Un restaurant caníbal a Berlín
Els bunyols de figa, les figues "albardaes", són el menjar de carrer per excel·lència durant les Falles al País Valencià. En parlem amb Vicente Carratalà, al capdavant de la mítica xurreria Verdet de Borriana, a la Plana Baixa, i amb l'escriptor...
Un restaurant caníbal a Berlín
Hiroko Shimbo és una cuinera japonesa pionera a introduir la cuina del Japó als Estats Units, on viu des de fa 24 anys i on és tota una autoritat en gastronomia japonesa. Ensenya cuina japonesa a diferents escoles nord-americanes, és consultora de...
Un restaurant caníbal a Berlín
Entrem a "La Cuina del Macba", un dels projectes gastronòmics més engrescadors que coneixem. La seva creadora, la Marina Monsonís, ha convidat Àgueda Vitòria, antropòloga i pescadora del País Valencià, i dos membres del Sindicat Popular de...
Un restaurant caníbal a Berlín
Al restaurant caníbal posem els telèfons mòbils al menú d'aquesta setmana: el nostre aperitiu per al Mobile World Congress. Amb els mòbils sobre la taula, s'estan convertint els àpats familiars en una reunió cordial de zombies? Com ens afecten...
Un restaurant caníbal a Berlín
Àlex Montiel va revolucionar la cuina de la Barcelona preolímpica al capdavant del mític "Aram", va treballar en dos dels millors restaurants del món, és autor d'un plat que tothom atribueix a Martin Berasategui i era el gran candidat a...
Un restaurant caníbal a Berlín
Visitem Carlos Cano, el periodista de la Cadena SER que parla de cuina i gastronomia. En què és insuperable la ràdio? Quin personatge dels que ha entrevistat l'ha influït més? Sobre ràdio i cuina també hi diuen la seva dos companys de la casa:...
Un restaurant caníbal a Berlín
Com es cuina a l'Antàrtida? Quina logística cal per gestionar la intendència dels equips de científics durant tot el temps que dura la campanya antàrtica? El nostre company Domènec Subirà és a l'illa de Livingstone, a la base científica...
Un restaurant caníbal a Berlín
Amb el dissenyador Oscar Guayabero visitem un restaurant de ramen ambientat en la cultura k-pop i el manga per comprovar com l'interiorisme d'un restaurant té la capacitat de transportar-nos en l'espai, i predisposar-nos a menjar una determinada cosa....
Un restaurant caníbal a Berlín
A Catalunya, es produeixen vora els 1.600 poltres l'any, majoritàriament al Pirineu, i no hi ha cap granja en règim intensiu. Descobrim les propietats nutricionals d'aquesta carn, i analitzem els prejudicis que desperta el seu consum amb el...
Un restaurant caníbal a Berlín
Anem fins a Sant Pol de Mar, al Maresme, per visitar Raül Balam Ruscalleda. Ens rep al seu restaurant Cuina Sant Pau, on antigament havia estat el mític Sant Pau de la seva mare, Carme Ruscalleda. Aprofitem que acaba de publicar el llibre "Enganxat"...
Un restaurant caníbal a Berlín
Els del restaurant caníbal anem fins al barri de Talaià, a Girona, per conversar amb Josep Roca, cambrer de vins (com li agrada definir-se) i ànima d'El Celler de Can Roca junt amb els seus germans, Joan i Jordi. Amb ell fem un recorregut per Can...
Un restaurant caníbal a Berlín
L'Hispània és la resistència. És dels pocs restaurants catalans que han crescut aliens a les modes i que avui, 70 anys després de la seva inauguració, continua practicant la mateixa cuina de sempre: la cuina familiar. Visitem l'Hispània, a...
Un restaurant caníbal a Berlín
Hipertensió, obesitat, diabetis i colesterol són factors de risc per desenvolupar alguna malaltia cardiovascular, i en tots ells l'alimentació hi juga un paper importantíssim. Coneixem el cas de la Ramona Blanch, que té 71 anys i viu a Tarragona,...
Un restaurant caníbal a Berlín
Anem fins a la llibreria La Central de Barcelona per fer la tria dels millors llibres sobre gastronomia publicats aquest any. El nostre llibreter de referència, Nacho Borraz, ens fa 10 recomanacions per regalar aquestes festes. Visita el restaurant...
Un restaurant caníbal a Berlín
Es pot considerar l'embocament d'ànecs i oques per produir foie una forma de maltractament animal? Ho debatem amb Montse Àlamos, cap del Servei d'Ordenació Ramadera del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural; i amb Carles...
Un restaurant caníbal a Berlín
A Catalunya, hi ha 175.000 persones que viuen en situació de solitud no desitjada, la majoria són persones grans. Quan es parla d'amigabilitat a ciutats i pobles, no es té en compte l'alimentació. Com es pot garantir que les persones grans mengin,...
Un restaurant caníbal a Berlín
Fa unes setmanes es va celebrar a Menorca el I Congrés de Periodisme Gastronòmic, organitzat per l'Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears. Els periodistes gastronòmics estan venuts als grans cuiners i als seus restaurants?...
