La fonda

Cuina

El programa de cuina que dirigeix Pep Nogué.

www.ccma.cat

RSS feed

Carles Gaig i Enrique Tomás. Cuiners, botiguers i empresaris La fonda
Dimecres, 17 d'Abril

Carles Gaig i Enrique Tomás. Cuiners, botiguers i empresaris

Carles Gaig i Enrique Tomás. Cuiners, botiguers i empresaris. Carles Gaig és un cuiner que no té aturador. Enrique Tomás, un botiguer especialitzat en pernils i embotits. En Carles ens parla de la cuina catalana tradicional i d'avantguarda....

La cuina catalana de la Granja Elena La fonda
Dimecres, 10 d'Abril

La cuina catalana de la Granja Elena

La Granja Elena és el projecte culinari dels germans Sierra. En parlem amb el seu cuiner, en Borja Sierra. A la Granja hi ha una cuina catalana de manual, i amb l'Òscar Gómez parlem del llibre escrit a quatre mans sobre cuina tradicional i fet amb...

La innovació de la cuina peruana La fonda
Dimecres, 03 d'Abril

La innovació de la cuina peruana

La cuina peruana és tradició però també pot ser innovació. Una colla de cuiners i cuineres van sembrant per tot Europa aquesta cuina plena de gustos i colors. Per això hem parlat amb el cuiner Roberto Sihuai sobre els orígens i la tradició,...

Viure entre vaques La fonda
Dilluns, 01 d'Abril

Viure entre vaques

Néixer entre bèsties potser va ser el factor determinant per esdevenir pagesa i veterinària rural alhora. Les vaques, la seva passió, han portat la pagesa i veterinària Imma Puigcorbé a descobrir indrets, persones i maneres de viure molt...

El bacallà Gadus morhua La fonda
Divendres, 29 de Març

El bacallà Gadus morhua

El bacallà té la seva temporada alta el Divendres Sant. A la cuina catalana, ho celebrem tot amb plats o dolces tradicions. I no és curiós que un peix d'Islàndia sigui un producte tradicional? Des de temps antics, els catalans cuinem aquest peix...

Les ovelles de la Cristina Clavell La fonda
Dimecres, 27 de Març

Les ovelles de la Cristina Clavell

La Cristina Clavell és enginyera agrícola, assessora agroramadera, pagesa ovina, divulgadora del món ramader i, des de fa molt poc, autora d'un llibre dedicat al món ramader. Des del Baix Montseny, enmig d'ovelles, ens parla de les dificultats de...

Josep Lluís Penadès, de periodista a influencer gastronòmic La fonda
Dimecres, 20 de Març

Josep Lluís Penadès, de periodista a influencer gastronòmic

Josep Lluís Penadès és un "Delicioso mundo", un periodista que va deixar l'escena de la televisió pública per embrancar-se en aquest món de les xarxes socials. Amb 33.500 seguidors a Instagram i 10.000 subscriptors a YouTube, es passa el dia...

La poma de Girona, present i futur La fonda
Dimecres, 13 de Març

La poma de Girona, present i futur

Una fonda molt empordanesa per repensar el present i futur de la pagesia. Anem cap a Sant Pere Pescador per conèixer com preveu, la pagesia, la nova temporada de la poma de Girona. Formes de cultiu, marcs de plantació, reg sostenible, noves varietats...

Les maduixes d'en Lluís Fisas La fonda
Dimecres, 06 de Març

Les maduixes d'en Lluís Fisas

Amandine, Mar de Bois, Charlotte, Garriguette, Deluxe, Sabrina i Dream no són noms d'artistes sinó les set varietats de maduixes amb què en Lluís Fisas, pagès de quarta generació a Molins de Rei, treballa per porta-les a la seva parada del Mercat...

