Un restaurant caníbal a Berlín

Cuina

Paula Molés reivindica que la gastronomia és cultura i que va molt més enllà del simple fet d'alimentar-se.

http://www.ccma.cat/catradio/restaurant-canibal/
La Boqueria fa 180 anys Un restaurant caníbal a Berlín

La Boqueria fa 180 anys

Al mercat de la Boqueria, el dia 19 de març, fa 180 anys que s'hi va posar la primera pedra. Un mercat que ha marcat la vida de la capital catalana. Per a aquest aniversari us hem preparat un menú ben especial. Esmorzem amb Nacho Borraz, llibreter a...

Menú especial caníbal pel 8-M: gastronomia és una paraula femenina Un restaurant caníbal a Berlín

Menú especial caníbal pel 8-M: gastronomia és una paraula femenina

És una constant que les dones hagin de lluitar per veure reconeguda la feina que fan. En el món del disseny, la fotografia, la pagesia, la gastronomia, la cuina i un llarg etcètera. Un "restaurant caníbal" fet per dones i per a dones, perquè hi...

Els envasos de plàstic: una revolució fora de control Un restaurant caníbal a Berlín

Els envasos de plàstic: una revolució fora de control

L'ús dels plàstics d'un sol ús té efectes negatius en el medi ambient, però també en la salut humana. Reunim la directora de Rezero, Rosa García, i el doctor Miquel Porta, catedràtic de Salut Pública de la UAB i investigador de l'IMIM, per...

Els bodegons: la nostra història gastronòmica a través de l'art Un restaurant caníbal a Berlín

Els bodegons: la nostra història gastronòmica a través de l'art

Què expliquen i què no expliquen els bodegons? Fem un recorregut pels quadres de bodegons o natures mortes que exposa el Museu Nacional d'Art de Catalunya amb Francesc Quílez, coordinador de col·leccions del MNAC, i entrevistem el director d'art i...

La decisió més compromesa de la taqueria més popular dels EUA Un restaurant caníbal a Berlín

La decisió més compromesa de la taqueria més popular dels EUA

Filadèlfia és notícia aquests dies per un petit establiment de tacos: South Philly Barbacoa. La seva mestressa, la cuinera mexicana Cristina Martínez, i el seu marit, Ben Miller, han decidit deixar de servir carn de porc al seu restaurant. El motiu...

Bee Wilson, edulcorants naturals i els estralls del temporal Gloria Un restaurant caníbal a Berlín

Bee Wilson, edulcorants naturals i els estralls del temporal Gloria

Descobrim la producció llibretera de la historiadora britànica Bee Wilson, especialitzada en gastronomia i alimentació, que explica com es construeixen els gustos i tracta problemes contemporanis controvertits sobre la nostra manera de...

Fruites i verdures ecològiques: són més sanes i nutritives? Un restaurant caníbal a Berlín

Fruites i verdures ecològiques: són més sanes i nutritives?

Per saber els pros i contres de l'agricultura ecològica passegem amb el Ferran Berenguer per un camp de carxofes ecològiques del Prat de Llobregat. També visitem un súper eco amb la catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de...

El pijama: recuperem unes postres en perill d'extinció Un restaurant caníbal a Berlín

El pijama: recuperem unes postres en perill d'extinció

Quant temps fa que no heu menjat un pijama? Si heu nascut després dels anys 90 potser ni n'heu vist ni n'heu tastat mai cap. En parlem amb el propietari del restaurant 7 Portes, Paco Soler Parellada, que el serveix a la carta des del 1951, i que...

El te no és aigua bruta. T'expliquem per què! Un restaurant caníbal a Berlín

El te no és aigua bruta. T'expliquem per què!

El te és per a molts un gran desconegut perquè sempre ha viscut a l'ombra del cafè. Però cada vegada és una beguda que sedueix més. Visitem una de les botigues de te amb més tradició de Barcelona, Sans & Sans. I la mestra de te Victoria Bisogno...

El plat saludable de Harvard, bledes i el nou Via Veneto Un restaurant caníbal a Berlín

El plat saludable de Harvard, bledes i el nou Via Veneto

Els Estats Units, país associat per excel·lència al menjar porqueria, curiosament ens ha donat un dels models de referència més importants del món pel que fa a menjar saludable: el plat saludable de la Universitat Harvard, dissenyat per The...

Tres Reis d'Orient, tres cartes i una muntanya de carbó Un restaurant caníbal a Berlín

Tres Reis d'Orient, tres cartes i una muntanya de carbó

Avui tenim una reserva per a tres al restaurant Caníbal. L'han feta amb els sobrenoms de "Gaspar", "Melcior" i "Baltasar", però qui s'amaga darrere de Ses Majestats d'Orient són Jordi Luque, Carme Gasull i Roger Estrada. Ells són els nostres reis...

Torró picant: nyap o top? Un restaurant caníbal a Berlín

Torró picant: nyap o top?