Un restaurant caníbal a Berlín
Els del restaurant caníbal hem passejat pel Gastronomic Forum de Barcelona, i els nostres guies han sigut dos col·laboradors habituals del programa, que hi han participat activament: la periodista Carme Gasull i el crític gastronòmic Philippe...
Un restaurant caníbal a Berlín
Els del restaurant caníbal viatgem fins a Menorca, aquest any Regió Europea de la Gastronomia. Descobrim la veritable història de la maonesa, l'oliaigo i espècies de peix que no havíem vist mai. Passegem pel far d'Artrutx, a tocar de Ciutadella,...
Un restaurant caníbal a Berlín
Totes les cultures tenen rituals relacionats amb la mort, i el menjar sempre hi és present. Ho analitzem amb l'antropòloga Agnès Villamor, guia del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona, davant els nínxols d'una necròpolis romana....
Un restaurant caníbal a Berlín
Tanca el restaurant basc Zuberoa, considerat un dels millors i més estimats del món. Al poble d'Oiartzun, a Guipúscoa, a tocar de Sant Sebastià. Zuberoa sempre ha treballat des de la discreció. Hilario Arbelaitz ha estat al capdavant dels fogons...
Un restaurant caníbal a Berlín
L'Índia serà el país més poblat del món l'any que ve. Ara mateix, es troba entre les deu economies més importants del planeta, és un dels principals productors aliments del món i, paradoxalment, té enormes bosses de població que pateixen fam....
Un restaurant caníbal a Berlín
Nathan Myhrvold va deixar Bill Gates per estudiar cuina i ara ho sap tot de la pizza. És un científic avantatjós, expert en tecnologia, increïble fotògraf i una ment brillant. Ha treballat amb Bill Gates a Microsoft i Stephen Hawkings a la...
Un restaurant caníbal a Berlín
Sabíeu que conrear gra va impulsar el naixement de l'escriptura i de les grans religions? I que va canviar la manera que tenim d'entendre el temps? Milers d'anys després, una guerra ens recorda que no podem viure sense cereals. Inés Butron, nova...
Un restaurant caníbal a Berlín
Com afectarà la guerra d'Ucraïna el comerç mundial d'aliments? És possible una crisi alimentària global? Serà realment aquest 2022 un any de fam catastròfica? Ho analitzem amb Johanna Mendelson, experta en política internacional i resolució de...
Un restaurant caníbal a Berlín
Els vins lliures són inclassificables, però tenen una cosa en comú: no són vins industrials. Anem fins al Penedès a passejar per les vinyes de Parés Baltà, un celler que s'enorgulleix de fer vi biodinàmic. Marta Casas és enòloga i explica com...
Un restaurant caníbal a Berlín
Seu a la taula del restaurant caníbal Michel Bras, el cèlebre cuiner francès a qui li devem la creació del coulant de xocolata ara ja fa més de 40 anys. Una altra de les seves grans revolucions va ser el "gargouillou", un plat que va fer...
Un restaurant caníbal a Berlín
Anem fins a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages. La Fundació Alícia ens obre les seves portes i ens deixa la seva fantàstica cuina per cuinar el dinar de l'últim programa de la temporada del restaurant Caníbal. Aprofitarem la visita per...
Un restaurant caníbal a Berlín
Parlem amb l'home que segurament té una de les professions més envejades: es dedica a viatjar pel món i menjar als millors restaurants. És l'isrelià David Califa, més conegut com "The Hungry Tourist". El Japó, la Xina, Escandinàvia, Dubai,...
Un restaurant caníbal a Berlín
Descobrim dos projectes d'èxit vinculats a l'alimentació i amb projecte social al darrere: La Fageda, a la Garrotxa, i El Rosal, a Tàrrega. Anem a la Fundació La Fageda, que aquest any compleix 40 anys amb el bon propòsit de continuar fent bons...
Un restaurant caníbal a Berlín
Sabem que l'alimentació és el factor que més influeix en la microbiota intestinal, fins i tot la ciència obre les portes a noves teràpies contra la depressió i l'ansietat basades en la microbiota. Anem al Museu de la Ciència de Barcelona amb...
Un restaurant caníbal a Berlín
El 80 per cent de l'aigua dolça del Mediterrani es fa servir en l'agricultura. El gran estrès hídric d'aquesta regió no farà sinó exacerbar-se en les properes dècades a causa del canvi climàtic i l'explosió demogràfica. Parlem d'aquest repte...
Un restaurant caníbal a Berlín
Visitem la formatgeria Cal Pujolet de Marganell, a Montserrat, amb la Carme Gasull per veure com fan el mató.També descobrim la història centenària del mercat de pagès de Montserrat, el lloc on cada dia anaven un grup de dones a vendre fruites,...
Un restaurant caníbal a Berlín
Entrem a la cuina de Food Relations, un projecte europeu que fa servir el menjar i la cuina com a eina d'inclusió i contacte entre persones de diferents cultures. El programa va néixer el 2018 i ja ha arribat a 4 ciutats europees, entre les quals hi...