Toni Xueca, l'artesania formatgera catalana La fonda
Dimecres, 28 de Febrer

Toni Xueca, l'artesania formatgera catalana

Toni Xueca és un d'aquells joves que fa uns 40 anys van deixar la ciutat i se'n van anar cap a la muntanya a fer formatges. En aquells moments ben pocs formatges s'hi feien, a part de recuits, matons i formatges frescos. Avui dia, a Catalunya...

Carles Bonnin, el guru dels destil·lats dels grans xefs La fonda
Dimecres, 21 de Febrer

Carles Bonnin, el guru dels destil·lats dels grans xefs

Carles Bonnin és un bàrman reconvertit en un mestre destil·lador a qui els grans xefs del país truquen per fer les seves creacions líquides. Els destil·lats han entrat a la gastronomia con un ingredient més de les propostes culinàries. L'Òscar...

La cuina italiana de l'Eugeni de Diego La fonda
Dimecres, 14 de Febrer

La cuina italiana de l'Eugeni de Diego

"Cuina com la mamma" és el nou llibre del xef Eugeni de Diego. Parla de la cuina italiana que trobem al seu nou restaurant, el Lombo, que ha obert amb la seva parella, Ana Alvarado, al carrer Moliné de Barcelona. Amb l'Eugeni parlem dels plats top...

El formatge artesà català La fonda
Dimecres, 07 de Febrer

El formatge artesà català

Com s'ha de conservar el formatge un cop obert? Quina és la millor manera de tallar-lo? Com hem de fer una fusta de degustació de formatges? Quina quantitat de formatges és la indicada per fer un bon àpat? Amb què s'han d'acompanyar? Totes...

Vins lliures La fonda
Dimecres, 31 de Gener

Vins lliures

A Catalunya neix el col·lectiu Vinyataires Lliures. Ja són més d'un centenar a tot el territori que s'uneixen per treballar en un model vitivinícola i una manera de fer que topa amb el convencionalisme del món del vi. En parlem amb Jaume Roca, del...

Carnestoltes i la botifarra d'ou La fonda
Dimecres, 24 de Gener

Carnestoltes i la botifarra d'ou

La gastronomia catalana té molts plats i productes per celebrar diades. La botifarra d'ou emplena els mostradors per Carnestoltes. Per això a "La fonda" hem parlat amb Josep Dolcet, que és el mestre de cerimònies de la Confraria del Gras i el...

Jordi Ginabreda, les aventures d'un cuiner-ramader al Pla de l'Estany La fonda
Dimecres, 17 de Gener

Jordi Ginabreda, les aventures d'un cuiner-ramader al Pla de l'Estany

En Jordi Ginabreda és un ramader singular. Cuiner de professió, va penjar el davantal després d'un intens estiu a la costa i va seguir l'estela del seu pare i el seu germà gran a l'explotació de vaques. Llavors es va enamorar de l'especejament del...

El poltre pirinenc català La fonda
Dimecres, 10 de Gener

El poltre pirinenc català

El cavall pirinenc català és una raça de cavalls d'orientació principalment càrnia pròpia dels Pirineus catalans, sobretot de les comarques de la Cerdanya, el Pallars Sobirà, el Ripollès, la Vall d'Aran, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i...

Vi, turisme, excursions i productes catalans La fonda
Dimecres, 03 de Gener

Vi, turisme, excursions i productes catalans

Les experiències enogastronòmiques estan de moda. Serveixen per conèixer el territori, la seva gent, les varietats autòctones, tastar vins acompanyats de productes de la terra i descobrir restaurants. Tot això és el que Jordi Bastart ha recopilat...

Què ens espera gastronòmicament aquest 2024? La fonda
Dilluns, 01 de Gener

Què ens espera gastronòmicament aquest 2024?

Comencem l'any amb esperances renovades esperant que la gastronomia i la pagesia vagin de la mà. Per això, hem buscat per tot el territori català diverses persones que ens facin les seves previsions. Enric Ferrer ens parla del gall del Penedès,...

