Un restaurant caníbal a Berlín

Cuina

Paula Molés reivindica que la gastronomia és cultura i que va molt més enllà del simple fet d'alimentar-se.

http://www.ccma.cat/catradio/restaurant-canibal/
Ricard Camarena, el cuiner obsessionat a no assemblar-se a ningú Un restaurant caníbal a Berlín

Ricard Camarena, el cuiner obsessionat a no assemblar-se a ningú

Ricard Camera té cinc restaurants a València, un dels quals reconegut amb dues estrelles Michelin, i acaba d'anunciar que el tancarà els caps de setmana perquè els seus treballadors puguin descansar. Premi Nacional de Gastronomia i fill adoptiu de...

A qui li donem carbó, del món de la gastronomia? Un restaurant caníbal a Berlín

A qui li donem carbó, del món de la gastronomia?

Els tres Reis d'Orient han reservat taula al restaurant caníbal: Carme Gasull, Jordi Luque Sanz i Oscar Guayabero. Dos periodistes i un dissenyador amb qui compartim taula. Què és el que més els ha demanat la gent aquest any? A quin personatge del...

El fenomen més imbatible de Nadal: el panettone Un restaurant caníbal a Berlín

El fenomen més imbatible de Nadal: el panettone

En aquest menú especial del dia de Nadal, convidem el cantautor Quico Pi de la Serra al Restaurant Caníbal. Ha vingut acompanyat d'una de les seves guitarres per tocar-nos alguna cosa "nadalenca". Li fem tastar un dels panettones més famosos del...

Cervell i estómac, una relació amor-odi Un restaurant caníbal a Berlín

Cervell i estómac, una relació amor-odi

A l'Hospital Psiquiàtric Mare de Déu de la Mercè de Barcelona fa gairebé 10 anys que fan un taller de cuina per ajudar en la recuperació les persones que tenen trastorns mentals greus. Parlem amb Anna Serra, psicòloga de l'hospital; amb Emma...

El costat fosc de la xocolata que mengem Un restaurant caníbal a Berlín

El costat fosc de la xocolata que mengem

Segurament el Nadal és l'època de l'any en què mengem més xocolata, i més peix i marisc! D'on ve la xocolata que mengem? I com afecta el canvi climàtic el seu conreu? Ho descobrim amb el Marc Casanovas, que ho sap tot d'alimentació i escalfament...

L'univers infinit del mar i muntanya Un restaurant caníbal a Berlín

L'univers infinit del mar i muntanya

El mar i muntanya és un dels conceptes més genuïns de la cuina catalana. Ha perdurat amb desenes de formes i fórmules: pollastre amb escamarlans, sèpia amb mandonguilles, peus de porc amb gambes, guatlles amb fesols, cloïsses i peus de porc,...

Què vol dir que una carn tingui el segell de Benestar Animal? Un restaurant caníbal a Berlín

Què vol dir que una carn tingui el segell de Benestar Animal?

Investiguem el significat d'una de les etiquetes més visibles ara mateix a les lleixes dels supermercats, la de "BENESTAR ANIMAL - ANIMAL WELFAIR". Parlem amb Carles Rosell, gestor de l'àrea de Producció Animal de l'IRTA, l'organisme al darrere...

Les raons que et faran menjar xai Un restaurant caníbal a Berlín

Les raons que et faran menjar xai

La periodista Carme Gasull ens explica com es produeix la carn de xai. En parlarem amb Yas Recht, pastora d'ovelles a Sant Hilari Sacalm, a la Selva; amb Kiko Torrents, cuiner del restaurant P7s de l'Hotel Pessets de Sort, i amb la Maribel i el Jordi...

Què menjarem si desapareixen les abelles? Un restaurant caníbal a Berlín

Què menjarem si desapareixen les abelles?

Es calcula que el 75% dels aliments que es produeixen arreu del món depenen de la pol·linització d'insectes. Les abelles són les principals pol·linitzadores però ja fa un temps que cada vegada n'hi ha menys. Ens ho expliquen els biòlegs Berta...

