Un restaurant caníbal a Berlín
Tres convidades molt especials han fet reserva al nostre humil restaurant. Aquests dies tenen moltíssima feina, tot i així han decidit fer parada i fonda amb nosaltres per agafar forces. Són les tres Reines d'Orient: Rosa Molinero, Cristina...
Un restaurant caníbal a Berlín
Són unes festes nadalenques estranyes, però hi ha tradicions que no poden faltar: les neules i el cava/vins escumosos. El nostre gurmet rodamons, Jordi Luque, porta a la taula del caníbal un convidat molt especial, Jordi Rodellas, de la pastisseria...
Un restaurant caníbal a Berlín
Aquest any serem menys a taula però les tradicions són les tradicions i, per sort, són inamovibles! Cada territori té les seves i els plats que mengem per Nadal ens fan sentir que som al Nadal. Avui, segons la tradició, menjarem escudella i carn...
Un restaurant caníbal a Berlín
Es calcula que aproximadament entre un 40% i un 60% dels malalts de Covid perden o tenen alteracions en el sentit del gust i l'olfacte. Per entendre com la Covid-19 afecta les parts del cervell que ens permeten assaborir els aliments, parlem amb un...
Un restaurant caníbal a Berlín
Per a molts, el marron-glacé és una delícia irresistible, per a d'altres és un confit embafador. Al restaurant caníbal ens en confessem fans, per això parlem amb una de les empreses amb més fama mundial i amb una història d'anys i anys...
Un restaurant caníbal a Berlín
Ara que és temps del primer oli de la temporada, parlem d'aquest producte amb una de les persones que més han contribuït a posar en valor l'oli d'oliva verge extra. Martí Terés és productor d'oli i propietari de l'empresa Oleum Flumen, amb seu a...
Un restaurant caníbal a Berlín
Convidem al restaurant caníbal Marc Puig-Pey, responsable de cuina de la Fundació Alícia i la ment pensant darrere el llibre "Sopes", un monogràfic editat per la Fundació Alícia i Planeta Gastro. Mentre cuinem una sopa, parlem de la seva...
Un restaurant caníbal a Berlín
Convidem al restaurant caníbal Josean Alija, cuiner i xef del restaurant Nerua, a Bilbao. L'any 2000, quan la seva cuina començava a cobrar forma, un accident de moto el va deixar en coma 21 dies. Finalment, es va despertar, però no tenia gust ni...
Un restaurant caníbal a Berlín
Convidem al restaurant caníbal una de les figures més destacades del periodisme gastronòmic, Mikel López Iturriaga, el fundador i cuiner en cap d'El Comidista, una de les webs de referència sobre gastronomia a Espanya. Amb ell parlem de l'èxit...
Un restaurant caníbal a Berlín
Durant dècades, els europeus i fins i tot alguns americans han cregut que no hi ha res més a la gastronomia nord-americana que els dònuts, les hamburgueses, els hot dogs i la Coca-Cola. Per saber si és certa aquesta idea que mig món s'ha...
Un restaurant caníbal a Berlín
Un estudi de disseny de Barcelona, Domestic Data Streamers, vol explicar els milers de dades que ens envolten de manera diferent; i una de les opcions és utilitzar el menjar i els gustos, amb l'objectiu de fer-nos-les més properes. Parlem amb la ment...
Un restaurant caníbal a Berlín
El món és ple de restaurants italians. Cada dia, fora d'Itàlia, milers de persones mengem pasta o pizza. Com ha arribat la cuina italiana a ser la més popular del món? Hem quedat per menjar en un restaurant italià (quan els restaurants a...
Un restaurant caníbal a Berlín
La gola és l'únic pecat capital que es veu a primer cop d'ull. La gola fa carn i ve de la carn. En parlem amb l'antropòleg Adrià Pujol, que s'ha dedicat a estudiar-la per escriure el llibre "La gola" (Ed. Fragmenta). És un pecat, una malaltia o...
Un restaurant caníbal a Berlín
Expliquem els secrets de Ta-Tung, l'empresa líder de precuinats asiàtics a Espanya. Ens ho explica la seva creadora, la xef i empresària cambodjana Kav-Ly. Els inicis no van ser fàcils: una dona estrangera i jove que als anys 80 es passejava per...
Un restaurant caníbal a Berlín
Totes les pandèmies comporten, malauradament, fam. Què és la fam? Què és la gana? Amb la crisi de la Covid-19, quins sectors de la societat patiran més per aconseguir aliments? Ho preguntem a Josep Maria Salrach, historiador i catedràtic emèrit...
Un restaurant caníbal a Berlín
Quan visiteu un restaurant, us sentiu insegurs? Com s'ho han de fer per fugir del concepte "restaurant quiròfan"? El sector necessita un pla Marshall? Parlem dels canvis que estan vivint els bars i restaurants, i de com ha afectat la Covid-19 el seu...