Begudes sense alcohol La fonda
Dimecres, 27 de Desembre

Begudes sense alcohol

Es pot gaudir d'un àpat amb begudes sense alcohol? Anem fins al barri de Gràcia de Barcelona per tastar vins, escumosos i còctels sense alcohol amb Deborah Nuñez, Kimber Lockhart i Marta Brunet. Òscar Gómez ens posa un nou restaurant a la "Guia...

La dolça revolució d'en Miquel Guarro La fonda
Dimarts, 26 de Desembre

La dolça revolució d'en Miquel Guarro

En Miquel Guarro és un dels grans pastissers de casa nostra i ha vingut a "La fonda" a explicar-nos que la pastisseria pot ser "resultona" i fàcil. L'Òscar Gómez ens porta un nou restaurant per a la "Guia Virginias", el tiktoker Lak Montes passa...

Mood Food: la cuina de la felicitat La fonda
Dimecres, 20 de Desembre

Mood Food: la cuina de la felicitat

Hi ha certs aliments que ens poden ajudar a ser més feliços. Per això parlem amb la nutricionista i dietista Anna Paré, que ens explica quins són els millors ingredients per viure amb felicitat. En Pep Palau ens posa un nou restaurant a la "Guía...

Ramon Perisé, la creativitat del Mugaritz La fonda
Dimecres, 13 de Desembre

Ramon Perisé, la creativitat del Mugaritz

Ramon Perisé és la mà dreta d'Andoni Luis Aduritz i cap de creativitat d'un dels millors restaurants del món. Per això, ens hem desplaçat fins al País Basc per descobrir com es treballa la innovació i el desenvolupament de conceptes i plats en...

Les cabres payoyes de La Segalla La fonda
Divendres, 08 de Desembre

Les cabres payoyes de La Segalla

La cabra Payoya és una raça autòctona andalusa, catalogada com a amenaçada, d'aptitud lletera, originària i adaptada a la zona que actualment ocupa el Parc Natural Serra de Grazalema. Però l'Anna Boleda i en Pere Artigas de La Segalla se'n van...

Això és ciencia i cuina! La fonda
Dimecres, 06 de Desembre

Això és ciencia i cuina!

Aquesta frase porta la patent de Heinz Wuth, un cuiner xilè, descendent d'alemanys. A més de ser cuiner, és un apassionat motivador i investigador gastronòmic, que busca visualitzar el rol dels que es dediquen a la cuina com a professionals cultes...

La garrofa de la Clara La fonda
Dimecres, 06 de Desembre

La garrofa de la Clara "Menjamiques"

La garrofa és un llegum procedent del garrofer que té un gran contingut en sucres naturals, proteïnes i minerals. Les llavors del fruit passen per un molí per fabricar goma de garrofí, que s'utilitza com a agent espessidor. La resta del fruit es...

El pollastre i el capó del Prat La fonda
Dimecres, 29 de Novembre

El pollastre i el capó del Prat

La fira del pollastre i capó del Prat fa 50 anys aquest 2023. 50 anys en què una colla de criadors d'aviram han treballat per no perdre una espècie de pollastre de creixement lent i gust extraordinari. També parlem amb l'Imma Puigcorbé, que ens...

La gestió dels boscos i la gastronomia La fonda
Dimecres, 22 de Novembre

La gestió dels boscos i la gastronomia

Fer una bona gestió dels boscos necessita la implicació de moltes persones. La propietat pública o privada, la pagesia, empreses de transformació de fusta i també els consumidors, com ara les persones que volen gaudir d'un espai per anar a...

La cuina de cada dia La fonda
Dimecres, 15 de Novembre

La cuina de cada dia

Una fonda post-Gastronomic Forum Barcelona on hem conegut projectes interessants i productes per tenir en compte. Parlem d'aigua de mar, d'un paté amb malvasia de Sitges, de pèsols del Maresme al novembre, de la girella, d'un brou funcional, d'un...