Un restaurant caníbal a Berlín
La primavera és la millor època de l'any per menjar tonyina vermella. Expliquem com evitar el frau, quines parts són més econòmiques i algunes receptes per gaudir-la al màxim. També intentarem entendre com un peix que va estar en perill fa...
Un restaurant caníbal a Berlín
Juli Soler va arribar a elBulli l'any 1981 i va fitxar un Ferran Adrià que acabava de fer el servei militar. Amb ell va propiciar una revolució mundial a la cuina, però també fora de la cuina, a la sala, fent el que la Nouvelle Cuisine no es va...
Un restaurant caníbal a Berlín
Fem un esmorzar de forquilla a la Fonda Europa, a Granollers, amb dos dels nostres col·laboradors: el cuiner italià Nicola Poltronieri i la sommelier Clara Antúnez. Sobre la taula: xató, capipota, truita de samfaina, mandonguilles amb sípia¿ i un...
Un restaurant caníbal a Berlín
Cada vegada els restauradors tenen més problemes per trobar personal que vulgui treballar en el seu bar o restaurant. Al restaurant caníbal hem volgut escoltar diferents veus per saber que s'ha fet malament i per on passen les solucions: Oriol Ivern,...
Un restaurant caníbal a Berlín
Barcelona està d'enhorabona perquè acull dues de les millors cocteleries del món: Paradiso i Two Schmucks. Fem un recorregut per tastar-ne les creacions i descobrir quin és el secret del seu èxit. Amb Jordi Luque Sanz i Cira López, experts del...
Un restaurant caníbal a Berlín
Al restaurant caníbal volem recomanar-vos els millors llibres sobre gastronomia i cuina per a aquest Sant Jordi, per això visitem el nostre llibreter de referència, Nacho Borraz, a la llibreria La Central del Raval de Barcelona. Entre les seves...
Un restaurant caníbal a Berlín
A Catalunya tenim més de 40 espècies diferents de taurons, encara que les més consumides son el gatet i la moixina. Amb la pescadora i antropòloga Àgueda Vitòria reivindiquem aquests peixos una mica oblidats, agafarem altres idees per cuinar-los...
Un restaurant caníbal a Berlín
Convidem al restaurant caníbal David de Jorge, el cuiner basc que potser us sona pel seu programa de televisió "Robin Food". Amb grans dots comunicatius i mà dreta de Martín Berasategui, de qui és amic, soci i col·laborador. Conversem de cuina...
Un restaurant caníbal a Berlín
Visita el restaurant caníbal el nostre conseller d'Afers Gastronòmics, el cuiner italià Nicola Poltronieri, que ens revela les claus per fer una bona pizza i una bona coca. Ens proposa una versió que fusiona el millor d'aquestes dues elaboracions...
Un restaurant caníbal a Berlín
Al canvi climàtic i la pandèmia ara sumem la pujada de preus de l'electricitat i les matèries primeres per la guerra a Ucraïna; i tot això té efectes directes en la gastronomia. Aquesta i altres qüestions s'han tractat en la darrera edició del...
Un restaurant caníbal a Berlín
Per què les dones sempre s'han vist allunyades de la pesca? Ho preguntem a la pescadora i antropòloga Àgueda Vitòria, amb qui també intentarem entendre com seria el sector pesquer si la dona fos més influent i ocupés càrrecs de responsabilitat....
Un restaurant caníbal a Berlín
Thermomix és un dels robots de cuina més prestigiosos del món. En parlem amb Albert Murillo, expert en cultura digital i tecnologia a Catalunya Ràdio, que ens obre les portes de casa seva per explicar-nos que és molt fan de la Thermomix. També...
Un restaurant caníbal a Berlín
Celebrem el centenari del naixement de Nèstor Luján. El seu llegat més important és la quantitat inabastable d'escrits: més d'una setantena de llibres i uns 25.000 articles periodístics. Un enorme intel·lectual que va escriure de tot, però que...
Un restaurant caníbal a Berlín
En Xavi Alba va ser durant més de deu anys la mà dreta d'Albert Adrià, mestre de cerimònies del restaurant Tickets i un dels caps pensants d'elBarri. Ara, obre una taberna on serveix cuina tradicional catalana. Visitem el seu restaurant, Bodega...
Un restaurant caníbal a Berlín
El morter, la truita amb suc, els tramussos, les sopes als restaurants, anar a plaça¿ Deixar per escrit tot aquest patrimoni és el que ha volgut fer el Xesco Bueno en el seu llibre "Cuina catalana oblidada" (Ed. Larousse), un compendi de plats,...
Un restaurant caníbal a Berlín
Quant fa que no mengeu anguila? Amb la pescadora i antropòloga Àgueda Vitòria parlem d'aquest peix blau d'aigua dolça misteriós i fascinant que està amenaçat. També coneixerem el projecte Rooftop Smokehouse, que elabora anguila fumada. Visita...