Un restaurant caníbal a Berlín
La pandèmia de la Covid-19 ens ha recordat que les persones viuen desconnectades de la natura. Parlem amb l'escriptor Gabi Martinez, que acaba de publicar "Un cambio de verdad", en què explica la seva experiència fent de pastor d'ovelles a La...
Un restaurant caníbal a Berlín
Entrevistem Anna Espelt, biòloga i enòloga de formació i directora del Celler Espelt; és la 8a generació d'una família dedicada al vi i a la pagesia. Espelt és per a ella un projecte de vida, la seva particular manera de connectar amb les arrels...
Un restaurant caníbal a Berlín
Tortells, pastissos massini o braços de gitano són alguns dels imprescindibles de la pastisseria, que tot bon golafre segur que ha tastat algun cop a la vida. Però aquests pastissos cada dia costen més de veure als aparadors. Fem la nostra...
Un restaurant caníbal a Berlín
Des de fa uns dies, una plaga de fongs ataca amb virulència les vinyes del Penedès. La pandèmia, el míldiu, la pluja, els excedents i els mercats tancats fan que la situació dels viticultors i els cellers sigui del tot incerta. En parlem amb el...
Un restaurant caníbal a Berlín
Durant el confinament, la cultura ha omplert moltes hores mortes i ha fet que el temps avancés menys lentament. Tot i que les llibreries han estat tancades al públic durant mesos, moltes han mantingut l'activitat malgrat les persianes abaixades. Ara...
Un restaurant caníbal a Berlín
Al mercat de la Boqueria, el dia 19 de març, fa 180 anys que s'hi va posar la primera pedra. Un mercat que ha marcat la vida de la capital catalana. Per a aquest aniversari us hem preparat un menú ben especial. Esmorzem amb Nacho Borraz, llibreter a...
Un restaurant caníbal a Berlín
És una constant que les dones hagin de lluitar per veure reconeguda la feina que fan. En el món del disseny, la fotografia, la pagesia, la gastronomia, la cuina i un llarg etcètera. Un "restaurant caníbal" fet per dones i per a dones, perquè hi...
Un restaurant caníbal a Berlín
L'ús dels plàstics d'un sol ús té efectes negatius en el medi ambient, però també en la salut humana. Reunim la directora de Rezero, Rosa García, i el doctor Miquel Porta, catedràtic de Salut Pública de la UAB i investigador de l'IMIM, per...
Un restaurant caníbal a Berlín
Què expliquen i què no expliquen els bodegons? Fem un recorregut pels quadres de bodegons o natures mortes que exposa el Museu Nacional d'Art de Catalunya amb Francesc Quílez, coordinador de col·leccions del MNAC, i entrevistem el director d'art i...
Un restaurant caníbal a Berlín
Filadèlfia és notícia aquests dies per un petit establiment de tacos: South Philly Barbacoa. La seva mestressa, la cuinera mexicana Cristina Martínez, i el seu marit, Ben Miller, han decidit deixar de servir carn de porc al seu restaurant. El motiu...
Un restaurant caníbal a Berlín
Descobrim la producció llibretera de la historiadora britànica Bee Wilson, especialitzada en gastronomia i alimentació, que explica com es construeixen els gustos i tracta problemes contemporanis controvertits sobre la nostra manera de...
Un restaurant caníbal a Berlín
Per saber els pros i contres de l'agricultura ecològica passegem amb el Ferran Berenguer per un camp de carxofes ecològiques del Prat de Llobregat. També visitem un súper eco amb la catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de...
Un restaurant caníbal a Berlín
Quant temps fa que no heu menjat un pijama? Si heu nascut després dels anys 90 potser ni n'heu vist ni n'heu tastat mai cap. En parlem amb el propietari del restaurant 7 Portes, Paco Soler Parellada, que el serveix a la carta des del 1951, i que...
Un restaurant caníbal a Berlín
El te és per a molts un gran desconegut perquè sempre ha viscut a l'ombra del cafè. Però cada vegada és una beguda que sedueix més. Visitem una de les botigues de te amb més tradició de Barcelona, Sans & Sans. I la mestra de te Victoria Bisogno...
Un restaurant caníbal a Berlín
Els Estats Units, país associat per excel·lència al menjar porqueria, curiosament ens ha donat un dels models de referència més importants del món pel que fa a menjar saludable: el plat saludable de la Universitat Harvard, dissenyat per The...
Un restaurant caníbal a Berlín
Avui tenim una reserva per a tres al restaurant Caníbal. L'han feta amb els sobrenoms de "Gaspar", "Melcior" i "Baltasar", però qui s'amaga darrere de Ses Majestats d'Orient són Jordi Luque, Carme Gasull i Roger Estrada. Ells són els nostres reis...
Un restaurant caníbal a Berlín
Maria Nicolau és cuinera de poble. La trobareu als fogons del restaurant El Ferrer de Tall, a Vilanova de Sau. És llegida, culta, entusiasta i, sobretot, estima el seu ofici. Sempre té gana, física i intel·lectual. La Paula Molés la convida a...