Lleida, pagesia i alimentació La fonda
Dimecres, 08 de Novembre

Lleida, pagesia i alimentació

Anem fins a Lleida on hi trobem Carmel Mòdol, secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per parlar dels productes de Lleida i de les noves incorporacions agràries com una nova varietat de pomes que...

Les cabres catalanes d'en Sergi i l'imma a Begudà La fonda
Dimecres, 01 de Novembre

Les cabres catalanes d'en Sergi i l'imma a Begudà

En Sergi Arimany Pruenca és bomber i l'Imma Puigcorbé, veterinària. Tots dos, quan acaben les seves jornades, en comencen una altra, la pagesia. A Begudà hi tenen un ramat de vaques de pastura i un altra de cabres catalanes. Aquesta és la seva...

Marina Vilalta, una vida a les muntanyes La fonda
Dimecres, 01 de Novembre

Marina Vilalta, una vida a les muntanyes

Un dia de Tots Sants amb una fonda ben especial. Anem fins a Bruguera per conèixer la pastora més antiga de Catalunya, juntament amb l'Abraham Orriols, que ha escrit el llibre sobre les seves vivències. Amb la Marina i l'Oriol parlem de com s'ho fa...

Peixos de la cuina catalana La fonda
Dimecres, 25 d'Octubre

Peixos de la cuina catalana

Una fonda de primer, segon i postres. Comencem amb la pagesa Maria Costa, de Dones del Món Rural, que ens parla d'un congrés de pagesia que se celebra a Món Sant Benet. De congrés en congrés perquè en Pep Palau ens porta les últimes tendències...

Les nous crespianes La fonda
Dimecres, 18 d'Octubre

Les nous crespianes

El Pla de l'Estany és país de nous. Fa una bona colla d'anys, el pare d'en Pere Ordis va tenir la visió d'un Crespià ple de noguers. Per això va començar a triar varietats de noguers que fessin unes nous de bona qualitat i de bona mida. Fa més...

D'El Racó d'en Binu a les vinyes de pissarra La fonda
Dijous, 12 d'Octubre

D'El Racó d'en Binu a les vinyes de pissarra

Us oferim un "Pica-pica" que no voldreu segon plat. Comencem parlant del documental de La Manchester sobre El Racó d'en Binu, el restaurant d'Argentona d'en Francesc i la Francina que va tenir dues estrelles Michelin i que ja fa més de 50 anys que es...

Els bolets de la Fina de Montmajor La fonda
Dimecres, 04 d'Octubre

Els bolets de la Fina de Montmajor

Es comencen a trobar els primers bolets de la temporada de tardor a Catalunya, tot i que no sembla que hagi de ser un gran any boletaire. On no n'hi faltaran és al Museu de l'Art del Bolet al poble de Montmajor, on Josefina Vilajosana, que ha rebut la...

Ranxos i suquets La fonda
Dimecres, 27 de Setembre

Ranxos i suquets

L'historiador i escriptor Jaume Fàbrega s'ha passat 40 anys parlant amb pescadors de tota la Mediterrània i ha elaborat el llibre "Ranxos i xefles", d'Úrsula Llibres. Amb l'Òscar Gómez anem fins al barri gòtic per posar un nou restaurant a la...

La cuina a baixa temperatura d'en Salvador Brugués La fonda
Dimecres, 20 de Setembre

La cuina a baixa temperatura d'en Salvador Brugués

Una fonda de reflexió culinària entre la tradició i l'avantguarda. Anem fins a Sant Hilari Sacalm, al taller de cuina del mestre de mestres de la cuina catalana, Salvador Brugués, per parlar de la cuina a baixa temperatura, des de les cassoles fins...

El somni xocolater de Víctor Ceano Savall al Vietnam La fonda
Dimecres, 13 de Setembre

El somni xocolater de Víctor Ceano Savall al Vietnam

En Víctor va néixer gairebé entre pastissos i xocolata i ara, amb 28 anys, està fent xocolata al Vietnam. Amb ell passegem i parlem de xocolata i pastisseria catalana. Amb l'Òscar Gómez anem a un restaurant de Sant Andreu i també tenim el tuit...