El pastís de formatge que tothom desitja! Un restaurant caníbal a Berlín

El pastís de formatge que tothom desitja!

El pastís de formatge d'estil basc està conquerint el món. The New York Times el va escollir sabor de l'any per la seva textura i veritable gust de formatge. Parlem amb Jon Cake, un enginyer aeronàutic que va començar a fer pastissos de formatge...

3 claus per perdre la por a la pastisseria Un restaurant caníbal a Berlín

3 claus per perdre la por a la pastisseria

És castanyada i no hem tingut millor idea que fer tastar uns panellets de supermercat a Jordi Butrón, el pastisser més prestigiós del país. Seran nyap o top? Jordi Butrón, al capdavant de l'escola de pastisseria Espai Sucre, aprofita la seva...

L'alimentació sostenible no és una moda, és una emergència! Un restaurant caníbal a Berlín

L'alimentació sostenible no és una moda, és una emergència!

Sostenibilitat és la gran paraula protagonista del món de la gastronomia, que s'ha trobat aquesta setmana a Barcelona, on ha coincidit el Fòrum Gastronòmic de Barcelona i la Setmana Ciutadana de l'Alimentació Sostenible. Però, què vol dir que un...

Un restaurant caníbal a Berlín

"Pares, vull deixar de menjar carn!"

Cada vegada hi ha més joves que decideixen deixar de menjar carn. Un moviment que reflecteix una societat preocupada pel benestar animal i pel medi ambient. En parlem amb una jove de 13 anys, la Ginebra. Preguntem a la seva mare, l'Empar Moliner, com...

Rossejat de fideus, el plat de pasta que els italians envejen Un restaurant caníbal a Berlín

Rossejat de fideus, el plat de pasta que els italians envejen

Per què el rossejat de fideus és un plat de pasta únic al món? El cuiner italià Nicola Poltronieri n'és un enamorat. Daurar els fideus abans de coure'ls amb el brou converteix aquest plat en una excel·lència culinària. Una tècnica que devem...

No hi ha bon vi sense una bona verema Un restaurant caníbal a Berlín

No hi ha bon vi sense una bona verema

És temps de verema al Restaurant Caníbal. Viurem la verema acompanyats de tres dones viticultores: Anna Espelt, d'Espelt Viticultors, de la DO Empordà (comarques de Girona); Marta Pedra, de Vins de Pedra, de la DO Conca de Barberà (Tarragona), i...

El suc de taronja de l'esmorzar és invent de la publicitat Un restaurant caníbal a Berlín

El suc de taronja de l'esmorzar és invent de la publicitat

Segurament us sonen aquets espots publicitaris: "De què fan olor els núvols?", "Benvingut a la república independent de casa meva" o "T'agrada conduir?" Convidem al restaurant caníbal el creatiu publicitari que les va pensar, Toni Segarra, que es...

Per què ara hauries de menjar gamba roja? Un restaurant caníbal a Berlín

Per què ara hauries de menjar gamba roja?

L'ofici de pescador és segurament un dels més desconeguts i dels menys valorats. Aquesta temporada al restaurant caníbal tenim nova proveïdora de peix, la pescadora Àgueda Vitòria, amb qui sabrem com és la vida a dalt d'una barca, com es guanyen...

Cuina-menjador o cases sense cuina? Un restaurant caníbal a Berlín

Cuina-menjador o cases sense cuina?

Estem de mudança, i desfem les caixes de la cuina amb l'antropòleg de la UOC Xavier Medina. Com devia ser una mudança fa 100 anys? Quins 5 objectes són imprescindibles en una cuina? Ajuda la cuina-menjador a relacionar-nos d'una manera diferent amb...

Carn sense animals, l'aliment dels millennials? Un restaurant caníbal a Berlín

Carn sense animals, l'aliment dels millennials?