Un restaurant caníbal a Berlín
El xef Artur Martínez tasta un torró picant de la casa Vicens dissenyat pel cuiner Marc Ribas. Serà aquest producte un nyap o bé un producte estrella? Artur Martínez és propietari del restaurant AÜRT, a l'hotel Hilton de Barcelona, que acaba de...
Un restaurant caníbal a Berlín
Com es viu el Nadal a les taules d'arreu del món? Viatgem a l'Argentina amb Samael Fain, copropietari de l'empresa El criollito; a Palestina, de la mà de l'escriptor i dermatòleg Salah Jamal; també visitem el nord d'Europa per descobrir què cuinen...
Un restaurant caníbal a Berlín
Si voleu fer contents amics i familiars devots del producte de proximitat i de qualitat, foodies, vegans i amants de la tradició i la tècnica, i també els que saben apreciar un bon vi, regaleu-los llibres! Amb les recomanacions de Nacho Borraz,...
Un restaurant caníbal a Berlín
Ens sumem a La Marató de Catalunya Ràdio i TV3, i descobrim dues malalties minoritàries que afecten la manera de menjar dels malalts: la síndrome triple A i el Prader-Willi. Escoltem el testimoni de joves afectats i dels seus familiars i també ens...
Un restaurant caníbal a Berlín
L'escriptor nord-americà Jonathan Safran Foer té molt clar que la millor manera de combatre el canvi climàtic és menjar menys carn. En el seu últim llibre "Podem salvar el planeta abans de sopar", ens interpel·la directament per demostrar-nos que...
Un restaurant caníbal a Berlín
La història dels pobles s'explica a través del pa i Antoni Riera Melis, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona i doctor en Història Medieval, ens l'explica a nosaltres en una visita guiada al Museu Egipci de Barcelona. També anem fins...
Un restaurant caníbal a Berlín
Aquest any el Fòrum Gastronòmic té com a leitmotiv el lema "Repensar la gastronomia". I això és el que els hem preguntat a 10 personalitats del món de la gastronomia que ens hem trobat passejant pel recinte de la Fira de Barcelona: com...
Un restaurant caníbal a Berlín
Què són els xefs avui dia? Són més marques que no pas cuiners? Dos xefs de renom, Jordi Cruz i Dani Garcia, s'han trobat a Barcelona aquesta setmana per debatre sobre com els han afectat i influït les estrelles Michelin, la televisió i la...
Un restaurant caníbal a Berlín
Durant prop de 40 anys Alemanya es va dividir per una frontera física que va afectar, i molt, la manera de cuinar i també l'alimentació dels berlinesos de l'est i de l'oest. Quin gust tenia la RDA abans de la caiguda del mur de Berlín? Quina olor...
Un restaurant caníbal a Berlín
Najat Kaanache, una de les 4 dones més influents de l'Àfrica, s'asseu a la taula del Restaurant Caníbal per parlar-nos de cuina marroquina, de dones que lideren, del paper de l'agricultura i dels pagesos. Té l'enorme mèrit de posar en valor la...
Un restaurant caníbal a Berlín
La visió tradicional de la cervesa sense alcohol és la d'un producte dolent i barat que consumeix la gent que no pot beure una altra cervesa. Per què històricament hem associat aquesta beguda amb problemes de salut? És possible fer una millor...
Un restaurant caníbal a Berlín
Per què el Brexit és un dels plats més indigestos d'Europa? Com viuen els negocis de restauració la incertesa de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea? Per respondre aquestes preguntes viatgem a Londres, on treballa el xef José Pizarro,...
Un restaurant caníbal a Berlín
L'any 2001, la família Ametller va obrir la seva primera botiga a Vilafranca del Penedès. Ara en tenen gairebé un centenar a tot Catalunya i 1.500 hectàrees de fruita i verdura repartides per tot l'arc mediterrani. Visitem els camps de conreu...
Un restaurant caníbal a Berlín
Amb l'escriptor i periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós busquem els 10 plats estel·lars de la gastronomia universal. Les patates fregides -o patates rosses- encapçalen la llista; les trobem en plats icònics europeus com ara els...
Un restaurant caníbal a Berlín
Amb la sommelier i nutricionista Clara Antúnez, amb qui parlem de les coses del beure, ens centrem en el continent i no en el contingut; parem atenció a un objecte amb clares connotacions fàl·liques que ha estat representat en moltes obres de...
Un restaurant caníbal a Berlín
Salvar el planeta passa per deixar de menjar carn? L'hi preguntem a Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, arran de l'informe publicat per l'ONU (concretament pel grup intergovernamental d'experts sobre canvi climàtic) on diu que per...
Un restaurant caníbal a Berlín
Paula Molés convida a dinar el cuiner que va estar al capdavant del restaurant més revolucionari del món durant més de 20 anys: Ferran Adrià. Descobrim si Adrià fa servir els fogons a casa seva, tot i que qui el coneix sap que ell té per norma...