La cuina catalana i els col·lectius de cuina La fonda
Dilluns, 11 de Setembre

La cuina catalana i els col·lectius de cuina

La cultura d'un país es manifesta per diferents vies de comunicació culturals. Des de la seva història, la seva llengua, el seu art, les seves tradicions, les seves arrels, però també a través de la seva alimentació i la seva cuina. Per això,...

Arnau Vilaseca: pagès i cunicultor La fonda
Dimecres, 06 de Setembre

Arnau Vilaseca: pagès i cunicultor

L'Arnau Vilaseca va marxar de Prades al Solsonès per fer de treballador social. Ara fa deu anys, va tornar a casa per seguir amb la feina feta pel seu pare, criar conills. Però les coses van canviant i l'Arnau s'adapta als nous temps criant un conill...

Xesco Bueno i la cuina dels altres catalans La fonda
Divendres, 01 de Setembre

Xesco Bueno i la cuina dels altres catalans

Xesco Bueno és un cuiner singular. Defensa la seva cuina tradicional al restaurant Ca l'Esteve, de Castellbisbal, on cuinen i també es fan el vi. I fa poc ha sortit del forn el llibre "La cuina dels altres catalans". Amb en Xesco fem un tastet...

Anjalina Chugani, cuina índia al cor de Barcelona La fonda
Dijous, 31 d'Agost

Anjalina Chugani, cuina índia al cor de Barcelona

L'Anjalina Chugani és cuinera especialitzada en la cuina índia i aiurvèdica i ha passat pels micròfons de "La fonda" per fer-nos un tastet d'aquesta cuina plena d'aromes, espècies i salses. I al "Pica-pica" podreu fer un tastet en forma de tuit de...

Turisme i gastronomia a Catalunya La fonda
Dimecres, 30 d'Agost

Turisme i gastronomia a Catalunya

El turisme i la gastronomia van agafats de la mà. Catalunya gaudeix de més d'un centenar de paisatges diferenciats on la cuina i el paisatge s'entrellacen. En parlem amb en Manel Casanovas, des del santuari del Miracle. Al "Pica-pica" podreu fer un...

La La fonda
Dimarts, 29 d'Agost

La "Guia Ramonin", un fenomen de la cuina catalana

En Ramon Portet no és cuiner, ni tampoc periodista. En Ramon es dedicava a l'oci osonenc. Amant de l'arròs, els dilluns que feia festa anava de restaurants a menjar arrossos, la seva passió. I, per recordar-ho, va començar a fer un comte...

Hostal de Pinós La fonda
Dilluns, 28 d'Agost

Hostal de Pinós

L'Hostal de Pinós, a la comarca del Solsonès, va obrir l'any 1524 i és actualment el restaurant més antic de Catalunya. L'any que ve celebra 500 anys d'activitat sense que hagi tancat mai. Així ens ho expliquen la Teresa Castells i la Mònica...

Recuperar la tradició de la pagesia berguedana La fonda
Dijous, 24 d'Agost

Recuperar la tradició de la pagesia berguedana

La Maria Costa és una pagesa poc convencional. El blat de moro escairat no és un cultiu altament rendible, com tampoc ho són l'espelta o altres cereals que cultiva. Però és el que ha vist a casa des que era petita i no vol que es perdin aquests...

Laura Ponts La fonda
Dimecres, 23 d'Agost

Laura Ponts

La cuinera, estilista gastronòmica i fotògrafa Laura Ponts ha tret un llibre en què ens explica tots els secrets de la seva feina, que qualifica d'estil de vida. De família xarcutera, la Laura ha deixat una estona la seva cuina plena de fruites i...