Pollastre, mandonguilles i hamburgueses fetes sense animals! Aquesta és l'aposta d'Heura, una empresa amb seu a Barcelona fundada fa 4 anys per dos joves amb esperit revolucionari. Productes que imiten la carn en aspecte, textura i gust, però que...

Aprèn a fer la barbacoa com un neandertal! Un restaurant caníbal a Berlín

Aprèn a fer la barbacoa com un neandertal!

El coneixement del cuiner Òscar Manresa i el sentit de l'humor del periodista Toni García Ramon s'han ajuntat en el llibre "La barbacoa" (Debate), que vol ser un manual d'instruccions per als que mai han cuinat res sobre unes brases. Hem anat al...

A Collserola es conrea i es fa el primer vi de Barcelona Un restaurant caníbal a Berlín

A Collserola es conrea i es fa el primer vi de Barcelona

Can Calopa és un projecte únic: no només fan un bon vi negre, sinó que també donen feina a una vintena de joves amb capacitats diverses i risc d'exclusió social. Passegem per les vinyes de la masia Can Calopa de Dalt, al parc de Collserola, amb...

20 anys de la revista Cuina, la revolució continua Un restaurant caníbal a Berlín

20 anys de la revista Cuina, la revolució continua

Fa 20 anys que va néixer la revista Cuina. 250 números després s'ha convertit en la revista en paper de referència per als cuiners domèstics, per als amants dels restaurants i dels bons productes, i per als que, com diuen ells, "ens agrada menjar...

Sostenible, l'única alimentació possible Un restaurant caníbal a Berlín

Sostenible, l'única alimentació possible

L'emergència climàtica ha posat la paraula "sostenible" en boca de tothom, sobretot quan es parla d'alimentació. A què ens referim exactament quan parlem de gastronomia sostenible? Significa consumir menys carn o deixar de menjar carn? Menjar de...

Què menjaran els futurs habitants de Mart? Un restaurant caníbal a Berlín

Què menjaran els futurs habitants de Mart?

Ja es dona per fet que en un futur no gaire llunyà habitarem el planeta Mart. Tenim la tecnologia, els diners, la infraestructura¿ però el repte més gran que es planteja és saber com s'alimentaran els futurs habitants del planeta vermell. L'hi...

Un restaurant caníbal a Berlín

"Dark kitchens", el negoci milionari del menjar per emportar

Les "dark kitchens", també conegudes com a "cuines fantasma", són cuines que funcionen tancades de cara al públic i que cuinen plats exclusivament destinats al repartiment a domicili. Durant la pandèmia han viscut un boom espectacular, i amb elles...

Per què els additius tenen tanta mala fama? Un restaurant caníbal a Berlín

Per què els additius tenen tanta mala fama?

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, l'EFSA, ha dictaminat que el diòxid de titani no es pot considerar un additiu segur. L'E171 és un colorant alimentari que es fa servir, per exemple, en xiclets, brioixeria industrial o salses....

La primera xocolata al món feta amb la polpa del cacao Un restaurant caníbal a Berlín

La primera xocolata al món feta amb la polpa del cacao

Segurament el nom de Pol Contreras no us soni, però és una de les persones més actives del món gastronòmic català i espanyol. És un dels nou bullinians que ara mateix està treballant a elBulli1846. Amb només 35 anys, Pol Contreras també és...

El primer cereal marí ja és aquí! Un restaurant caníbal a Berlín

El primer cereal marí ja és aquí!

Ángel León és cuiner, i s'ha dedicat en cos i ànima a treballar amb els productes que ens dona el mar; potser per això se'l coneix com el Xef del Mar. La seva passió l'ha bolcat sobretot en un restaurant que es diu Aponiente, amb tres estrelles...

L'amor és la clau per cuinar bé Un restaurant caníbal a Berlín

L'amor és la clau per cuinar bé

Per què les pastanagues són de color taronja? Com es va inventar la graella? Què menjàvem els catalans per Sant Esteve abans dels canelons? L'escriptor Martí Sales escriu "Aliment", un diccionari fruit de la seva curiositat i passió pel menjar i...