El xef Artur Martínez tasta un torró picant de la casa Vicens dissenyat pel cuiner Marc Ribas. Serà aquest producte un nyap o bé un producte estrella? Artur Martínez és propietari del restaurant AÜRT, a l'hotel Hilton de Barcelona, que acaba de...

Com mengen per Nadal a l'Argentina, Palestina, Suècia i el Japó? Un restaurant caníbal a Berlín

Com mengen per Nadal a l'Argentina, Palestina, Suècia i el Japó?

Com es viu el Nadal a les taules d'arreu del món? Viatgem a l'Argentina amb Samael Fain, copropietari de l'empresa El criollito; a Palestina, de la mà de l'escriptor i dermatòleg Salah Jamal; també visitem el nord d'Europa per descobrir què cuinen...

Ens mengem els millors cervellets del Fòrum Gastronòmic Un restaurant caníbal a Berlín

Ens mengem els millors cervellets del Fòrum Gastronòmic

Aquest any el Fòrum Gastronòmic té com a leitmotiv el lema "Repensar la gastronomia". I això és el que els hem preguntat a 10 personalitats del món de la gastronomia que ens hem trobat passejant pel recinte de la Fira de Barcelona: com...

Xefs que són marques, cantimplores i xirimoies Un restaurant caníbal a Berlín

Xefs que són marques, cantimplores i xirimoies

Què són els xefs avui dia? Són més marques que no pas cuiners? Dos xefs de renom, Jordi Cruz i Dani Garcia, s'han trobat a Barcelona aquesta setmana per debatre sobre com els han afectat i influït les estrelles Michelin, la televisió i la...

Cervesa sense alcohol, moniatos i tràfic d'angules Un restaurant caníbal a Berlín

Cervesa sense alcohol, moniatos i tràfic d'angules

La visió tradicional de la cervesa sense alcohol és la d'un producte dolent i barat que consumeix la gent que no pot beure una altra cervesa. Per què històricament hem associat aquesta beguda amb problemes de salut? És possible fer una millor...

Qui va ser el beneit que va fregir la primera patata? Un restaurant caníbal a Berlín

Qui va ser el beneit que va fregir la primera patata?

Amb l'escriptor i periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós busquem els 10 plats estel·lars de la gastronomia universal. Les patates fregides -o patates rosses- encapçalen la llista; les trobem en plats icònics europeus com ara els...

Beveu en porró, si en sabeu, i mengeu carbassa, que ara toca! Un restaurant caníbal a Berlín

Beveu en porró, si en sabeu, i mengeu carbassa, que ara toca!

Amb la sommelier i nutricionista Clara Antúnez, amb qui parlem de les coses del beure, ens centrem en el continent i no en el contingut; parem atenció a un objecte amb clares connotacions fàl·liques que ha estat representat en moltes obres de...

Llet i carn: reduir-ne el consum salvarà el planeta?  Un restaurant caníbal a Berlín

Llet i carn: reduir-ne el consum salvarà el planeta?

Salvar el planeta passa per deixar de menjar carn? L'hi preguntem a Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, arran de l'informe publicat per l'ONU (concretament pel grup intergovernamental d'experts sobre canvi climàtic) on diu que per...

Banquet caníbal a Les Grands Buffets Un restaurant caníbal a Berlín

Banquet caníbal a Les Grands Buffets

Els del restaurant caníbal celebrem el final de temporada sense estar-nos de res! Hem agafat l'AVE-SNCF i hem viatjat fins a Narbona, a França, per parar taula a Les Grands Buffets, el bufet lliure més prestigiós d'Europa. Entrem dins les cuines,...

Com es cuina el menjar d'avió? Per què té tan mala fama? Un restaurant caníbal a Berlín

Com es cuina el menjar d'avió? Per què té tan mala fama?

El menjar d'avió és, segurament, un dels que més mala fama té. Com es dissenya i com es cuina? Com menjarem als avions d'aquí 20 anys? Entrem a la cuina de Gate Gourmet, l'empresa líder mundial en càtering aeri, amb el seu xef executiu a...

Carme Casas: Un restaurant caníbal a Berlín

Carme Casas: "Els cuiners generalment són gent sense cultura"

Com veu el món de la gastronomia la periodista que va narrar els grans canvis de la cuina del segle XX? Parlem amb Carme Casas, periodista ja retirada, especialitzada en gastronomia. Va veure néixer la Nouvelle Cuisine i va ser la primera que va...

Cinema i menjar, una bonica història d'amor Un restaurant caníbal a Berlín

Cinema i menjar, una bonica història d'amor

Entrem al cinema Boliche de Barcelona, no pas per menjar-hi, sinó per veure i escoltar com es menja i com es cuina a la gran pantalla, i ho fem amb Àlex Gorina, savi i director des de fa 32 anys del programa "La finestra indiscreta" de Catalunya...

Hamburguesa del McDonald's: nyap o top? Un restaurant caníbal a Berlín

Hamburguesa del McDonald's: nyap o top?