Mas Ponsjoan, verdures i vi de pagès a Calonge La fonda
Dimarts, 22 d'Agost

Mas Ponsjoan, verdures i vi de pagès a Calonge

Treballar la terra procurant salut i el mínim impacte en tots els àmbits. Respectar la terra i els seus cultius. Vetllar per l'equilibri de tots els integrants: la flora, la fauna i les persones. Gestionar la fertilitat i la protecció dels cultius...

L'espirulina La fonda
Dilluns, 21 d'Agost

L'espirulina

L'espirulina és una microalga o un bacteri que viu al nostre planeta des de fa més de 3.500 milions d'anys. A banda de reduir l'efecte hivernacle, conté una gran quantitat de vitamines, minerals, proteïnes i elements antioxidants beneficiosos per a...

La Segarra a la cuina La fonda
Divendres, 18 d'Agost

La Segarra a la cuina

La Segarra és una comarca gastronòmicament rica en història, productes, pagesia i cuina. Fem un viatge per tota la Segarra de la mà de Blanca Muntadas, directora d'art i estilista gastronòmica, i Bernat Fuertes, fotògraf i comunicador. I al...

Justícia alimentària La fonda
Dijous, 17 d'Agost

Justícia alimentària

L'alimentació saludable és un dret, no un privilegi. Des del 1987 un grup de persones treballen per una alimentació saludable, justa i sostenible per a totes les persones i el planeta. Javier Guzmán ens explica com podem canviar el nostre dia a dia...

Alapar, izakaya mediterrània La fonda
Dimecres, 16 d'Agost

Alapar, izakaya mediterrània

Una izakaya és un bar típic, molt popular al Japó, on es va a prendre alguna cosa després de la feina, normalment sake o cervesa. Avui en dia, però, la clientela és molt més diversa i s'ofereix una proposta més àmplia. Jaume Marmabio i Vicky...

Els trumfos d'Odèn La fonda
Dimarts, 15 d'Agost

Els trumfos d'Odèn

La patata o el "trumfo", com en diuen al Solsonès, cultivat en alçada sempre és millor. Això ho saben prou bé una colla de pagesos com en Joan Pujantell, que cada any planta aquest bé preuat que dona tantes alegries, es cuini com es cuini. I al...

Cervesa artesana La fonda
Dilluns, 14 d'Agost

Cervesa artesana

La cervesa artesana no és flor d'un estiu. Podem veure com ha canviat el consum de cervesa els últims anys i l'emprenedoria que hi ha al voltant d'aquesta beguda. En parlem, des del seu taproom, amb Judith Pinyol i Michael Jones, fundadors de Dos...

Mas Molla La fonda
Divendres, 11 d'Agost

Mas Molla

Mas Molla és un reducte de vida a la conca del Tinar de Calonge. En plena Costa Brava, és l'illa on la pagesia ha conservat l'agricultura familiar basada en la collita pròpia i la venda directa al mas o al mercat. Des del 1338, la família Molla hi...

Tastar aigua La fonda
Dijous, 10 d'Agost

Tastar aigua

L'aigua és un bé molt preuat per a la vida. I també la posem a taula per beure'n mentre mengem. Però totes les aigües són iguals? L'especialista en aigües Anna Hereu ho té claríssim. Per això hem anat fins a un restaurant a parlar d'aigua...

L'academicisme culinari del Racó d'en Binu La fonda
Dimecres, 09 d'Agost

L'academicisme culinari del Racó d'en Binu

En Francesc Fortí i la Francina Surinyach fa més de 50 anys que resisteixen al Racó d'en Binu, a Argentona, un restaurant que va tenir dues estrelles Michelin i on avui dia encara es pot gaudir d'una cuina acadèmica d'Escoffier. Una cuina que no...

Maduració de la carn La fonda
Dimarts, 08 d'Agost

Maduració de la carn

La maduració de la carn de vacum s'ha posat de moda els últims anys, tot i que aquesta tècnica d'entendriment de carns velles fa anys i panys que es fa. Des de l'IRTA de Monells, Núria Panella, tècnica d'innovació del programa de Qualitat i...

Veure més episodis