Et desvelem els beneficis imbatibles de la llet de vaca! Un restaurant caníbal a Berlín

Et desvelem els beneficis imbatibles de la llet de vaca!

Consumiu llet de vaca habitualment? O sou dels que us heu passat a les begudes vegetals de civada o soja? Una de cada 10 persones té intolerància a la lactosa, i cada vegada en prenem menys, de llet. És realment imprescindible beure llet de vaca?...

La dona pagesa fa 40 anys i ara, què ha canviat? Un restaurant caníbal a Berlín

La dona pagesa fa 40 anys i ara, què ha canviat?

Les dones del sector agroalimentari cobren un 23,19% menys que els homes. Malgrat la bretxa salarial, elles representen un 40% del total de treballadors. El sector continua masculinitzat, però sí que s'observen canvis. Parlem de pagesia en clau...

Un vi car et resultarà més bo, sempre que sàpigues que és car! Un restaurant caníbal a Berlín

Un vi car et resultarà més bo, sempre que sàpigues que és car!

Ferran Centelles és un dels millors sommeliers del nostre país. Si li haguéssim de posar un afegitó al seu nom diríem que és "el sommelier del Bulli", on va treballar del 2000 al 2011. El mateix Ferran Adrià ha dit d'ell que és una de les...

El miracle que cada dia hi hagi menjar per a tothom en una ciutat Un restaurant caníbal a Berlín

El miracle que cada dia hi hagi menjar per a tothom en una ciutat

No t'has preguntat mai com arriba el menjar a les grans ciutats. Els tomàquets, les pomes, els peixos, les carns o les conserves arriben cada dia a les botigues per alimentar els afamats habitants d'una ciutat. Doncs això és el que explica...

Les sèries que et faran venir ganes de menjar Un restaurant caníbal a Berlín

Les sèries que et faran venir ganes de menjar

Amb el periodista Òscar Broc, us descobrim les sèries i documentals sobre gastronomia més apetitosos. Ara que fa fred i que el millor que podem fer, confinats o sense confinar, és estar a casa, us proposem les que per nosaltres són les millors...

Estimades Reines d'Orient, porteu-nos bon menjar per aquest 2021 Un restaurant caníbal a Berlín

Estimades Reines d'Orient, porteu-nos bon menjar per aquest 2021

Tres convidades molt especials han fet reserva al nostre humil restaurant. Aquests dies tenen moltíssima feina, tot i així han decidit fer parada i fonda amb nosaltres per agafar forces. Són les tres Reines d'Orient: Rosa Molinero, Cristina...

Neules, l'invent català que hauria ser patrimoni universal Un restaurant caníbal a Berlín

Neules, l'invent català que hauria ser patrimoni universal

Són unes festes nadalenques estranyes, però hi ha tradicions que no poden faltar: les neules i el cava/vins escumosos. El nostre gurmet rodamons, Jordi Luque, porta a la taula del caníbal un convidat molt especial, Jordi Rodellas, de la pastisseria...

Anòsmia, el costat fosc de la Covid que ens priva del plaer de menjar Un restaurant caníbal a Berlín

Anòsmia, el costat fosc de la Covid que ens priva del plaer de menjar

Es calcula que aproximadament entre un 40% i un 60% dels malalts de Covid perden o tenen alteracions en el sentit del gust i l'olfacte. Per entendre com la Covid-19 afecta les parts del cervell que ens permeten assaborir els aliments, parlem amb un...

Els secrets del confit més preuat: el marron-glacé! Un restaurant caníbal a Berlín

Els secrets del confit més preuat: el marron-glacé!

Per a molts, el marron-glacé és una delícia irresistible, per a d'altres és un confit embafador. Al restaurant caníbal ens en confessem fans, per això parlem amb una de les empreses amb més fama mundial i amb una història d'anys i anys...