L'altra ràdio-Top Secret Rosies, dones i intel·ligència artificial

Dimecres, 15 de Desembre de 2021

Ramon Sangüesa, Doctor en Informàtica i professor de la UPC ens parla de “Top Secret Rosies”, un programa que vol orientar a les dones cap a l’exercici professional de la Intel·ligència Artificial, per tal que es puguin incorporar a llocs de treball influents i qualificats.

El programa, ha estat desenvolupat per investigadores del Centre de Recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech.

El nom d’aquesta iniciativa s’origina en el grup desconegut i durant molt temps no reconegut de dones que durant la segona guerra mundial van ser les programadores de l’ordinador ENIAC que va permetre realitzar tasques de descodificació de missatges secrets dels enemics d’Estats Units durant la guerra, preparació de missions, etc.

El grup de dones va ser molt important perquè amb la seva feina, literalment, van sentar les bases de la programació d’ordinadors. Aquest grup de dones programadores estava format per Betty Snyder Holberton, Jean Jennings Bartik, Kathleen McNulty Mauchly Antonelli, Marlyn Wescoff Meltzer, Ruth Lichterman Teitelbaum i Frances Bilas Spence.

El 2010 el documental “Top secret rosies, the female computers of World War II” va donar a conèixer les persones i contribucions d’aquest grup rellevant de “computadores”, que així s’anomenaven les persones que preparaven els programes de càlcul pels ordinadors de l’època, majoritàriament dones.

https://www.rtve.es/play/audios/laltra-radio/donesia/6247497/
https://mediavod-lvlt.rtve.es/resources/TE_SLALTR/mp3/3/8/1639553987683.mp3