnell, personatges clau per entendre perquè els videojocs són avui en dia, una de les primeres...

255 - El Kalevala A les portes de Troia

255 - El Kalevala

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, esbrinarem què és el Kalevala, el poema èpic finès per excel·lència.

253 - El consultorio sentimental de Elena Francis A les portes de Troia

253 - El consultorio sentimental de Elena Francis

Aquesta setmana A les portes de Troia parlarem de com era la situació de la dona durant el franquisme. Ho farem a través de testimonis directes: cartes a “El consultorio sentimental de Elena Francis”. Amb Laura Rozalen.

249 - La batalla d’El Álamo (1836) A les portes de Troia

249 - La batalla d’El Álamo (1836)

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de la batalla d’El Àlamo, fundamental per entendre el procés d’independència de Texas respecte a Mèxic.

248 - La revolució sandinista A les portes de Troia

248 - La revolució sandinista

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la revolució sandinista, que va governar Nicaragua mitjançant l’FSLN de 1979 a 1990. Amb Aníbal Garzón.

247 - János Hunyadi A les portes de Troia

247 - János Hunyadi

Aquesta setmana, a la Portes de Troia, parlarem de la figura de János Hunyadi, un militar i polític hongarès que va tenir un paper destacat en els convulsos anys de mitjans del segle XV.

246 - La conquesta carolíngia de Barcelona A les portes de Troia

246 - La conquesta carolíngia de Barcelona

Aquesta setmana A les portes de Troia parlarem de la conquesta carolingia de Barcelona i els seus efectes en la formació dels comtats catalans. Convidat: Albert Abril.

245 - La revolució cubana A les portes de Troia

245 - La revolució cubana

Aquesta setmana coneixerem com es gesta l’arribada d’un grup de guerrillers comanats per Fidel al govern de l’illa de Cuba, quines polítiques implementarà la revolució i quin paper va jugar internacionalment, tot plegat per entendre l’enorme...

244 - El món antic i les novel·les històriques A les portes de Troia

244 - El món antic i les novel·les històriques

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de les novel·les històriques ambientades a l’Antiguitat. Per fer-ho, comptarem amb l’ajuda del doctor en història antiga Roger Riera.

243 - El Gran Capitán A les portes de Troia

243 - El Gran Capitán

Aquesta setmana parlem de la vida de Gonzalo Fernández de Córdoba "el Gran Capitán", des de la seva formació i la seva participació a la Guerra de Granada fins a les seves espectaculars victòries a Itàlia i el seu enfrontament amb Ferran el...

242 - Les ciutats medievals A les portes de Troia

242 - Les ciutats medievals

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, parlarem de les ciutats medievals tot fent una passejada per les seves característiques principals.

239 - Walter Scott i l’Ivanhoe A les portes de Troia

239 - Walter Scott i l’Ivanhoe

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de Sir Walter Scott i de la seva novel·la, Ivanhoe, responsables de fixar bona part de les nostres idees sobre la novel·la història i l’Edat Mitjana

238 - Carlemany i les guerres saxones A les portes de Troia

238 - Carlemany i les guerres saxones

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlarem de Carlemany i les guerres saxones, la llarga campanya oriental que va ocupar bona part del seu regnat.

237 - Neus Català (2a part) A les portes de Troia

237 - Neus Català (2a part)

Aquesta setmana A les Portes de Troia seguim coneixent la vida de Neus Català després del seu pas pels camps d’extermini nazis. Amb la biògrafa i amiga Elisenda Belenguer i el professor Ferran Sànchez.

236 - Neus Català A les portes de Troia

236 - Neus Català

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la vida de Neus Català, dels seus inicis a Guiamets fins a la seva deportació al camp de la mort de Ravensbrück. Amb Elisenda Belenguer, biògrafa i amiga de Neus Català, i en Ferran Sànchez.

236 - Neus Català A les portes de Troia

236 - Neus Català

Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la vida de Neus Català, dels seus inicis a Guiamets fins a la seva deportació al camp de la mort de Ravensbrück.

235 - La història de l’Univers A les portes de Troia

235 - La història de l’Univers

Aquesta setmana A les Portes de Troia ens allunyem una mica de la Història per anar molt més enrere i conèixer les fases de la història de l’Univers.