El periodista gastronòmic Pau Arenós, guanyador del Premi Nacional de Gastronomia, tasta una hamburguesa del McDonald's de la Signature Collection, creada pel xef Dani García. Serà aquest un producte estrella o bé un nyap?

Menjar, molt més gran que el plat! Un restaurant caníbal a Berlín

Menjar, molt més gran que el plat!

El Museu Victoria and Albert acull fins al 20 d'octubre una de les exposicions sobre menjar més esperades de l'any: "Food: bigger than the plate" ("Menjar: més gran que el plat"). Passegem per l'exposició amb José Pizarro, un cuiner extremeny que...

La cuina: l'espai vital d'una casa, històricament silenciat Un restaurant caníbal a Berlín

La cuina: l'espai vital d'una casa, històricament silenciat

L'espai de la cuina pot tenir molts significats i és un dels més especials de la casa. Tot i això, aquesta estança s'ha ignorat durant dècades. Entrem en una cuina excepcional, la de la Pedrera de Barcelona, de la mà de la historiadora Isabel...

El plaer de menjar ens ajuda a continuar vivint Un restaurant caníbal a Berlín

El plaer de menjar ens ajuda a continuar vivint

El cervell humà és un dels òrgans que més curiositat desperta i un dels més sensibles a la falta d'aliment. Per què mengem? Per què ens provoca plaer menjar? Entrevistem el neurocientífic Ignacio Morgado, que fa més de 30 anys que estudia el...

Viatgem per Europa a dalt d'un carretó de formatges Un restaurant caníbal a Berlín

Viatgem per Europa a dalt d'un carretó de formatges

En aquest recorregut ens acompanyaran Enric Canut, l'expert en formatges més prestigiós del país, autor d'"Els formatges a Catalunya" i productor a la formatgeria Tros de Sort, a Sort (Pallars Sobirà); i Jaume Subirós, xef i propietari del Motel...

Bones maneres a taula: com ens hem de comunicar amb els cambrers? Un restaurant caníbal a Berlín

Bones maneres a taula: com ens hem de comunicar amb els cambrers?

Quines són les queixes més habituals dels clients? I quines són les coses que més molesten els cambrers? Asseguts a taula us donem les claus per comunicar-vos com cal amb el personal de sala dels restaurants, amb Josep Armenteros, xef i propietari...

L'oliva farcida d'anxova: la primera esferificació de la història Un restaurant caníbal a Berlín

L'oliva farcida d'anxova: la primera esferificació de la història

De què està farcida l'oliva industrial? L'hi preguntem al químic Claudi Mans; també anem fins a l'Escala (Alt Empordà) per parlar amb Francesc i Marc Moner, fill i net, respectivament, del fundador d'Anxoves El Xillu, una empresa familiar amb més...

Plat combinat de dones caníbals Un restaurant caníbal a Berlín

Plat combinat de dones caníbals

Un tastet del bo i millor de les dones que s'han assegut a taula: la historiadora de la cuina Eliana Thibaut Comalada; Carmen Alcaraz del Blanco, periodista, gastrònoma i humanista; Cristina Jolonch, periodista gastronòmica, parla de la figura de...

Del bar del Parlament al Via Veneto: on mengen els polítics? Un restaurant caníbal a Berlín

Del bar del Parlament al Via Veneto: on mengen els polítics?

Ens esperen uns dies d'intensa activitat política, però què mengen els polítics? És més productiva una trobada al voltant d'una taula que no pas en un despatx? Uneix, el menjar? Entrevistem Marta Corbalan, periodista de la secció de Política de...

S'ha acabat el bròquil! I altres expressions que inclouen aliments Un restaurant caníbal a Berlín

S'ha acabat el bròquil! I altres expressions que inclouen aliments

Lligar els gossos amb llonganisses, ser una bleda assolellada, donar carbassa, guanyar-se les garrofes, plorar com una magdalena... descobrim l'origen d'algunes de les dites catalanes més populars amb les lingüistes de Catalunya Ràdio Olga Clapés i...

Entraries en un restaurant que es diu Herpes Pizza? Un restaurant caníbal a Berlín

Entraries en un restaurant que es diu Herpes Pizza?

El rètol d'un restaurant ens dona moltes pistes sobre el que trobarem a l'interior del local. De la importància del disseny dels rètols, tant pel que fa als noms com per la tipografia i els colors, en parla el dissenyador Òscar Guayabero.

El futur de la pagesia serà femení o no serà Un restaurant caníbal a Berlín

El futur de la pagesia serà femení o no serà

Parlem de les dones pageses de la postguerra i també de les pageses del present, amb Dolors Català, pagesa a Arbeca i presidenta de l'Associació de les Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya; amb la cordovesa María Sánchez,...

Harold McGee, l'home que parlava amb els aliments Un restaurant caníbal a Berlín

Harold McGee, l'home que parlava amb els aliments

Tots sabem fer una truita, coure uns cigrons o fer una maionesa, però mai ningú havia explicat per què qualla un ou, què passa quan es remullen uns cigrons o perquè es talla la maionesa, fins que va arribar Harold McGee, una autoritat mundial en...