L'altra ràdio - El supercomputador Mare Nostrum 5

Dimecres, 03 de Juliol de 2019

El doctor en Física Artur García, del grup d’investigació Quàntic del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), explica el projecte de construcció Mare Nostrum 5, que hauria de funcionar al Campus Nord de la UPC el 1 de gener de 2021, a la seu del BSC-CNS.

El nou supercomputador forma part del projecte europeu que s’anomena Euro High Performance Computing. Tindrà un cost d’uns 200 milions de dòlars – l’actual Mare Nostrum, voltava els 30 milions. Com el nou supercomputador serà molt més gran. Ocuparà l’actual espai de la capella del BSC-CNS i un de nou, en un edifici adjacent que ja s’està construint.

L’objectiu és que el Mare Nostrum 5 tingui una capacitat d’uns 200 petaflots i que sigui un pas cap a l’assoliment d’un futur ordinador europeu que assoleixi el rang de l’exoescala i que tingui tots els seus components fabricats a Europa. De fet un dels treballs que ha de fer el Mare Nostrum 5 és contribuir a la simulació del comportament de microprocessadors, dissenyats amb tecnologia europea per després procedir a la seva fabricació.

Europa vol ser sobirana tecnològicament i no dependre dels components nord-americans, xinesos o japonesos. El Mare Nostrum 5 és una de les eines necessàries per fer-ho possible.

http://www.rtve.es/alacarta/audios/laltra-radio/laltra-radio-supercomputador-mare-nostrum-5/5297334/
http://mvod.lvlt.rtve.es/resources/TE_SLALTR/mp3/6/6/1561475104766.mp3